Beiträge von Storm Chaser

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)

    MGM’nin kırmızı uyarı vermesi için tam olarak ne olması gerekiyor? Kaç gemi parçalanmalı, ne kadar alanı su basmalı, kaç metre dalga oluşmalı, kaç kişi kaybolmalı? Geçen hafta ve bu hafta oluşan fırtınalara bakıyorum, anlam veremiyorum

    930 mb'lık bir kasırga gelmesi lazım heralde :D2 :(3232

    Teşekkürler hocam kıyı ege bu sene kar görürmü sizce?

    Siklonlara polar atağın eşlik ettiği sistemlerde soğuğun gücüne bağlı. Dediğim gibi güçlü El Nino ile artan küresel ısınmadan dolayı sistemler soğuk bakımından umduğumuzdan daha zayıf kalabilir. Ama İzmir'in şu dezavantajı var: Azor'un Orta Avrupa'ya yerleşeceği bir patern değil bu. Dolayısıyla 2004 vari bir soğuk inişide olmayacaktır.

    Arkadaşlar, yoğunluğumdan dolayı bugüne ertelemek zorunda kaldım. Bu kışla birlikte mevsimlik kış tahminimlerimde jübile yapıyorum ve bundan sonra kış tahminlerimi yazılım programlarına yaptırmayı hedefliyorum.

    2024 kışının tahminine geçmeden önce 2023 Kasım ayının karakteristiğini detaylıca incelememiz gerekir çünkü Kasım aylarının paterni, sıcaklık anomalisi ve sinoptik hareketleri bize kışın nasıl olabileceğine dair yüzeysel çıkarımlar verebiliyor.

    2023 Kasım ayı Kuzey Yarıküredeki en sıcak Kasım ayı rekorunu yenilemek üzere. Eşzamanlı olarak Dünya'da da.

    Öte yandan Türkiye'de de özellikle Kasım başındaki rekor sıcaklar yüzünden aşırı pozitif bir anomali ile kapatacağımız kesin görünüyor.


    p4ibd7y.gif


    Daha yukarı seviyeden baktığımızda polar atakların nasıl inebildiğini farkediyoruz. Son zamanlarda Orta Avrupa'dan Akdenize inen kutup kökenli polar ataklar güçlü tepki alçakları oluşturup ülkemizin şiddetli siklonik yağışlar almasına neden oldu. 975 mb'ı gören bomba siklonlar gördük.


    khm78xh.gif


    Kuzey Avrupa'daki özellikle İskandinavya'daki soğuk hava kış boyuda büyük oranda orada kalmaya devam edecek. Yine sıcak Kasım-sıcak Kış tezinden kış genelinde(Mart dahil değil) ortalamalardan sıcak anomali ile kapatmamız da daha yüksek ihtimal.


    Şimdi atmosferik parametrelere bakalım.


    QBO

    QBO, -13 değerini aşmış bulunuyor ve giderek negatifleşiyor. 2024 kışına negatif QBO ile giriyoruz.


    b4f8k2z.png


    30 mb'daki negatiflik 50 mb'da da başlamış durumda.


    80hl4s6.png


    Faz uzayı olaraksa 2021 sonbaharına yakın seyretmekte.


    hzpjptf.png


    NINO INDEX

    Yazın başlayan El Nino, güçlü El Nino'ya dönüştü. Bu durum şimdiden tüm okyanus suyu sıcaklıklarını etkilemiş vaziyette.


    pn2nt2d.png


    PDO Index

    Negatif durumda.


    hnt7qiy.png


    AMO Index

    Pozitif durumda. Bizim için negatif olması iyi olurdu. Bu yüzden PDO'nun pozitif verisini dengeliyor.


    k97p2sy.png


    2024 Kışı Nasıl Olacak?

    Bu kışın negatif QBO, QBO fazı, güçlü pozitif El Nino, negatif PDO ve pozitif AMO açısından kısmen benzediği kışlar 1972, 1992, 2010, 2015; en çok benzediği kışlar ise 1966 ve 2022.

    2010'da pozitif PDO, 72'de negatif AMO, 92'de Pinatubo patlaması-Pozitif PDO ve 2015'te zayıf Nino ile Pozitif PDO işi bozuyor.

    1966 ve 2022 kışlarının ortak yönü ülkemiz için Sıcak-Soğuk-Sıcak-Soğuk şeklinde bir deseni takip etmeleri. Bu desenin 2024 kışı içinde gerçekleşeceğini düşünüyorum.

    Kabaca bir şekilde Aralık sıcak geçer sonra Ocak soğuk patern sonra tekrar Şubatta sıcak ve Martta soğuk diyebilirsiniz ancak bu tarihler realitede oynaklık gösterebilir.

    Bunun dışında küresel ısınma gerçeği ile sistemler umduğumuzdan daha zayıf kalabilir.


    66 kışını bilmeyenler için Aralık-Ocak-Şubat:


    6wt0c9s.gif


    c2nn5js.gif


    7ez673a.gif



    Aralık ayında soğuk havalar Kuzey Avrupa'da kalmış. Bu paternde zaman zaman Akdeniz'den lodoslu siklonlar gelmiş.


    Ocak ayında Orta Avrupa üzerinden İtalya ve Balkanlara soğuk akınları olmuş. Genova'da veya Ege'de patlayan siklonlar ülkemize yönelmiş. Bolca lodos ve lodos arkası kar var. Kuvvetli Negatif AO hakim.


    Şubat ayında yine soğuklar Kuzey Avrupa'da kalırken yağışlarımızda biraz azalma var.


    1966 kışının da tıpkı 2022 Mart efsanesindeki gibi Mart ayı batıda iyi geçmiş.


    hlp6sbq.gif


    Siklon rotalarını aşağıdaki şekilde bekliyorum:


    crj971w.jpg


    Bu siklonlar kuvvetli lodosla gelecek ve yüksek kesimler için çoğu sistemde lodosun arkası kar olacak.

    Soğuk paternde buna kıyılar da eşlik edebilir.


    Toparlayacak olursam:


    - 2024 kışının karakteristiği 1966 ve 2022 kışlarına benzeyecek. Ancak 2022 kışından farklı olarak siklonlar daha çok Balkanlar, Trakya ve Batı Anadolu'yu hedef alacak.


    - Özellikle Aralık ve Ocakta bolca lodos ve yağış göreceğiz. Lodosun arkasından karın eşlik edeceği zamanlarda olacak. Sıcak-soğuk-sıcak-soğuk şeklinde bir patern göreceğiz. Ocak ayında lodoslu siklonlara Sibirya desteği de gelebilir. Mart ayı ise bu sefer efsaneler arasına girmesede batıda unutulmaz derecede kar yağışlarıyla ve Anadolu'da dondurucu soğuklarla geçebilir.


    - Orta ve Doğu Karadeniz kıyıları kar açısından cılız kalabilir.


    - Doğu Anadolu normallerin çok üstünde sıcaklık anomalisiyle kışı kapatabilir.

    Playmaker eksikliği hissediliyordu Yusuf doğru değişiklik. Kaan Ayhan'ın da şu Fenerli şaban stoper arkadaş yerine girmesi lazım.

    Edit: İsmail Yükseği unutmuşum. Ferdi hariç hiç bir Fenerli olmaması lazım ya milli takımda.