Beiträge von PergamoN

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)

    31 inde biseyler veriyor sanki GFS ama yorumlayabilecek bir usta yok mu 850 si 500 hp sı kaç derecelerde gibi?

    Klasik izlanda kökenli sistem yüksek kesimler güzel kar alır alçak basınç, karadenizde olduğu için kuzeyli rüzgarlar nem pompalıyor yağış var , Soğukda giriyor ama cılız sistem işte böyle gelmesi durumunda son gün değerlendiriz yine.

    AO pozitif seyrettiği sürece bu sene kuvvetli sistem beklemek çok doğru değil şubatın 1-1.5haftalık bölümüde pozitif seyredecek gibi duruyor yağışlar gelse artık bari.

    Emsc ve afad’ın hızlı çözümleri oblik fay kandillinin çözümü sağ yanal doğrultu atımlı vermiş . Gelenbe fay zonu doğrultu atımlı bir fay Recai hoca’nın çözümü bekliyorum şahsen oblik fay çıkarsa gelenbe fay zonu değilde başka bir fay neden olmuş olabilir depreme.

    Hocam iyi aksamlar bu depremler önce 4.0 ve simdi de 5.4 ile fayın iki ayrı ucunda oldu diye biliyorum.O halde bunların öncü deprem olma ihtimali yüksek midir yani bir sonraki depremi fayın ortasında mı beklemeliyiz sizce?

    sabahki manisa depremi ayrı bi depremdi bağlantı varmı bilemiyoruz , artçıların izlenmesi lazım gelenbe fayı 6.5'luk deprem üretiyor kayıtları mevcut doğrultu atımlı bir fay. en az 2 parçadan oluşuyor 25km batısında soma depremi mevcut 6.9M daha büyüğü gelmez gibi söylemler çok doğru değil

    PergamoN dikkatimi çeken bilinen fay hatların önce bir tarafında sonra diğer ucunda oluyor.Şimdi mesela gelenbe fayının kuzey ucu olan Balıkesir depreminden sonra güney ucunda akhisar depremi oldu.Keza benzeri marmara denizinde de oluyor.Depremlerin böyle bir karakteristik özelliği var mı?

    Eve geçiyorum ordan köye geçicem fazla göz gezdiremiyorum sorular sorulmuşda bende deprem uzmanı değilim.

    5.6 anaşokmu benim bilmemin mümkünatı yok ama gelenbe fayında olduysa oranın ona şok riski +6.5m civarıdır.

    Faylar uçlardan kırılmaya başlar anaşok fayın ortasında olur (yırtılma)

    Marmara fayları artık 3 boyutlu

    yakında tam harita paylaşılır (Cenk yaltırak)

    —Doğu Marmara'da 1509 segmentini nerden icad ettiniz diyen septik haddini bilmezlere şimdilik ucundan:) (kendi paylaşımı)

    1e6c0b6674ceb.jpg

    ilker.gunebakan , PergamoN Hocalarım akşama doğru Marmara denizinden tam fay hattının üzerinden böyle dikey bir gaz çıkışı görülüyor bu görüntüler 24 ve 26 Eylül de de olmuştu sonrasında deprem olmuştu zaten bunun güvenilirliği nedir?

    https://prnt.sc/qne7c5

    Gaz çıkışıyla alakası yok bunun havadaki basınç,rüzgar vb. Durumlara bakarak yaptığı NO2 (azotdioksit) tahmini, Hava kirliliğine işaret eder.

    ana fayda degil sikinti yok diye yani 4.7 ve 5.8 icin oylemi

    Ana fayda değil diye sıkıntı yok gibi birşey söz konusu değil.

    Depremler ilk olduğu anda hızlı çözümlemeleri verilir. Bunlar sonra revize edilebilir yada değerleri halkla paylaşırlar jeofizik mühendisleri kendileri çıkarır. Recai hocanın çözümlemelerini dikkate alıyorum ben her zaman Afad bünyesinde bulunan jeofizik mühendisidir kendisi her deprem sonrası (+4) çözümleri çıkardıysa paylaşır.

