Beiträge von PergamoN

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)

    Deniz_meteoroloji

    Kıta içi bir transform fay olan Kuzey Anadolu Fayı (KAF), Marmara Bölgesi’nde Kuzey ve Güney olmak üzere iki ana kola ayrılır. Bandırma ve Dokurcun Vadisi arasında Güney kol sağa sıçramalı sekmelerle birbirinden ayrılan, doğudan batıya doğru Geyve, İznik ve Gemlik olmak üzere üç ana fay segmentinden oluşur. Fay segmentlerinin uzunluğu 40 ile 57 km arasında değişir. GPS verileri Güney kolda yaklaşık 5 mm/yıl kayma hızı önermektedir. 40 km uzunluğundaki Gemlik segmenti üzerinde gerçekleştirdiğimiz paleosismolojik kazılarda iki yüzey faylanması olayı gözlenmiştir. Bunlar 1857 ve 1419 tarihsel depremleri ile deneştirilebilmektedir. Gemlik fayındaki son iki deprem arasındaki tekrarlanma aralığı 438 yıldır. Bulgular, İznik fayında varlığı bilinen 1419 depremindeki yüzey faylanmasına Gemlik fayının da dahil olduğunu ve bu depremde en az 95 km uzunluğunda çok segmentli yüzey faylanması geliştiğini göstermektedir. 5 mm/yıllık kayma hızına göre KAF’nın İznik Gölü ile Dokurcun vadisi arasında kalan kesiminde 595 yılda biriken yer değiştirme miktarı yaklaşık 3 metre olarak hesaplanmaktadır. Buna göre Kuzey Anadolu Fayı’nın Güney kolunun da en az Kuzey kol kadar büyük deprem üreteme potansiyeline sahip olduğu söylenebilir.

    3 segmentli geyve-iznik-gemlik hattı sismik boşluk konumunda hangi segmentler deprem üretir,çoklu kırılma olurmu bilinmez.

    Kuzey kol 24+1mm/Yıl kayma hızına sahipken

    Güney kol 5mm/yıl kayma hızına sahip, güney kol daha düşük atımlı depremler üretiyor,kuzey kolda 200-250 yılda bir +7M deprem oluyorsa güneyde kolda bu süre +500yıl son 20 yılın depremselliğinde özellikle gemlik körfezi daha aktif,1855 depremi kemalpaşa fayı kaynaklı kabul ediliyor güney koldan bağımsız.

    Edit: https://dergi.mta.gov.tr/dosyalar/image…7_1cb789986.pdf

    Dağkızılca fayında meydana geliyor depremler , dağkızılca fayı 3 parçaya ayrılıyor.1928 Torbalı depremi bu fay hattından kaynaklandığı düşünülsede net bir veri yok bu faydan kaynaklandıysa hangi parçalar kırıldı sorusu geliyor bu seferde,Parçalar çok uzun değil 5.8/6.2Mw arası deprem üretebilir.

    Kısık/Karaağaç arasındaki fay belirgin morfolojik çizgisellik sunarken holosen fay olarak haritalanmış o faydan kaynaklanan depremlerse daha iyi izlemek gerekir diri fay olarak kabul edilmiyor.

    4eb170.png

    PergamoN Hocam 17 Ağustos 1999 Büyük Marmara Depreminin en büyük artçısı kaç büyüklüğündeydi ve o depremin artçı depremlerine ulaşabileceğimiz bir veri var mıdır?

    Afad’ın deprem kataloğu var tarih aralığını girerek inceleyebilirsin bide sura16 paylaştığı kandilli verileri var en büyük artçı 13 eylül’de başiskele civarı körfezde saat 14:55’de 5.8Mw olarak gözüküyor, Ben bizzat yaşamadım depremi hayal meyal hatırlıyorum.

    17 ağustos depreminin kırığı altınova/hersek burnu civarında bitiyor yalova açıklarındaki 5.2Mw’lik deprem ve artçıları bağımsız,17 ağustos depreminin tetiklemiş olması muhtemel.

    ee8d88fdb773.png

    Yakın zamanda ülkemiz sınırları içinde meydana gelen etkili depremler ve etkileşimleri;

    Manisa/Kırkağaç 5.6Mw

    08bf923bb8aafa8dca99.png

    İstanbul/Silivri açıkları 5.8Mw

    6bb1f66ef1bd8.png

    Malatya/Doğanyol 6.8Mw

    a9e8f80f.png

    Denizli/Bozkurt 6.0Mw

    b081f1163c9434c11dd3b.png

    Denizli/Acıpayam 5.7Mw

    25884554355901d93f7f.png

    Yorgun Demokrat 30’dan fazla 2.9/1.5 aralığında deprem var fayın çözümü doğrultu atım bileşeni olan normal faylanma vermiş +5M depremlerin çözümlerinde bu bölge 2.kez bu çözümü veriyor.Doğanyol ve sivrice merkezli depremler doğrultu atımlıyken pütürge civarında mekanizma değişiyor bağımsız deprem olma ihtimali yüksek bunların ama yakın zamanda yakın çevresinde 6.8M’lik bir deprem olduğu için artçı şok olarak kabul ediliyor bunlar,6.8Mw’lik depremin geç gelen artçısı diyebiliyoruz şuan sadece..

