Beiträge von MKA1881

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)

    @Bay Hava

    Bilemiyorum.

    Ben senin kadar teorik bilgiye sahip değilim bu konuda. Yani her türlü saygı duyarım. Ancak şöyle bir şey de var, 850 hPa seviyesi ne kadar düşerse yer seviyesi de o kadar düşüyor. Yani hava o kadar sertleşiyor. Su buharı tutma oranı o derece azalıyor.

    8 Ocak 2015 sisteminde zaten farklı etkenler olduğunu sadece 850 hPa seviyesinde -15 lerin olmasından dolayı İstanbul'un sıkıntı yaşamadığını söylemiştim önceki sayfalarda soran bir arkadaşa.

    Dediğim gibi ben senin kadar teorik bilgiye sahip değilim bu konuda sen çok detaylı hakimsin belli. Sİstem zamanı sadece katmanlar da rüzgarın kırılma oranına, tepe enverizyonuna ve temel gerekli olan şeylere bakarım. Gerisi ile işim olmaz.

    Direk Mehmet Can Tanyeri'nden alıntı.

    "3 Daha önce de söylediğim üzere DEK'ler Türkiye koşullarında en iyi 850 mb sıcaklıkları -8...-12 civarlarında olduğunda iyi yağmaya meyilli oluyorlar. Sonradan fazla düşük sıcaklıklarda soğuk havanın fiziksel olarak daha az su buharı tutmasından dolayı azalıyor. Bazı (akademisyen) çevreler buharlaşmanın sıcaklık düştükçe arttığını ileri sürerek kavram kargaşası içindeler, arkadaşlar sıcaklı kdüştükçe buharlaşma artmaz. 5 derecede mi ıslak kazak hızlı kurur, yoksa 30 derecede mi? Sıcaklık düşünce buharlaşma artar diyerek yağışın artacağını söylüyorlar. Temelden yanlış bir düşünce, sıcaklık düşünce sadece hava kütlesi neme daha kolay doyabilse de miktar olarak su buharı daha az olacağından birim miktar yağış azalır."

    Ben yanlış anlıyorum ya da.

    Mehmet Can Tanyerinden duymuştum ilk olarak bunu. 8 Ocak 2015 sistemi için söylemişti yanılmıyorsam.

    Ben yanılıyor olsam bile o ne kadar yanılıyor bilemiyorum sonuçta bu konuda uzman bir isim. @Bay Hava

    Ben teorik olarak o kadar derin ne okudum ne araştırdım. Ben düz bakar yorumlarım. Ama hala ikna olmuş değilim çünkü hava soğudukça su buharı tutma oranı azalır.

    @Bay Hava

    "Şöyle bir örnek verebiliriz, şu anda Karadeniz deniz suyu sıcaklığı 25 derece civarında, diyelim ki 850mb seviyesinde üzerine -5 derecelik hava kütlesi geldi aradaki fark 30 derece yani 24 dereceden epey fazla, rüzgarlar da uygun olsun, böyle bir durumda kararsızlık çok fazla olacağından yağışlar da sel boyutunda olacaktır, metrekareye 300kg ve üzeri miktarlarda yağış düşebilir. 850mb seviyesi ile deniz suyu sıcaklığı arasındaki fark 24 dereceden fazla açılırsa yağış miktarı azalır tezini bu örnekle çabucak çürütmüş olduk."


    Kastımı yanlış anlıyorsun.

    Kış aylarında Trabzonun deniz sıcaklığı bellidir. Örneğin 10 derece diyorum mesela. 25 dereceden fazla açılmasında ki kastım da bu yönde. Yani yaz aylarını kast etmiyorum. 10 derece deniz sıcaklığında -15 derece girmesi ile -10 derece çok farklı -15 derece soğuk girmesi havanın su buharı tutma kapasitesini azaltacaktır. Yoksa 25 derece diye belirli bir kuraldan bahsetmiyorum.

    Tekrar özetlersem, Ocak ayında Trabzon'un deniz suyu sıcaklığı bellidir, örneğin 10 derece dersek -15 girmesi epey azaltacaktır kapasiteyi. Kastım bu.

    @Bay Hava

    Kastım şu, Türkiye de mesela Trabzon da deniz suyu sıcaklığı ocak ayında 10 derece. Makasın 25 derece açılması için -15 girmesi gerekli.

    Hava ne kadar soğursa su buharı tutma kapasitesi azalır. Bu fizik kuralı, red edilecek bir yanı yok. Su buharı daha az olacağından yağış da buna oranla azalır.

    Bence şuan fizik kuralını tartışıyoruz.

    Yani oluşan dekler parça parça oluyordu bir bütünlük yoktu. Aynı sistemde d.karadeniz de dek yağışları oluşmaya başladıktan birkaç saat sonra Giresundan Artvine tek parça halinde kilometrelerce uzunlukta neredeyse bir bütün halindeydi dek yağışları. Rüzgar fazla kırılmıyordu farklı seviyelerde bu sayede parça parça değildi dek bulutları.

