Güneş Tutulması Türleri

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • En sevdiğiniz Güneş tutulması türü? 13

    1. Parçalı (0) 0%
    2. Tam (12) 92%
    3. Halkalı (1) 8%

    NOT: İlgili bölüme taşınsın.
    Ay, bilindiği üzere 29 günde 1 tam dönüşünü tamamlar. Buna göre her ay bir tam güneş tutulması beklenebilir, ancak Ay ve Dünya'nın yörüngesi arasına 5 derecelik bir açı farkı vardır.

    1. Tam Güneş Tutulması:
    Ay'ın tam gölgesinin Dünya üzerine düşmesidir.


    Ay'ın tam gölgesi, yalnızca çok ince bir noktaya düşer, Ay ve Dünya'nın dönüşü nedeniyle gölge Dünya üzerinde ince bir çizgide hareket eder. Tam Güneş Tutulması sırasında, güneş fırtınaları ve Korona (Güneş Tacı) çıplak gözle görülebilir. Ay'ın yarı gölgesinde kalan yerlerde de Parçalı tutulma gözlenir.

    2. Halkalı Güneş Tutulması:
    Ay, Güneş'ten 400 kat küçüktür. Ancak, aynı şekilde Dünya'ya Güneş'ten 400 kat daha yakındır. Bu nedenle, Dünya üzerinden Ay ve Dünya aynı boyuttaymış gibi gözlemlenir. Ancak, Ay'ın eliptik yörüngesi sebebiyle Ay yılda bir kez olmak üzere "mikro ay", İngilizcesiyle "apogee" evresine girer. Bu evrede Ay, Dünya'ya normaldekinden %12 daha uzak olur. Kavuşum "mikro ay" ile karşılaşırsa, Ay Güneş'in ışıkyuvarının tamamını kapatmaz, büyük bölümü kapansa da, etrafta ince parlak bir çember görünür. Meraklısına, bu tutulmada Dünya üzerine düşen gölge Türkçe karşılığı olmayan "antumbra" dır. Bu tutulma sırasında, alacakaranlık gözlenir. Antumbra dışında kalan penumbra (yarı gölge) altında kalan yerlerde de Parçalı güneş tutulması gözlenir.


    3. Parçalı Güneş Tutulması:
    Bazen kavuşum esnasında Ay tam yeni Ay değil de hilal evresinde olabilmektedir. Bu durumda, Dünya üzerine sadece Ay'ın yarı gölgesi (penumbra) düşer. Bu tutulmalarda Dünya üzerinde hiçbir yerde Güneş tam olarak veya halkalı olarak kapanmaz. Bu tür tutulmalar Ekvator çevresinde görülmez.
    Havaforum- tahminci

    Alıntı değildir. Kopyalarken kaynak gösteriniz.

    Einmal editiert, zuletzt von tahminci ()