Beiträge von DrMozzy

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)

    Daha 4 yıl önce 2016 aralık ilk haftasında gelen sistemi hatırlıyorum... Havada bile kar görmüştük kıyı kesimleri olarak. Geçen zaman 4 sene ve şu an geldiğimiz durum korkunç! Bu sene kar görüp görmeyeceğimiz bile muamma. Zaten son 3 kıştır doğru düzgün örtü göremedik. :(3232

    Merhaba, yeni haberleri gördüm. Koronavirüs temaslılarının karantina süresi 10 güne, belirti göstermeyenler 7 güne düşecek dendi. Ben bugün 8. gündeyim. 4. Günde test yaptırdım negatif çıktım. 26 kasımdan beri evdeyiz sıkıldık artık. Bu konu hakkında bir bilginiz var mı? Hiçbir açıklama yapılmıyor, ilçe sağlık biz de bilmiyoruz dedi. Resmi açıklama yapılır mı? HES programında da değişiklik yok.

    Ne oldu bu istanbulun havasına arkadaş ne soğuk soğuk ? ne yağmur var bi yaz mevsimi bozulmuyor heralde ? mont giymedim ben bu sene polarla geziniyorum.

    küresel çapta iklim değişikliği ve küresel ısınmanın etkisi belli olmaya başladı hızlıca. Buzulların durumu değişen iklimler... Tabi ki bu konuyu klimatoloji mühendisleri daha detaylı anlatır. Ben kısaca bildiğimi söyleyeyim size, iklim bölgeleri değişiyor. Amerika kıtasında ekstrem soğuk kışlar görülmeye başladı, Sibirya eskisi kadar soğuk değil, yağış rejimleri değişiyor en yakın örnek biz kendi topraklarımızın hali ortada. En büyük yağışı sonbaharda alan kesimler bile normalin çok çok altında kaldı. Dünyanın manyetik alanının dünya tarihine baktığımızda sürekli değişmesi gibi bir durum bu da. Ama bir döngü hali yok. İnsanoğlu baltaladığı ormanları geri getirmezse içine girdiğimiz bu iklim bozukluğu ne yazık ki İstanbul'un aradığı soğuğunu daha çok yıllar geri getirmez.

    2016 kışında kış mevsiminin en sert geçtiği zamanlarda Şubat ayında Seydişehir Konya memleketimize yola çıktık. 1700metrelik bir geçitte 2-3 metrelik kar kalınlığı vardı hiç unutmam o yolları. Köy yolları zaten çift yön ve bakımsız olduğu için ne bir tuzlama çalışması ne bir temizlik çalışması. 2 metrelik kar duvarları arasında 10-20 cm buzun üstünde seyahatimizi sürdürüyorduk. Köy yolu olduğu için ıssızdı da. Aracımız Akşehirde -9 dereceyi gösteriyordu güneş vardı. Kayabeli geçidine geldik kar kalınlığı 2-3 metre, yer buz. Geçitte bir tanker kaymış yolu kapatmış. Yetkililerden gelenler yolu açamadı mahsur kaldık köye sığındık. Aracımız 4x4 olmasına rağmen çok zor hareket ediyordu. Kızılay akut ekipleri ihtiyacımızı gördü aracımızda 3-4 saat bekledik. -21 dereceyi gördü termometre. Akşehirde güneşli -9 olan sıcaklık ayazla ve yükseltiyle -21e dayanmıştı. Normalde 90derece çalışan motor bile 70dereceyi geçmiyordu. Hey gidi hey. Konya'da babamın kuzeninin vefatına gitmiştik eskiden küçüktüm o zaman da -25 -28 falan diyor babam İstanbul'a kadar buz üstünde gelmiştik ben küçüktüm az buçuk hatırlarım.

    Şu soğuk,bembeyaz günler gelsin artık..

    Yok babacım yok. Eskiden Aralık girmeden birçok iç Anadolu merkezi kar yağışıyla tanışırdı. Aralık girince de ilk 15 günde soğuk bir sistem gelirdi 300-400m rakıma kadar inerdi kar sınırı. Çatalca Silivri Aydos gibi yüksek kesimlerden kar görüntüleri gelirdi. Şimdi Aralık ortasına geliyoruz. Ne doğru dürüst bir soğuk geldi ne de bir yağışlı sistem. Bunlar pek hayır değil...

    Merhaba pek fazla marketten pazardan alışveriş yapmıyoruz bağımız bahçemiz olduğu için, ve memleketteki akrabalarımın da bağ bahçe sahibi olduğunu çiftçi akrabalarım olduğunu belirteyim. Öncelikle yaprakların üstten daha fazla dökülmesi ve bu sene önceki senelere oranlara daha hızlı döküldüklerine şahit oldum. Evet yağışsız dönemin etkisi çok büyük ben ayrıca bu sene Ekim Kasım aylarında pastırma yazı sıcaklarının pek etkili olduğunu düşünmüyorum. Yani geçtiğimiz senelerde Kasım ayında bile hırkayla sokakta gezebiliyorduk ama bu sene sıcaklıklar genel olarak 20 derecenin altındaydı bu belirttiğim aylarda. Ayrıca susuzluğun sebep olduğu bir diğer sonuç da benim çok dikkatimi çekti, meyve ağaçlarındaki meyvelerin büyümemesi. Ağaç çok döl dökmüş çok meyvesi var ama küçüçük. İzmit'te oturuyoruz. Sahil kısmı olduğu için iklim yumuşak geçer. 24 çeşit ağacımız var bahçemizde ve armut elma tarzı ağaçlarımızın genel sıkıntısı büyümemek oldu. Babam 60 yaşındadır köyde büyümüş bir insan toprağın kimyasını bilir. O bile ilk kez bu kadar tuhaf bir durumla karşılaştığımızı söylüyor. Memleketteki akrabalarda da aynısı olmuş. Elmalar angelica erikler falan küçüçük küçüçük kalmış dalda. Susuzluktan olduğunu düşünüyoruz biz. Bakalım inşallah tekrarı yaşanmaz. Çiftçi eniştem de aynı fikirde.