    Tabi başka bir sürü etken de var Skew-t de ufaktan uzmanlaşıp yorumu kendin yaparsan daha iyi anlarsın

    @Arik Boge

    Hava olaylarına Mikail (as)'ı görevlendirdi, karışmasaydı görevlendirir miydi?

    Mesela Bolvadin İlçesi, her sistemde dibe çekiyor yağışı, fakat son sistemde hiçbir ilçenin alamadığını aldı, ilahi adalet budur.

    Mesela Trabzon'da karlı gün sayısı da belli Afyon'da da belli. Trabzon geçen sene ortalamanın baya üstünde; Afyon baya altındaydı. İki şehirin ortalaması eşit değil, geçtiğimiz sezon kendi payını alamadı her iki şehir de, biri oldukça fazla aldı biri az aldı. Bu açığı bu sene veyahut bir sonraki sene ilahi adalet kapatacaktır. İlahi adalet budur.

    İlahi adalet dediğin doğanın denge kanunu oluyo o zaman. Onu söylüyosun çünkü.

    Asıl İlahi adalet dediğin zaman şudur örneğin, bu kış ilk sistemde Ege nasibini aldı, kara doydu biz fön yedik. İkinci sistemde biz kar alacağız siz kuru soğuk yiyeceksiniz. İlahi adalet diyorsun toplumda ki karşılığı budur. 1 sana 1 bana. Atmosferde böyle bir şey yok. Belirli bir düzen var akıp gidiyor o kadar.

    Mikail meselesi ise farklı bir konu girersem eğer o konuya çok zıt düşeriz.

    İlahi adalet kavramına inanın. 2015'te Afyon Merkez ve batı ilçeleri adına yakışır kış yaşadı. Fakat doğu ilçeleri resmen izledi. Geçtiğimiz 2016 sezonunda ise tüm il geneli hatta yöre geneli berbattı, fakat doğu ilçelerini Afyon Merkez izledi. Bu sene de bizim yöre güzel kış yaşayacak gibi duruyor, zaten NAO hafif negatifte olursa bu kaçınılmaz bir durum. Bu sene bile kötü geçse seneye ilahi adalet tecelli eder.

    İlahi adalet vardır ama bu konuda bilmem..

    Sanırım Allah'ın sürekli olaylara müdahele ettiğini düşünüyorsunuz. Öyle bir durum yok atmosferde. Allah bir düzen yaratmış. Her olay birbirini takip eder. 950 lik İzlanda 1030 luk Azor'u yener mesela.

    Yani geçen kış kötü bir kış oldu, bu kış sen sistem alasın diye 1030 luk Azoru 950 lik İzlandaya galip çıkarmak için olaya müdahele etmez. En ufak olaylar zamanla büyük etkilere yol açar. Allah olaya müdahele edecek diye düşünmek bence saçmalık.

    Ha istese eder o ayrı..

    Yazdıklarım trakyanın kış boyunca sıcak ve kurak geçeceğı anlamına gelmez. Yazdıklarım doğu karadenizin hiç sistem almayacağı anlamına gelmez. Yazdıklarım akdenizde kış boyunca sel olacağı anlamına gelmez. Yazdıklarım sadece afyon ve çevresinin kışı olacağı anlamına da gelmez. Anladınız beni umarım :)

    Afyon ve çevresinin kışı olacak demek Balkanlar üzerinden veya Karadeniz üzerinden inen ama Ege de bir Ab alanına kurban giden sistemler yaşayacağız demek. Bu ne demek. Negatif Nao demek. Şu an bu yok. Geçen seneki 24 Ocak var ya hani, o olur şu an ki tahminlere göre.

    Ben şu an ki veriye göre söylüyorum. Ha daha çok var, bu veriler çok değişecek o ayrı.

    Ayrıca Negatife meyletse bile en azından bir sistem alacağımızı söyledim. Yani söylediklerinden sadece Afyon çevresi kar alacak anlamı çıkartmadım. O kadar tecrübesiz değilim bunları düşünme @huseinskas.

    Kimin ne dediğini gayet iyi anlıyorum.

    @huseinskas

    Hemen beyaz bayrak çekme. Bu ay ki endeks verileri kış aylarının Ao yönünden nötre yakın negatif, Nao yönünden nötre yakın pozitif geçecek diyor.

    Önemli olan her zaman Nao dur. Negatife de meyil edebilir, daha da pozitife de yönelebilir. Negatife meyillense bile en azından 1 sistem alırız Karadeniz olarak.

    Şu an iki oran %50. Psikolojik savaş veriyoruz. :)

    Nao nun bizi satacağını düşünmüyorum. Kış aylarını Pozitif ağırlıklı geçireceğiz umarım.