Beiträge von EtcilDayi

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)


    Benden kurtulamazsınız.... :gun_bandana::hfyeni (18):


    İstanbul saat 15:00 Skew-T diyagramı. LFC yer seviyesinde olduğundan gördüğünüz en alçak bulutlar hatta sis bile kalınlaşıp oraj oluşturabilir.


    LCL 900 hPa'nın altında. Bulut tabanı alçak olacak anlamına geliyor.Diğer değerler çok güzel.


    Atmosfer bol nemli.
    Modeller de yağış gösteriyor.


    Uyarı : Geçen sistemde Poseidon modelinin gösterdiği bulut shelf cloud değil multicell'di.


    Çünkü shelf cloud yağış yapmayan bir buluttur. Ama bu model bulutun altında ciddi yağış göstermişti.


    Shelf cloud saatlerce bozulmadan kalmaz. Bu model 12 saat civarı bulutu tutmuştu.


    Bu bulut uzunluğu yüzlerce kilometre olabilsede genişliği 1 km'yi geçmez. Model bu bulutu 30-40 km'lik bir alana yaymıştı. (YATAYDA) Bu mümkün değil.


    Shelf Cloud oluşumu için genellikle CIN = 50 yani dereço durumu gereklidir. Bu saatlerde CIN değeri 50'ye ulaşmıştı ve Çanakkale'de shelf oluşmuştu. Ama model çıktısı bu bulutu artık göstermiyordu.


    Bunlara bağlı olarak oluşması beklenen bulutun multicell olduğunu söylemek istedim. Oluşmadı zaten.


    Bu konu ne alaka dimi?:hfyeni (18): Bugün İstanbul'da shelf bekleyen varsa boşuna umutlanmasın demek için yazdım. Dediğim gibi CIN = 50 değil. Lokal bir orajda belki olur. Ama sanmam.


    ----


    Sabahtan radarınız dolarken ben Antalya'da tek damla yağmayan yağmurun derindeyim. Bugün için çok hafif sağanak umudum var ama o toroslar yüzünden karasaldaki bulutlar buraya geçemiyor. Dağdan aşağıya sarkıyor ama yağışı dağa bırakıyor.:realmad:

    Hepiniz CAPE ve PW'nin yüksek olmasının oraj belirtisi olduğunu biliyor. Peki CAPE, CIN ve PW değerlerinin nasıl hesaplandığını biliyor musunuz? Anlatmaya başlıyayım.



    Öncelikle kısa bir atmosferik termodinamik bilgisi ile başlıyorum.


    1. Adyabatik demek bir havanın dışarı ile hiçbir ısı alışverişi yapmadan sıcaklığının değişmesi demektir. Bunun nedeni havanın yükseldikçe basınç düşüşü sebebiyle genleşip sıcaklığının azalacak olmasıdır.


    Uyarı : Yukarı seviyeye güneş ısısının ulaşamaması sebebiyle oluşan her 200 metrede 1 derece soğur kuralı ile karıştırılmamalıdır.


    2. Dry Adyabat kuru havanın yükselerek soğuması anlamına gelir. Kuru hava her 100 metrede 1 derece soğur. Fakat hava yükseldikçe soğuyup bir noktada çiy noktasını yakalar ve doyar. Bu seviyeye LCL denir. LCL bulutun taban seviyesidir.


    3. Wet Adiabat doymuş havanın yükselerek soğuması anlamına gelir. Nemli hava her 100 metrede 0,4 derece soğur. Kuru havadan daha yavaş soğumasının nedeni kütlesinin ve yoğunluğunun fazla olmasıdır.


    4. Parcel Trajectory, yerden itibaren LCL'ye kadar Dry Adiabat çizgisine, LCL'den itibaren Wet Adiabat çizgisine paralel çizilen çizgidir. Havanın kararlı ve kararsız sayılmayacak, nötr durumundaki normal sıcaklık çizgisi bu çizgideki gibi olmalıdır. Ama hava sıcaklığı herhangi bir seviyede Parcel Trajectory normalinden farklı bir şekilde olabileceğinden dolayı CAPE ve CIN alanları oluşur.


    5. Parcel Trajectory çizgisinden daha büyük bir sıcaklık düşüşüne sahip sıcaklık çizgisi ile parcel trajectory çizgisi arasındaki bölgede CAPE alanı oluşur.