    24 Eylüldeki 4.7'lik ilk depremin hızlı çözümü buydu; KB/GD Uzanımlı sağ yanal doğrultu atımlı faylanma

    14a8949e91640ad6a2eb6105.png

    26 Eylül'de meydana gelen 5.8'lik depremin hızlı çözümüyse buydu; Ters faylanma

    8d772d094b3f07d7e1.png

    2 Depremin çözümlemeleri farklı gelince 2 ayrı fay'da meydana gelen depremler olarak yorumlandı. Ama sonraki +4'lük artçılarda dahil en ufak ters faylanma bulgusu yoktu. Recai hoca o zaman çözümün hatalı olduğunu iddaa etmiş 5.8'lik depremin çözümününde KB/GD uzanımlı sağ yanal doğrultu atımlı faylanma olduğunu söylemişti.

    Son olan depremde KB/GD uzanımlı sağ yanal doğrultu atımlı faylanma verince hatalı olduğu kesinleşti gibi .

    Bunlarda Recai hoca'nın çözümleriydi; Kırmızıyla kendi çizdiğim doğru uzantısında tek bir fay neden oluyor depremlere çözümler aynı olduğu için 4.7'LİK İlk deprem öncü 5.8'LİK deprem anaşok Son olan 4.7'Lik depremde dahil 5.8'den sonra oluşan küçük depremlere artçı deprem denir şu aşamada. Şu aşamada diyebiliyoruz çünkü bundan sonra ne getireceğini bilmiyoruz olurda 5.8'den büyük deprem üretirse aynı çözümlemede, kısa-orta vadede hepsi öncü deprem konumuna düşer.

    Aynı fay 5.8'den büyük deprem üretirmi? Bence çok düşük ihtimal o büyüklükte deprem üretecek öyle bir fay varsa ve haritalanmadıysa günümüzde marmara depremleri hakkındaki tüm tartışmalar boşadır.. Cenk hoca yeni harita hazırladıklarını ve paylaşacaklarını söyledi daha ayrıntılı bir harita gelirse neyin ne olduğu daha iyi anlaşılır.

    8ddc44024c7a.png

    Ilker Gunebakan , PergamoN hocalarım AFAD İstanbul'da Cumartesi günü olan 4.7 lik depreminin çözünürlüğünü yayınlamış.

    https://deprem.afad.gov.tr/depremdetay?eventID=456426

    Çözümleme yok burda yada ben göremedim çözümleme dediğimiz şey topa benziyor depremin hangi faydan kaynaklandığı,türünü o top olmadan bilemezsin. Ben öğrendim ama 4.7’lik ilk depremle aynı Çözümü vermiş, 5.8’in çözümü hatalı çok büyük ihtimal. KB/GD uzanımlı sağ yanal doğrultu atımlı bir fay neden oluyor depremlere ana segmentle uyuşmuyor.

    Hocam ama profesörler şu konuda hemfikirdi 5.8 'lik depremde 4.5 üstü artçı değildir demişlerdi konuşma programında celal şengör vs. ne oldu da bu değişti bana mantıklı gelmiyor bu artçı olayı bence tali bir fay ama bu fay dizilimi 26 Eylül gibi örneğin 26 Eylül'den 2 gün önce 4.5 büyüklüğünde bir deprem olmuştu 2 gün sonra ana şok meydana geldi bence bu da öyle.

    Artçıdır,artçı değildir tartışmaları öncüdür,öncü değildir tartışmaları 4.7'den sonra gelen 5.8'lik depremin çözümü sonra oluştu. Ters fay çözümü 2'ye böldü araştırıcıları ama dışodak merkezleri baz alınırsa 5.8'lik depremin ters fay olup diğer fay çözümlerinde ters fay bulgusu olmaması, ters fay çözümünün hatalı olduğu yönündeydi ,bugün ki deprem sonrası hatalı olduğu kesinleşti bana göre.

    KB/GD uzanımlı sağ yanal doğrultu atımlı fay/faylarda meydana geliyor depremler. Çözümler aynı olduğu için 4.7'lik ilk deprem öncü 5.8'lik deprem anaşok 5.8'den küçük diğer depremler artçı kabul edilir şu aşamada bugün ki deprem dahil ,çözümleme aynı lokasyonda çok yakın bu deprem artçı bir deprem büyük ihtimal.

    Ben artçı deprem diye düşünüyorum. Çünkü bu depremin üstüne sadece 1 tane 2.0lık bir deprem oldu. Eğer öncü olsaydı veya başka bir hareketlenme olsaydı çok sayıda artçı meydana gelirdi diye düşünüyorum. Tabi ki bu benim kişisel düşüncem. Siz ne dersiniz PergamoN

    Çok komplike sistemler ,artçı deprem aktivitesinden ne getireceğini bilmek mümkün değil.Çözümlemeye göre artçı deprem olma ihtimali yüksek.