Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Kutup bölgelerinde ki atmosfer dünya iklimini kontrol etmektedir. Hatta son zamanlarda küresel ısınma ile, kutup buzlarında oluşan erime kaygı vericidir. Böyle bir olay yaşarsak, iklim değişiklikleri ile dünya üzerinde ki hayat çok farklılaşacaktır. Kutuplarda ki, yaşam ve özelliklere bir bakalım istedik ;


    Bildiğimiz kaynaklara göre yeryüzünde üç soğuk dönem yaşanmıştır.2 milyon yıl önce buzul çağı başlamıştır ve günümüzde de devam etmektedir. Bu dönemin başında buzullar Avrupa, Asya ve Amerika kıtalarının en sıcak noktasına kadar inmişlerdir. 10 bin yıl önce büyük buzul katmanlarından Würm’ün erimesi ile yeryüzünde sıcak bir dönem yaşanmaya başlanmıştır. Büyük su kütleleri buz olarak karalara bağlanmadığından deniz yüzeyi bugünkünden 50-60 metre daha yüksek ve karalar sular altındaymış.


    Kutup bölgeleri, dünyamızın kutup dönencelerinin geçtiği noktalardır. Kuzey kutup bölgesi, 27 milyon km2’lik bir alandır. Bunun 9 milyon km’si karadır. Bu bölgede yağış yok denecek kadar azdır. +15 ile -40 derece arasında çok değişken bir sıcaklık vardır. Kuru rüzgar, sis ve düşük sıcaklık bu bölgenin başlıca iklimidir. 23 Eylül ve 21 Mart arası hep karanlıktır yılın geri kalan kısımlarında hep gündüzdür. Bundan en fazla etkilenen denizlerdir. Yüksek oksijen nedeni ile bol balık ve plankton vardır.


    Kutuplarda zemin 600 metreye kadar donmuştur. yazın en fazla 100 metreye kadar bu buz çözülür. Donmuş zemindeki çözülme çamuru oluşturur ve toprak çözüldüğü noktaya kadar çöker. Antartika’yı 2000 metre kalınlığında buz tabakası kaplamaktadır. Buzun kalınlığı ise yaklaşık 4.500 metreyi bulabilir. Bu oran ile Antartika yeryüzündeki buzulların %92’sini oluşturur. Örneğin, Ross buzulu, 540 bin kilometreyi bulan alanı ile Fransa’dan büyüktür.


    Güney kutup noktası yeryüzünün en soğuk noktasıdır. Ortalama sıcaklık -20 derece civarındadır. yapılan ölçümlerde bu sıcaklığın -50 dereceden -20 dereceye düştüğü belirlenmiştir. Bu küresel ısınma ile olmaktadır.



    {KarTutkusu03}


    AF-YOK

  • Dünya'da ölçülen en düşük sıcaklık VOSTOK - ANTARTİKA'da ölçülmüştür. -89.2°C ölçülmüştür. 21 Temmuz 1983


    -55.1°C Dünya üzerinde ölçülen en düşük ortalama sıcaklık. ANTARTİKA'da ölçüldü.


    Yani Güney Kutbu; Kuzey Kutbu'ndan daha daha soğuktur.

    |


    Ek olarak şunu ekleyeyim ben de. İzlediğim bir videoda Dünya'da ölçülen en düşük sıcaklığı -112°C olarak gördüm (Saf alkolün donma noktası -114°C'dir). Antartika'ya buzdan bir girdap gibi yer yapmışlar orada ölçmüşler. Normalde buzla kaplı olan yer dışarıya göre sıcak diye biliyorum ben (Nasıl yaptılarsa). İglolar mesela.

    AF-YOK