    Parcel trajectory çizgisinden daha düşük sıcaklık düşüşüne sahip sıcaklık çizgisi ile parcel trajectory arasındaki bölgede ise CIN alanı oluşur.


    Kısaca eğer sıcaklık çizgisi parcel trajectory çizgisinin solunda kalıyorsa CAPE, sağında kalıyorsa CIN alanı oluşur. Skew-T diyagramı üstünde turuncuyla boyadığım alan CAPE alanıdır.


    6. Yere en yakın CAPE alanının başlangıç seviyesine LFC denir. Hava bu seviyeden itibaren yükselmeye başlar.


    7. En üstteki CAPE alanının bittiği noktadan itibaren hava yükselmekten vazgeçer. Bulutların maksimum tepe noktası en üstteki CAPE alanının sonudur.


    8. SREH 150 ve üstündeyse ciddi rotasyon var demektir. Hortum ve süper hücre için uygundur. Tek başına çok yüksek SREH değerleri oraj oluşacağı anlamına gelmez ama oraj oluşursa hortum oluşacağı anlamına gelir.


    9. Eğer LFC çok alçaksa hortum oluşumuna uygundur. SREH 450 iken eğer LFC 2000 metredeyse hortum beklemek hatadır.


    10. LCL LFC'den yüksekteyse gördüğümüz bütün bulutlar yüksek CIN değerlerinde bile oraj oluşturma potansiyeline sahip olacaktır. LFC LCL'den yüksekteyse kapalı hava ve yüksek CAPE'ye rağmen yüksek CIN baskın gelecektir.


    11. En uygun değerler :


    PW > 2,50 cm
    TT > 45
    K > 30
    CAPE > 800
    CIN < 100
    LFC < 1000 metre
    LCL < 800 metre
    SREH => 150 (hortum için)
    Lifted Index < -3


    850 hPa ile 500 hPa sıcaklık farkı 27 ve üstünde, Yer seviyesi ile 500 hPa sıcaklık farkı 38 ve üstünde, deniz ile 850 hPa farkı 13 derece ve üstündeyse oraj için uygundur.


    12. Modeller yağış göstermiyorsa nemli katman bir şekilde LFC'yi yakalayamayacak demektir. CAPE 3000 bile olsa modeller yağış göstermediğinde Skew-T'nin bir önemi yoktur.


    Karmaşık bir konu. Mutlaka soru soranlar olacaktır. Cevap vereceğim. Bu arada bu diyagram geçen sistemde İstanbul'a aittir. "Estimator Legend" sistem bitti dedikten sonra İstanbul'da gök gürültülü bandın oluşumasının sebebi LFC'nin nemin bol olduğu katmana denk gelmesiydi. Bakarsanız yere yakın küçük CAPE alanını görürsünüz.

    Bonzai böyle etki etmez. :D
    Facebookta profiline baktım,gerçekte olsa nefret edeceğim bir karakter.


    Kimi diyorsun? Blog Root'a ait. Eğer onu diyorsan facebook kullanmıyor ki o? Birde bonzai 45 saniye esrar sonra mezar etkisi yapar diye biliyorum, LSD ise şizofreni belirtileri gösterir. Bu kadar madde almak nisanda lapa lapa kar yağması için yeterli değil. :hfyeni (18):

    2 dk sonra yine gideceğim olmasın lütfen. Bekledik, bekledik, bekledik... Havadan haber varmı?


    Yazımda sonradan biraz kötüleme, kızgınlık, sitem havası hissettim.Birşey diyen olmamış ama yine de yazayım kesinlikle öyle bir amaçla yazmadım. "Efsane-Semih" kesinlikle önem verdiğim biri. %100-%80'den %20'lik ihtimal gerçekleşti başka bir hatasını görmedim.

    Geçmişte olan bir senaryo asla aynen gerçekleşmez. Olaylara siyasi değil bilimsel olarak bakmak lazım. Entropi diye birşey var, herşey istemsiz şekilde bozuluyor. Bu yüzden hiçbir şey başa dönmez. Kötü şeyler olsa bile eskiden olanın birebir aynısı olamaz. Her gece biter bir şekilde gündüz başlar, gecenin en karanlık olduğu anlardayız yani gündüz yakın. Korkunun hiçbir şeye faydası yok. Korkmayalım. Herşey düzelecek. Ki herşey kötü de değil ayrıca.