    6.8Mw/5.1Mw/5.0Mw/5.0Mw/5.2Mw

    +5Mw deprem sayısı 3’ü pütürge merkezli 1’i sivrice

    Artçıların dağılımı pek normal değil ve en büyük artçı M2.3 şu ana kadar. İlginç.

    ad37c36c03e1fbeb0034.png

    Daf’a dik gelişen dağılım mevcut dediğin gibi daf’ın ana fay hattıyla uyuşmuyor, bunun nedeni daf’a dik gelişen yerel faylar Mehmet köküm tez çalışması (2017) bu fayları haritalamıştır daha öncede uyumluluk sergilediği olmuştu.

    6cc1406516e8b150d.jpg

    440253c7cf8e8d2441ac.jpg

    PergamoN Elazığ Sivrice- Malatya Doğanyol 6,6'lık depremden sonra sanki stress aşağıya güneybatı doğru aktarılıyor gibi. Yanlış mı düşünüyorum? Bu deprem hakkında yorumunuz nedir?

    6.8Mw’lik deprem sonrasında 1.derece risk bölgesinin pütürge alt segmenti olduğu açıkca belli o deprem sonrası modellemeleri paylaşıp yorumlar yapmıştım bulursam alıntılamaya çalışırım. Kırılma uzantısında kuzeydoğudaki (sivrice) atım miktarıyla güneybatıdaki (pütürge) atım miktarı arasında çok fark var güneybatıda pütürge civarında atım azlığı olduğu görülüyor ramazan hocanın dediği gibi o bölge 3 alt segment’den oluşuyorsa pütürge civarında yeni bir 6>x>6.8Mw deprem sürpriz olmaz..

    9a676ca30c30a561b8.jpg

    8467f09f276349543.jpg

    O zaman kırılmalar (depremler) 70km’lik alanda dağılım gösterirken insar verilerinde anaşok’un 35-40km civarında bir yırtılmaya yol açtığı görülüyor.

    Columb gerilme analizide zaten pütürge’nin kuzey ve batısında stres artışı gösteriyordu.Ramazan hocanın dediği gibi 1905 depremi pütürge alt segmentini kırdımı, kırmadımı? Net yorum için bunu bilmek gerekiyor..

    24461a4.jpg

    icenow123 ekonomik politakada alınan kararlar yüzünden düşüyor,Türkiye yıllar sonra etkili kambiyo kontrolüne gitti.Döviz ve altın alım satımlarından alınan vergi oranı yükseltildi.Binde iki olan düzey yüzde 1 seviyesine çıkartıldı yani beş kat arttı,Faizler düşürüldü.Diğer yandan finansman bonoları gibi yatırım araçlarında BSMV yüzde ondan onbeşe çıkartıldı.

    Bu durum dolar ve altın fiyatlarını etkiliyor haliyle;

    1-Devlet insanların cebinde döviz ile gezmesini istemiyor.Çünkü yastık altına çekilen her döviz türk lirasının değer kaybetmesine yol açar.

    2- Devlet finansman bonosu gibi kolay kazanç sğalayan yatırım araçlarını daha maliyetli hale getirerek daha fazla yatırım ve tüketim yapılmasını istiyor.

    Amaç;

    1-Türk lirasına spekülatif saldırıların( döviz alım/satım )önlenmesi.

    2- Yatırımların özendirilmesi.

    3- İş aleminin iş yapması finansman kazançlarına kaçmaması.

    Alınan kararlar ekonomiyi çok kısa sürede etkileyebilir,Halkın destek vermesi şartıyla..

    Dolarda düşüşün sürmesi muhtemel.

    Twitter’daki fotoğraflara göre raf bulutuna benziyor.Raf bulutu ,duvar bulutundan farklı olarak daha üst seviyedeki sisteme bağlı gelişiyor cb kaynaklı oluşum.Raf bulutu altında ,duvar bulutundan farklı olarak yağış gözlenir.

    dfb527d9455.jpg
    160b5401692f3d1f95467fb4d.jpg

    ataberkgnay ’in attığı fotoğraf’da scud bulutu;

    Scud bulutları tehlikeli bulutlar değildir ve kendiliğinden tehlike oluşturmazlar, ancak bir fırtınanın dışından sıcak hava yükselmesi ile kaldırıldığında, görülürler, Yakındaki Kümülonimbus bulutunun iyi bir göstergesidir.

    Zemin üzerindeki düşük sırt, yıpranmış görünüşü ve kümülonimbus ve nimbostratus bulutlarının altındaki varlığı, scudt bulutlarının huni bulutları olarak karıştırılmasına sebep olur. Ancak ikiside farklıdır, farkı aramak için ayrı bir yol var.Scud, dışarı akış (aşağı iniş) veya giriş (yukarı doğru) bölgelerde yakalandığında hareket eder, ancak bu hareket tipik olarak rotasyon değildir.

    Her iki bulutta yükselim kaynaklı CB göstergesi.

    eeb6bf6672bef.jpg

    Protestolar amacından saptı, ABD karışık etnik kökenliliğin sorunlarını yaşıyor,çoğu trump’ın dediği gibi organize grup bireysel silahlanmanında fazla olduğu ülkede protestolar silahlı çatışmaya dönecekmi bakalım?

    2004-2020 yılları arasında Türkiye ve Yunanistan'da olan (Doğu Akdeniz) büyüklüğü 5.0 ve daha büyük depremlerin zaman ve lokasyon dağılımına baktığımızda deprem sayısında özel bir artış yok. Batıdan doğuya, doğudan batıya bir göç yok,Her zaman çok hareketli olan Girit adası civarı yine hareketli. Yunanistan, Ege denizi ve kıyıları büyük ve kuvvetli depremler bakımından son 17 yılda daha aktif.

    2f0fe35e702e3c0.jpg