    Merhaba forum sakinleri. Yaşım 19. Kocaeli'de yaşıyorum. Mezun öğrenciyim YKS sınavına hazırlanıyorum. Dershaneye bir tomar para verdik ve hasbel kader uzaktan eğitime geçtik. Yetmezmiş gibi geçen hafta cuma günü üşütmeye dayalı ateş ve kusma yaşadım ama bi gecede iyileştim. Ondan sonra hafif ateş burun akıntısı falan oldu onları da grip ilacıyla geçiştirmeye çalıştım. Ama ikizimde de belirtiler olunca dün gece acil servise gittik ve bize yarın sabah gelin dedi. Biz de yasak olduğu için gün içi 1-4 arası çıkabildik ve o saatlerde gidip yaptırdık sırada 5-10 kişi vardı. Temas yoktu ama çok hasta olanları gördük. Ortada hiçbir görevli yoktu. Acilden muayene sırası alır gibi gidip sıra aldık triajda sıra yoktu Allah'tan... Her neyse sırayı aldık ve korona testi bölümüne yönlendik. Test kısmını hastanenin dışına derme çatma bir yere koymuşlar. 20-25dk sıra bekledik. O arada da beklerken gözümüze ilişti şans eseri, bir masada korona virüs formu vardı. Formu doldurduk ama hiçbir dezenfeksiyon çalışması yoktu. Kalemler 3-4 tane ve masanın her tarafında kağıtlar saçılmış bir şekildeydi. Arabadan kolonyamızı sürdük ve sıra bize geldi. İçeri girdik, beklentimin çok altında bir yer açıkcası. Sağlık personelleri yeterli korumaya sahip değiller. Tek ekipmanları maske ve eldivendi. Burnuma boğazıma kadar uzanan bir çubuk girdi çıktı. Kendimi çok kastım hapşurmamak için. Çıkınca herkes bana bakıyordu. Sonra yürümeye devam ettim arkadan bir amca siz ilacınızı almadınız mı dedi ben de almadık ne ilacı derken hemşire açıkladı. Korona şüphesi olan belli başlı hastalara ilaç veriliyor. Biz yaşımız itibariyle alamadık ve şu an aynı odada kalıyoruz mecburiyetten. Evimizde babaannem de var ve en uygun bu şekilde olurdu... Yarın ki çıkacak teste göre yeni bir karar alacağız tabii ki. Kısacası şunu anlatayım size bu hayatta paranız kadar yaşarsınız. Gördüğüm tablo beni ürküttü açıkcası 30,000 vaka bile az. Hakkımızda hayırlısı Allah yaşlılarımıza dayanma gücü versin. Geçmiş olsun herkese

    merhaba babama telefon hediye almak istiyorum ama piyasada bir sürü seçenek var bütçeme göre. 2000 lira seviyesinde tavsiye edebileceğiniz güzel bir telefon var mıdır? Her yerde Redmi Note 8 Pro görüyorum bu aralar. Konuya vakıf olan birisinin yardımına ihtiyacım var.

    Nedense semih hocamızın açtığı her konuyu tartışma programınaa çeviriyorsunuz. Yerli yersiz herkes ağzına geleni yazmış. Konu hocamızın bireysel tahmin konusu olmasına rağmen nedense konudan alakasız her şeyi okudum yorumlarda. Hocamızın yorumlarını ve sistem hakkındaki bilgileri görmek istiyoruz bu konuda. Boş yapmak isteyenleri bölge konularına alalım. Burası ağlama duvarı değil.

    hem büyük balığı karadenize kaptırmamız, hem şubatın ortasına gelmemiz, hem modellerin elle tutulur bir şeyi göstermemesi birleşince herkesin morali bozuldu. Konu da boş kaldı.

    ilk defa 4 saat boyunca yorum yapılmadığını gördüm bu konuda. Ayrıca kışın sonuna geldik ama Efsane Semih hocamız 14-15'ine konu açtı hiç bir modelin vermemesine rağmen ilginç bir yaklaşım devamında da 20sine ve aysonuna tarih verdi.

    Sistemin son kütlesini de aldık. En başından beri en kuvvetlisi oldu. Yağış muazzamdı, tabiri caizse gökten kardan adam yağdı. Her yer buz olduğundan düşen her tane yapıştı kaldı. Sabah mümkünse dışarı çıkmayın. Bu saatten her yer kayıyorsa sabahını düşünemiyorum...