    İç savaştan korkmayın. En muhafazakar insanların bile az da olsa "Mı acaba?" diyebildiği bir dönemdeyiz. Kimse %100 emin olmadığı bir düşünce için canını tehlikeye atarak savaşmaz. Yavaşta olsa savaşacak insanlar azalıyor. Gerekli olan siyasi görüşlerin değişmesi değil farklı görüştekilerin dost olmasıdır. Böyle olursa insanlar kolay kolay birbirine silah doğrultmaz. Güzel günler yakın.

    Bu söylediklerime kızarmısınız bilmem ama ben Root'la sadece küçüklüğünde görüşmüş olsam da ailesini tanıyorum. Ailesi selanik göçmeni. Benim aile de öyle. Geçmişten beri ailesiyle ilişkim var. Doğu tahminlerini arada internette yazdığında görüyorum. Yağış konusundaki abartısı sadece 18 mart için değildi. Kendisi yaz kış gördüğü en ufak buluta takan biri. Sıcaklık, yağış türü, yağış olasılığı konusunda tahminleri fena değil. Ama yağış miktarını iyi tahmin edemediğinden ve yaşı küçük olduğundan yani tecrübesizliğinden dolayı tahminlerine çok güvenmiyorum, ama bu kış fena değildi. Yazım şeklimin benzemesinin nedeni yazım dilini beğeniyor olmam. Yazı yazarken bilimsel hava veremediğimi düşünerek onu örnek aldım. Bu yazıyı gelir gelmez yazmadım çünkü eminim herkes "Sen rootsun" diye üstüme gelirdi. Şimdi bile biraz geliyorlar. Ayrıca forumdan gitmiş olması onun için iyi birşey. Sınavına hazırlansın, OKS'yi biliyorum acayip zordu.Şimdi adı değişti ama kolay olduğunu sanmıyorum. Son olarak ekliyeyim Doğu'nun ailesiyle benim ailem mübadelede Çatalcaya gelmiş. Tanışıklık oradan geliyor. Bu arada Doğu'nun küçüklüğü dediğim 3 yaş. 12 yıl önce istanbulda bulunduğumu söylemiştim. Root'u tanıyorum diye kovalamayın beni forumdan. :)

    9-10 Nisan polar koridor açılacak. En düşük -7, en yüksek -2 girer. Olası 850 hPa değerleri İç Batı Anadolu ve Ege, Marmara için. Bol yağış olacağı kesine yakın. Kar demiyorum hiçbir yer için şuan. Olmasın da zaten. En fazla 9 Nisan 2003 gibi olur, yani kar olsa da kıyılarda kar imkansız gibi birşey.

    Gelecek kış, orajlı bahar ve kaynar yazdan sonra geleceğinden soğuk olacak diye düşünüyorum. 1929 da sıcak yaz arkasından gelen La Nina bir kışmış. Ayrıca yüksek deniz suyu sıcaklığı karadeniz için diyorum kar demek. Ben aslında pozitif AO bekliyorum. Fakat sık sık nötre inecek. Bu nedenle soğuk bol. Bu tahmin geçici. DTM'yi üreteceğim. Tahminim tutmazsa pek de umrumda değil, tutmazsa sevinirim sıcak istiyorum.

    Önümüzdeki kış sert ve bol yağışlı olacak. Kasım ortasından aralık sonuna kadar azor sistemleri batı ve iç anadolunun batısında kar yapacak. Ocak başından itibaren-12/-14'lü Sibirya sistemleri gelip sert soğuklar ve ağır kar getirecek. İç Anadolu sibiryalı sistemlerde kuru kalacak. Martta yine azor ve balkan sistemleri gelecek. İç bölgeler kar alacak. 1929 benzeri birşey bekliyorum. Ama 2015 ve 2016 yazı çok sıcak geçecek.


    Neyse zaten bu zamandan sonra modellere baktığım zamanın pek önemi yok


    -5 belki de -6 girecek nisan başlarında. Poyraz olursa iç bölgelerin anca "D"'sini alabildiği minik DEKçikler alırsın belki. 350m'de ve karasal bir yerdesin. İstanbula nisan karı en son 2003'te yada 1997'de yağmıştı. Ama 350m'de durum değişir. İstanbul tarihinde nisanda tutan kar varmı? Tarih dediğim Osmanlıya kadar. Ben yok diye biliyorum?