Beiträge von kuzerkin

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)

    Konumum adına yarım metreyi bulan Aybar sistemi, kılçıksız bir metrelik 2017 efsanesinin yanına yaklaşamasa da ondan sonraki en iyi sistemdi. Teşekkürler Aybar. Son geçişlerden sonra bir de gece dona çekip uzun süre yerde kalacak gibi görünüyor, bakalım.

    Sıcaklık artışı vortex'in gözünün üstümüzden geçmesi, soluğu Bursa'da alır, soğuma tekrar başladı. O göz hem kuvvetli yağışı getiren hem de o derin kütle boşluğunu oluşturan şeydi. Ara ara kütle oluşumları devam eder, soğukların tamamen çekilmesi için henüz erken.

    Vortex'in gözünde yani ortasında kalanlar değil en çok kenarlarında etkili olur yağışlar. Göz içi güneşlenebilir hatta sıcaklık da yükselip yağan yağış yağmura da dönebilir. Bu görüntü de yakalar adına sorun yok. Boğaz çevresi şanslı.

    Sarıyer-Bahçeköy'de 30cm kar var zaten, geçen sistemden vortex'in gözünde kalıp anca bu kadar kar almıştık. Vortex tahminine göre üzerine baya eklenecek hatta katlanacak görünüyor. Avrupa yakalıları kalelerine bekleriz efenim, iki orman görün zaten şehir içinde çok yağıp yağmadığı anlaşılmıyor.

    Karayel DEK yağışlarını doğu yönünde ittirirken Avrupa yakasının kuzeyi ile Anadolu'ya yaramış sanırım. Bazen kurtarıcı bazen güneyler için tam tersini yapıyor işte. İstanbul'un hava olayları enterasandır hep.

    Yıl içinde, hatta bir iki yıl üst üste birbirini andıran ve tekrarlayan sistemlere 35 yılda çokca şahit oldum. Belki bilimsel olmayabilir ve ya ilişkisi bulunmuyor olabilir ama sanki sümüklü böceğin arkasında bıraktığı izden gider gibi sistem örüntüleri istatistiksel olarak bir veri sunuyor olabilir.

    Nitekim 22 Ocak sistemi ile çok ama çok benzeşiyor.

    forum.havaforum.com/attachment/139576/


    Şu kitabı okumanızı tavsiye ederim.

    Teşekkürler. Gerçekten efsanevi bir kışlar olduğunu biliyorum, kişisel olarak araştırdım da. 1987'de Sarıyer'in köylerinde metreyi aşan karda o zamanlar Adana'dan orman işi için gelen işçilerin getirdiği develerle bir ay boyunca ekmek getirilmiş şehir merkezinden. Bu bilgi de benden olsun ek olarak..

    Forumda 20 sene önce olmayan şehir bölgelerindeki yağışı 1900lü yıllarda Eminönü sahilde yapılan ölçümlerle kıyaslayanlaraydı lafım.

    Canım kardeşim 87 yı örnek göstermeyin diyorsun da 87 yaşadınmı bilmiyorum hem Üsküdar'la Kadıköy ü niye kıstas yapıyorsun her kar yağışında buralarımı baz almamızmı gerekiyor 87 kışı kışın sonuna doğru gelmiş muaazzam bir kıştı sana yaşadığım 87 kışından bir örnek vereyim Beşiktaş Dinamo Kiev maçı inönüde oynanamadı ve Ali samiyen e alındı bizde maç oynanacak diye Mecidiyeköy e gittik maç oynanmayınca oradan aşağıya fulya ya Beşiktaş Karaköy Eminönü Unkapanı yürüye yürüye bata çıka Balat a kadar geldik zor bela bir araba bulduk donmamıza ramak kala evimize ulaştık 3 defa yoğun kar fırtınasına maruz kaldık nisana kadar kar yerden kalkmadı Allah uzun ömür versede öyle bir kış daha yaşasak 87 kışını hiçbir kışa değişmem şimdi 2 gün kar yağıyor hemen insaların ilk aklına gelen 87 kışı oluyor biraz uzattım kusura bakma benim gördüğüm kışlar içinde 87 baba bir kıştır 2004 de onun kardeşidir kal sağlıcakla

    Yazdığımı tam okumadınız sanırım. Beylikdüzü'nde, Başakşehir'de oturup konumuna aldığı karla 87 kışını geçtik diyenler var sitede. Oraları geçmişe yönelik tarihleri baz gösterip İstanbul'dan saymayın diye uyardım.

    1987 yılı ya da öncesi bağ bostan bile olmayan olmayan yerleri İstanbul'dan sayıp yağan yarım metre karla 1900lü yılların başını bile işe katıp yorum yapılmasa daha iyi olur. Muhtemelen tarih boyunca oraların her sene yarım metre veya üstü kar almışlığı vardır.

    Geçmiş sert kışlarının verisi ile karşılaştırma yapacaksanız Tarihi Yarımada, Boğaz çevresi ve Üsküdar-Kadıköy hattının dışını örnek göstermeyiniz. 2017'de Sarıyer'deki konumum 1 metre kar almıştı ama bu klasik İstanbul için 25-30cm olarak kayıtlara geçmiştir. Bu sistemde ise 15-20cm.