Beiträge von tahminci

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)

    Üyelerimizin dikkatine!!

    Sitemiz server sahibi şirket tarafından bu gece 01.00 - 02.00 saatleri arasında güncelleme yapılacağından dolayı sitemizde toplamda 10 - 30 dakika arasında kesintiler yaşanacaktır. Çalışma Network cihazlarının bakımı, güncellemesi ve cihaz değişimleri ile ilgilidir.

    Anlayışınız için teşekkür ederiz.

    Önce ECMWF, şimdi hosting firması :)

    Bunu dün de sormuştum ama cevap alamamıştım.

    Yarınki fırtına güney kesimler için 29 Kasım 2021 lodos fırtınası kadar etkili olur mu

    Çünkü ona göre terastaki büyük saksıları alıcam 2021de evim güney cephe olmasına ve rüzgar hamlesi 100 km'ye ulaşmasına rağmen bir sorun olmamıştı eğer bu daha zayıfsa boşuna söylemeyim evdekilere

    Daha etkili olma ihtimali var.

    Düne göre siklon rotasında modellerde hafif bir doğulama gözlemliyorum ama etki bakımından dünkü analizimden önemli ölçüde farklılık gösteren bir durum yok.


    Kuvvet ve derinlik bakımından UKMO modeli büyük ölçüde haklı çıkmış gözüküyor. İstanbul, Sakarya, Kocaeli, Düzce ve Zonguldak illerinin kuzey kıyıları için kırmızı alarm verilmeli. Buralarda 130-140 km/sa'yı aşkın rüzgar hamleleri görmek şaşırtıcı olmaz. Güney kıyılar için de azami tedbir alınmalı. Bu olay meteorolojik bir afet seviyesindedir. Gereken ciddiyetin verildiğini göremiyorum maalesef. Umarım kazasız belasız atlatılır.


    Bu saatten sonra artık radar ve uydu takibi icap eder.

    Oluşmakta olan siklonun ilk ayak sesleri gecenin erken saatlerinde (12-1) gibi kuzey kıyılarımıza ulaşacak kuvvetli yağış bantları ile duyulacaktır.





    Siklon oluşumundan sonra hızlı bir şekilde güneye ilerliyor. Sabaha karşı 4-5 gibi kuzey kıyılarda yüksek rüzgarlar kendini hissettirmeye başlayacaktır.



    İstanbul açıklarına gelen siklonun hareketi burada yavaşlıyor ve Pazar sabah saatlerinde megakent hem yüksek rüzgarla hem de yağışla kuşatılıyor. Yüksek rüzgar etkisini Batı Karadeniz'de de gösteriyor.



    İşte bundan sonrası muallakta. Siklon yavaşça doğulayacak mı, yoksa hemen karaya mı çıkacak? GFS bu konuda bir ekstrem, siklonu İstanbul sınırlarında karaya sokuyor, UKMO ise Zonguldak'tan. Yıkıcılık bakımından en ağır senaryo yavaşça deniz üzerinde doğulamasıdır, çünkü bu durumda siklon uzunca bir süre denizden güç toplamaya devam etmekte. Yarın bu detaylar belli olacaktır.


    Fakat her durumda bu siklon uzun yıllardır görmediğimiz derinlikte ve güçte bir fırtına. İstanbul'un kuzeyinde ve Batı Karadeniz kıyılarında rüzgar rekorları görmek sürpriz olmaz. Uludağ ve Kartepe'de yoğun kar yağışı hayatı durduracak kuvvette olur muhtemelen. İstanbul Havalimanı'nda 8-10 saatlik bir aralıkta uçuşlar yapılamayabilir.


    İstanbul'un ve Doğu Marmara'nın kuzeyi ve Batı Karadeniz illeri için kırmızı alarm verilmesinin icap ettiğini düşünüyorum. Bu kuvvette fırtınalara alışkın değiliz. Çok dikkatli ve tedbirli olunmalıdır.

    Ufak iki tane harita hazırladım, son veriler ışığında.


    Bu harita siklonun gözünün rotasını gösteriyor, gri hatlar içerisi olasılık bölgesi, kırmızı kesikli hat ise ağırlıklı tahminim.


    Bu da risk haritası, gri hat ile kırmızı hat arası yüksek riskli, kırmızı hatların arası ise çok yüksek risk. Yüksek risk bölgesinde 80-120 km/sa, çok yüksek risk bölgesinde ise 100-120 km/sa'yı aşkın rüzgar hamleleri bekliyorum.




    Siklonumuz hayatına Cumartesi öğle saatleri Varna açıklarında önceki saatlerde batı kesimlerde etkisini göstermiş cephesel siklonun bir kalıntısı olarak başlıyor. Bu aşamada siklon hala soğuk çekirdekli. Çok da güçlü değil.



    Oklüzyon başlamış, dağılma sürecinde derken Karadeniz'in sıcak suları konvektif prosesleri harekete geçiriyor ve siklon derinleşmeye başlıyor. Gece saatlerinde sıcak çekirdek oluşmaya başlıyor.

    Hocam konvektif kararsızlıktansa Gizli ısıya bağlı kararsızlık daha ön planda değil mi? Konvektif kararsızlık olabilmesi için orta katmanda kuru katman gerekmiyor mu? Bence gizli ısıya bağlı kararsızlık daha ön planda olacak. Konveksiyonel hareket siklonun oluşumu, beslenmesi ve gelişiminde ön planda diye düşünüyorum. Zaten karakteristik özelliği konveksiyon o yüzden siklon yapısı buna uygun hareket ediyor. Ama elektriklenmenin ana nedeni konvektif kararsızlık değil de gızlı ısıl enerjiye bağlı kararsızlık gibi. Yanlışsam düzeltin hocam lütfen.

    Oluşan durum termodinamik olarak "konveksiyon" ama bu konveksiyon normal bildiğimiz yaz yağmurlarındaki gibi olmadığı da doğrudur. CAPE gizli ısıyı tam olarak hesaba katmaz, devridaimi hiç hesaba katmaz. Ama yine de tropik siklonun olabilmesi için kararsız hava kolonu gereklidir. Bunlar işin doğasından çok isimlendirme kısmıyla ilgili tartışmalar aslında bana sorulursa.