Beiträge von tahminci

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)

    Ben kararsızlık konusunda genelde GFS'ye güvenirim. UKMO'ya pek bakmam ama güvenilirdir değildir bilmem. Modellerin kafası karman çorman, sayısal kararsızlık endekslerini düşük verseler bile elektriklenmenin olacağını kestirebiliriz. Sonuçta herkes 3 tür kararsızlık olduğunu biliyor. Neyseki kararsızlık mevzusu bilinmezlik içerisinde ve bunu sistem anında daha net göreceğiz.

    GFS'nin çözünürlüğü düşük kalıyor UKMO'ya göre, o yüzden iyi çözemiyor olabilir. Benim kanaatim önemli ölçüde konvektif kararsızlık göreceğimiz yönündedir

    Aslında Berkay hocam orada çok fazla lafına ithafen demiş. Dediğiniz gibi siklonun kendisi konveksiyon ile besleniyor ve devridaim oluyor. Sayısal endeksler kararsızlık belirtmese de bizim gizli ısıya bağlı kararsızlık dediğimiz mevzu aktif. Çünkü siklon da gizli ısıdan besleniyor. Yeni üyeler çok kesin konuşuyor biraz sakin olsalar daha iyi olur :hfyeni (18):

    Aslında UKMO kararsızlık çözümü de sunmuş.


    Tatil yaptıracak bir durum yok gibi. Fakat rüzgardan dolayı geçen sene tatil yapılmıştı. İstanbul'da tatil durumu her zaman ağırlıklı olarak trafiğe bağlı.

    Rüzgar çok kuvvetli anlatılan yada söylenilen gibi gelirde yağış ile birlikte İstanbul'da hasar çok olursa meb ilkokulu ve ortaokulu tatil yapar. Her ne kadar pazartesi bir şey olmasa da . Ağaç devrilmesi, çatı uçması,duvar yıkılması çok olur gibi . Umarım kazasız belasız atlatırız 🙏

    ( Öğretmenim)

    Bu fırtına hafta içi olsaydı kesinlikle tatil olurdu.

    Son veriler ışığında “Kara Tufan” için;


    • birçok model 990 mb’nin altında derinlik öngörmekte,
    • karaya çıkış yeri olarak da İstanbul-Doğu Marmara’yı işaret etmekte,
    • bu durum ciddi mal ve can güvenliği tehlikesi oluşturmakta,
    • hatta afet olarak nitelenebilecek büyüklüklere ulaşmakta,
    • bu yüzden İstanbul, Kırklareli, Kocaeli, Sakarya, Yalova ve diğer çevre illerde bulunanların azami dikkat göstermeleri, en yüksek alarm seviyesinde bulunmaları icap etmektedir.

    Daha detaylı değerlendirmeleri ilerleyen saatlerde paylaşacağım.

    Dün yazmıştım ama yetersiz olmuş sanırsam. Arkadaşlar siklonu hangi sınıfa sokacağımıza biz karar vermiyoruz. Kasırga değil çünkü sürekli rüzgar hızı 120km/s değil. Ayrıca Karadeniz kasırga kadar devasa oluşumları besleyebilecek kadar büyük değil. Her gördüğümüz rüzgara, siklona kasırga diyemeyiz.

    tahminci hocam Tropikal Siklon olarak değerlendiriyor, kendisini bu tarz oluşumların üstadı olarak görüyorum. Onun bildiklerinin yanında bizimkiler hiç olarak kalıyor. Ancak ben hala daha Tropikal olarak adlandırmak için birkaç etkeni bekliyorum. Tam anlamıyla tropikal dememiz için çekirdeğin troposferik boyutta sıcak olması gerekir ama şuanlık 700hPa ve üstünde öyle fazla bir sıcaklık yok bu sıcaklığı 850hPa verilerinden görebiliyoruz. Bu tipik bir subtropikal siklon özelliği; troposferin üst katmanında soğuk hava alt katmanda sıcak hava. Eğer tropikal olsaydı kendi enerjisi yüzünden üst katmanda hava sıcaklığı etrafına göre fazla olurdu diye düşünüyorum. Ayrıca tropikal olarak nitelendirmek için aşırı nem devinimi ve aşırı PW oluşumu olmalıydı diye düşünüyorum. Evet bir nem devinimi ve PW oluşumu var ama bu değerler normal sistemler kadar.

    Ayrıca hareketlilik merkeze subtropikal olamayacak kadar yakın. Ancak şiddetli rüzgarlar merkez çevresindense biraz daha uzakta kalıyor. Burada bir ikilem var, tahminci hocam bu ikilemin cevabını verecektir.

    Ben kendi bildiklerim doğrultusunda bunun bir subtropikal siklon olduğunu düşünüyorum. Hem üst katmandaki soğukluk hem de şiddetli rüzgarların merkeze olan uzaklığından dolayı böyle düşünüyorum. Aslında çok bir farkları yok enerji mekanizmaları benzer çalışıyor. İkisinin de etkisi yıkıcı olacak dikkatli olalım yeter.

    Sınıflandırma yapacak olursak subtropikal siklon sınıfına girer evet, benim tropikal dememin sebebi enerji mekanizmasının konveksiyon olması. Bu sınıflar tam olarak tanımlanmış da değil, subtropikal siklon sınıfını tanımlayacak keskin ve net özellikler yok, o yüzden ben termodinamik mekanizmaya göre isimlendirmeyi tercih ediyorum. Bu bir yana yorumun gayet doğru, sonuna kadar katılıyorum, çok güzel bir analiz olmuş

    Rötar yaşayabilirsin. İstanbul havalimanı çok yüksek ihtimalle pazar günü tüm iç ve dış hatlara kapanacak. Karadeniz üzerinde yer seviyesinde +100km rüzgar var üst seviye rüzgarını siz düşünün. Sabiha Gökçen güneyde olduğu için bir süre izin verilebilir uçuşlara ama bence İstanbul'a uçuşlar risk almamak için pazar günü komple kapanabilir bilginize.

    Hava ulaşımı kapanacaktır bu sürede, çıktılar böyle devam ederse

    Icon modeli ozellikle yagis ve ruzgar konusunda kara icerisinde bicak gibi kesen degisik bir algoritmaya sahip. Kis aylarinda da goreceksiniz marmara denizi ve karadenizde 40 cm kar yagisi verip istanbula 2-3 cm verir.

    Böyle oluşumlarda bir kompleksi var ICON‘un, kuzey kıyıdan sonra bulut bile vermiyordu geçen birkaç sistemdir

    hocam vortex günü umutlar tükenmişti sonra bir anda bant oluştu cephe gibi hem anadolu hem de avrupanın sahillerine güzel yağdı haklısınız.
    Bilmeden konuşuyor herkes siz belkide o gün söylemeseniz umutlar ciddi azalmıştı.

    Bunları zaten vorteks oluşmadan söylemiştik ama anın heyecanı ile bilgi kirliliğinden kaynaklanan karmaşa sonucu unutabiliyor insan sonuçta. Bir noktada bu heyecanı önlemek imkansız, zaten öyle olmasaydı hiçbirimiz bu siteye üye olmazdık :)