Beyazıt Yangın Kulesi'nden 'kar geliyor' uyarısı ! (Hürriyet)(25.01.2011)

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • IŞIKLANDIRILMASI tamamlanan Beyazıt Yangın Kulesi, bu sabaha karşı kırmızı ışıklarıyla kar geliyor uyarısında bulundu.
    Süleyman KAYA/İSTANBUL,(DHA)



    İstanbul Üniversitesi (İÜ) Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet, ışıklandırılmanın tamamlanması nedeniyle dün akşam yapılan törende gazetecilerin "kule yamuk mu? sorusuna "Keşke biraz daha yamulsa, belki Pisa Kulesi gibi meşhur olurdu. Fena olmazdı" dedi.


    Yapılan yeni ışıklandırma sistemiyle İstanbullulara hava durumunu bildirecek olan kulede; mavi yandığı zaman havanın açık, yeşil yandığı zaman yağmurlu ve sarı yandığı zaman sisli olacağını, kırmızı yandığı zaman kar yağacağını haber verecek.


    Beyazıt Yangın Kulesi, İstanbul Üniversitesi (İÜ) ve Siemens işbirliği, Osram AŞ’nin katkılarıyla ışıklandırıldı. İÜ Rektörlük Binası’nda düzenlenen törende konuşan İÜ Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet, ışıklandırılması tamamlanan Beyazıt Yangın Kulesi’nin artık ziyaret edilebileceğini bildirdi. Gazetecilerin "Kulede bir eğrilik olup olmadığını" sorusuna Prof. Dr. Söylet, "Siz sadece bize ne tarafta yamukluk olduğunu söyleyin; biz mahalledeki çocukları çağıracağız, kulenin en tepesine bir urgan bağlatacağız ve onların çekip düzeltmelerini sağlayacağız. Merak etmeyin düzeltiriz biz. Keşke biraz daha yamulsa, belki Pisa Kulesi gibi meşur olurdu. Fena olmazdı" yanıtını verdi.


    Söylet, Kule’nin yeniden faaliyete geçmesiyle ilgili düşüncelerini ise şöyle ifade etti: "15 yıldır sönük bir kuleydi. Zannediyorum, dünyada böylesine güzel, simgesel bir kulesi olan da başka bir üniversite yoktur. O nedenle tekrar bu kulenin parlaması, eski günlerine dönmesi ve eski günlerdeki gibi renklerin mana ifade ettiği meteorolojik bilgileri de İstanbul'a vermesi benim için gurur ve mutluluk kaynağı. Uzaktan görmek de çok keyifli. Uçaktan bakmak da çok güzel."


    Törene katılan Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir kulenin simgesel değerlerinden biri olduğunu söyleyerek, tarihi yarımadanın ortasında yer alan Beyazıt Yangın Kulesi’nin yeni haliyle İstanbul'a farklı bir renk katacağını belirtti. Demir, "Dünyanın her tarafında bu tür tarihi eserlerin hikayeleri vardır. Tarihi yarımadadaki yangınlar kulesi olarak inşa ettirilmiş, sonra hava durumunu yansıtan bir kuleye dönüşmüş. İlelebet devam eder diye ümit ediyorum" dedi.


    Kulenin tarihinin anlatıldığı slayt gösterisinin yapıldığı törende, konuşmaların ardından karlı, yağmurlu, sisli ve açık havayı simgeleyen çağdaş dans gösterisi sunuldu. Daha sonra, Söylet, Demir ve Siemens AŞ Genel Müdürü Hüseyin Gelis’in butona basmasıyla kulede ışık gösterisi yapıldı. Yapılan yeni ışıklandırma sistemiyle İstanbullulara hava durumunu bildirecek olan kule, mavi yandığı zaman havanın açık, yeşil yandığı zaman yağmurlu ve sarı yandığı zaman sisli olacağını, kırmızı yandığı zaman kar yağacağını haber verecek.
    TRAKYA BEYAZA BÜRÜNDÜ


