Meteoroloji Mühendisliği’nin 7 Bilinmeyen Denklemi

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Meteoroloji Mühendisliği’nin 7 Bilinmeyen Denklemi


    Meteoroloji, atmosferde meydana gelmekte olan hava olaylarının oluşum, gelişim, ve değişimlerini sebepleri ile birlikte inceleyen ve meydana gelmekte olan bu hava olaylarının dünya ve canlılar üzerinde doğuracağı sonuçları araştıran ve aynı zamanda geliştiren bilim dalıdır. Metoroloji’de genel olarak atmosferin alt katmanlarında (troposfer) meydana gelen hava olaylarının nedenlerini ve sonuçlarını inceleyerek kısa ve uzun dönemli hava tahminleri yapmaktadır.



    Meteoroloji Mühendisleri İstanbul Teknik Üniversitesi, Uçak ve Uzay Fakültesi, Meteoroloji Mühendisliği bölümünden mezun olmaktadırlar. 1 sene hazırlık 4 sene ise lisans eğitimi olmak üzere toplamda 5 sene eğitim görürler. Birinci sınıfta alınan havuz dersleri (matematik, fizik, kimya vs.) ve meteorolojiye giriş derslerinin ardından hava tahmini ve atmosferin dinamiği üzerine yoğunlu dersler alınarak 4 sene tamamlanmaktadır. Ne kadar sözel bir bölüm olduğu görünse de bu 4 sene boyunca binlerce denklem çözümü yapılmaktadır.


    Meteroloji Mühendisleri hakkında bilinmeyen çok şey vardır. Bu bilinmeyenler arasında en dikkat çeken, kimi zaman güldüren kimi zamanda yüzlerde tebessüm bırakan 7 tanesi ise aşağıdaki gibidir.
    1. Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Türkiye’de sadece İTÜ’de bulunmaktadır. İlk ve tek olma özelliğini elinde tutan tek üniversite bölümüdür.



    2. Meteoroloji Mühendisliği’ni kazanan öğrencilerin ilk senelerinde en çok sorulan sorulardan bir tanesi hatta tek soru “Hava nasıl olacak ? ve ardından gelen gülücüklerdir.



    3. Halk arasında 100 kişiye sorulan; Meteoroloji Mühendisleri ne iş yapar sorusunun hemen hemen %97′si spikerliktir. Halbuki Meteoroloji Mühendisliği’nden mezun olan öğrencilerin yaklaşık %1 ‘lik kısmı spikerlik yaparak hava durumu sunmaktadır.



    4. Meteoroloji Mühendisleri hava durumu sunmanın aksine aşağıda bulunan bütün sektörlerde rahatlıkla iş sahibi olabilmektedirler.


    Denizcilik, Deniz İşletmesi, Coğrafya, Su Ürünleri ve Çevre Mühendisliği Bölümleri

    Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM)


    Devlet Su İşleri (DSİ)


    Çevre ve Orman Bakanlığı


    İl ve Anakent Belediyelerinin Çevre Müdürlükleri


    Elektrik İşleri Etüt İdaresi (EİEİ)


    Türkiye Elektrik Dağıtım Kurumu


    Türk Hava Yolları (THY), vb. Havacılık ve Uzay Ajansları


    Türk Silahlı Kuvvetleri


    Seyir, Hidrografi ve Osinografi Dairesi


    Televizyon Kanalları vb. Kitle İletişim Kurumları


    Rüzgâr ve Güneş Enerjisi Şirketleri


    Tarım Sigortaları vb. Sigorta Şirketleri


    Meteorolojik Alet Geliştiren ve Kuran Şirketler


    Hidroloji ve Su Yapıları Şirketleri


    Afet Yönetim Merkezleri


    Yazılım Geliştirme Şirketleri
    Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü


    5. Öğrenci sayısına oranla Türkiye’de en fazla profesöre sahip bir bölümdür. Meteoroloji Mühendisliği’nin değerli profesörleri Prof.Dr. Selahattin İncecik, Prof.Dr.Mikdat Kadıoğlu, Prof.Dr. Levent Şaylan, Prof.Dr. Zerefşan Kaymaz, Prof.Dr. Kasım Koçak, Prof.Dr. Ahmet Duran Şahin, Prof.Dr. Orhan Şen, Prof.Dr. H. Sema Topçu, Prof.Dr. Yurdanur Ünal, Prof.Dr. Ş. Sibel Menteş



    6. Hava tahmini doğruluğu, kullanılan teknoloji, mühendis ve teknisyen sıralamalarında Türkiye Dünya’da ilk 3 arasında yer almaktadır.



    7. Tüm Türkiye’de yaklaşık 600 meteoroloji istasyonu bulunmaktadır. Bunların 350′si Klima, 110′u Sinoptik, 60 Havaalanı, 8 Radyozonde, 4 Meteorolojik RADAR’dır. Atmosfere ölçüm yapmak amaçlı atılan radyazonde balonları beklenmedik bir şekilde beklenmedik bir alana düşebilmektedir. Yeryüzüne düşen cihazların bir çok kez uzaylılar tarafından gönderildiğine inanılmaktadır.