    Edirne'de gece saatlerinden bu yana devam eden kar yağışı günlük yaşamı olumsuz etkiledi. Kar kalınlığının 3 santimetreyi bulduğu kentte kart postalları andıran görüntüler ortaya çıktı.Kırklareli'nin Bulgaristan sınırındaki Dereköy Gümrük Kapısı yolunda etkili olan kar yağışı nedeniyle karayolları ekipleri, aralıksız kar kürüme ve tuzlama çalışması yaptı.
    Balkanlar üzerinden gelen soğuk ve yağışlı havanın etkisi altına giren Trakya'da kar yağışı etkili oluyor. Gece saatlerinde Edirne'de başlayan kar yağışı kenti beyaza bürüdü. Sabah iş ve okullarına gitmek için uyanan vatandaşlar beyaz bir örtüyle karşılaştı. Bazı vatandaşlar, karla kaplanan araçları yerine, işyerlerine gitmek için toplu taşıma araçlarını tercih etti. Kar yağışı nedeniyle trafikte de aksamalar yaşandı, kavşaklarda uzun araç kuyrukları oluştu.Çok sayıda da maddi hasarlık trafik kazası meydana geldi. Belediyenin temizlik işçileri ise, kaldırımlarda biriken karları kürüme çalışması yaptı. Kar yağışı, Edirne'nin ilçeleri Lalapaşa,Süloğlu,Havsa, Uzunköprü ve Keşan'da da etkili oluyor.
    Kar yağışı Bulgaristan sınırındaki Lalapaşa ilçesine bağlı Hamzabeyli Sınır Kapısı yolunda da etkili oldu. Yolda biriken kar nedeniyle karayolları ekipleri, Avrupa'ya açılan sınır kapısı yolunun ulaşıma kapanmaması için aralıksız kar kürüme ve tuzlama çalışması yaptı.
    Kırklareli kent merkezi'nde kar yağışı etkili olmazken, Demirköy'de kar kalınlığı 5 santimetreyi buldu.Bulgaristan sınırındaki Dereköy Gümrük Kapısı yolunda etkili olan kar yağşı nedeniyle yol karla kaplandı. Karayolları ekipleri, yolun uyaşıma kapanmaması için kar kürüme ve tuzlama çalışması yapmayı sürdürüyor.
    Kar yağışı sabah saatlerinden itibaren Tekirdağ ve ilçeleri Çorlu, Çerközköy ve Hayrabolu'nda da etkili oldu. İlçeleri beyaza bürüyen kar yağışı, trafikte olumsuzluğa yol açmadı. Karayolları ve belediye ekipleri, bazı noktalarda tuzlama çalışması yaptı.
    Meteoroloji Müdürlüğü yetkilileri, hava sıcaklığının en yüksek 1 derece olmasının beklendiği Edirne ve Kırklareli'nde gün boyu kar yağışı, Tekirdağ'da ise karla karışık yağmur yağışının etkili olacağını bildirdi.
    MANAVGAT VE AÇIKLARINDA SU HORTUMU BEKLENİYOR

    Antalya'nın Manavgat ilçesi ve açıklarında kuvvetli gök gürültülü sağanak yağış, kısa süreli fırtına ve su hortumu bekleniyor.


    Meteoroloji İşleri Genel müdürlüğünden yapılan “anlık meteorolojik uyarı”ya göre, saat 12.15'e kadar Manavgat ve açıklarında kuvvetli gök gürültülü sağanak yağış, sahil kesimleriyle açıklarında gök gürültülü sağanak yağış anında kısa süreli fırtınayla birlikte su hortumu görülecek.


    Meteoroloji yetkilileri vatandaşları, yaşanabilecek su baskını, çatı uçması, ağaç veya direklerin devrilmesi ve ani sel gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olmaları konusunda uyardı.


    "BEYAZIT YANGIN KULESİ


    Beyazıt Yangın Kulesi’nin ışıklandırılması projesi sonucu, bir önceki aydınlatma çözümüne göre yüzde 60 enerji tasarrufu, atmosfere salınan seragazında ise yıllık 19 ton azalma sağlanacak. Kullanılan yeni armatürlerin ömürlerinin 3 kat daha uzun olması sayesinde bakım maliyetleri yüzde 70 oranında azalacak. Beyazıt’ta ilk yangın kulesi Küçükpazar’da 1749 çıkan büyük yangının ardından, Ağakapısı Süleymaniye’de İstanbul Müftülüğü ile İstanbulÜniversitesi’nin Botanik Enstitüsü olarak kullanılan iç avlunun köşesine yapıldı. Ancak kulenin ahşap olması sebebiyle birçok kez yapılmasına rağmen yanması önlenemedi. Padişah 2. Mahmut, 1828 tarihinde Senekerim Balyan’a, şu anki İstanbul Üniversitesi kampüsünün tarihi giriş kapısı arkasındaki bahçenin içerisine kagir Beyazıt Kulesi’ni yaptırdı.1849 yılındaki depremde hasara uğrayan kulenin geniş saçaklı, ahşap örtülü külahı değiştirilerek, sekizgen planlı, yuvarlak pencereli, yukarıya doğru daralan üç kat şeklinde yeniden tasarlanarak inşa edildi. 1889 yılında da ise kuleye bayrak direği eklendi. "Yangın köşkü" de denilen kulede "köşklü" denilen 20 gözcü bulunuyordu. Kulelerdeki odalarda kalan köşklüler 1923’e kadar kulelerdeki görevlerine devam ettiler."



    _____________________________________________________________
    Bu haber site dışı bir haberdir, sitemizin yorumlarını yansıtan bir haber değildir.