Beiträge von İsobar

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)

    Silivri'nin İstanbul merkezden daha çok kar alma ihtimali var: Yorumum İstanbul Merkez içindi. Örneğin Taksim gibi. Bu sistem bence Türkiyenin Kuzey Batısı için efsane olacak. Edirne, Tekirdağ,Çanakkale inanılmaz manzaralara şahit olabilir. Yorumum sadece İstanbul merkez için geçerlidir. Yanlış anlaşılmasın.

    Arkadaşlar dün tahminimde olduğu gibi öğleyin de değişen bir şey yok. Bence yarın öğleyi beklemeye gerek yok şahsi görüşüm. Semih Bey'e saygım sonsuz.Pazar gece geç saatlerde pazartesi ilk saatlere kadar kar yağışı göreceğiz. Bu yağışı görenler soğuk erken geldi diye havaya girebilir.Bu kar yağışının tek sebebi Kırım üzerinden kopan bir soğuk ve yağış neticesinde olan bir durum. Fakat Ardından Pazartesi akşama doğru şidetlenen rüzgar ile yağış yağmur ve karlakarışık yağmur arasında gidip gelecek. Eğer A.B alanı Kırım ve İç Anadolu arasında olsaydı oluşan uzun kuzeyli yol sayesinde banko efsane olurdu. 25 senedir havayı yakından takip ediyorum A.B 'ın şuanki görünümündeki sistemlerde bora diyebileceğimiz kuzey fırtınası ve bol yağmur ile karışık yağmur görebilceğiz İstanbul'da diyebiliriz. Bunun ana sebebi A.B şekinden anlaşılacağı üzere en üst halkanın hareketini takip ederseniz kuzeye yeteri kadar uzanamıyor. Türkiye içinde kısır döngüye giriyor. Bugüne kadar bu görünümdeki bir sistemin İstanbul'a yoğun kar yağışı getirdiğini görmedim. İnşalah yanılıp bugüne kadar karşılaşmadığım bir efsane olarak tarihe geçer.

    Arkadaşlar bir iyi bir de kötü haberim var :( Kötü haber İstanbul'da beklenen efsanevi karın bu sistemle gelmeyeceği benim gözümde kesinleşti. İyi haber ise bu sistem gelecek olan efsanenin tohumu diyebiliriz. Tahminime gelince pazar günü öğleden sonra başlayan hafif yağışlar akşam Karadeniz üstünden sarkan A.B etkisiyle kopan soğukla kara çevirecek. Ardından Ege Denizinde olgunlaşan A.B'ın giderek derinleşmesi ve yurdun batısına hakim olması ve ısınan havanın etkisiyle kar İstanbul'da yağmura çevirecek. Sıcaklıklar 3-4 derece civarlarında seyredecek. Sıcaklık fırtına şeklinde esen rüzgarın etkisiyle ile zaman zaman karla karışık yağmura çevirecek. Bu güne kadar bu tarz A.B yerleşiminde İstanbul'da kar görmeye nasip olmadı. Bu sistemde Batıda Çanakkale ve Tekirdağ çevresi kaymağı yiyecek. Sistemin bugünden sonra değişmesi çok düşük ihtimal A.B alanı ya biraz yukarı yada biraz aşağı oynar. Ege'nin ılık ve nemli havasıyla beslenecek bir sistem olacağı için bu tarz sistemlerin İstanbul'a kar getirmesi çok zor. Eğer aynı A.B İç Anadolu'da merkezlenseydi iş değişirdi 2004 sisteminde olduğu gibi. İyi habere gelince. Sistemler bir birlerine iple bağlı olduğunu düşünüyorum. Bu derece kuvvetli bir A.B alanı oluşması Batı Avrupada blok oluşmasını destekleyecek koşulu sağlayacak. Kutup kökenli A.B'ları bize yönlendirecek. İçlerinden mutlaka bir tanesi kuvvetlenerek efsaneyi getireceğini düşünüyorum. Uzun soluklu soğuk ve yağışlar ile kışı bayram havasında kapatacağız.

    Arkadaşlar geçen pazar beklentim a.b Güney Doğu Anadolu'da mevzilenip derinleşmesiydi. Sistemin batısında kalıncada özellikle İstanbul sağlam bir soğukla beraberinde DEK yağışları ile kar alması çok yüksekti. Son durumda Salı günü oldukça derin bir alçak basınç yurdun batı kesimlerine hakim olacak gibi görünüyor. Bu durumun iyi tarafı İstanbul için bol yağış ve fırtına eşliğinde poyraz ve soğuk demek. Kötü tarafı ise Balkanlarda ve Doğu Avrupadaki kuvvetli soğun Trakya ve Marmara'nın batısından ileri geçememesi demek :( Genelde bu tarz A.B yerleşimi İstanbul'da karla karışık yağmur getirir. Atmosferin yüksek seviyeleri -5 civarında dolaşır ve adımı sinir eder. Tam kar yağacak gibi olur ardından yağmura çevirir. Çok nadirde olsa soğuk havanın galip geldiği durumda ise efsane demek:) zaten efsaneyi efsane yapanda budur. Fazlasıyla iyimser diye düşünebilirsiniz fakat Pazar gününe kadar bence kesin konuşmamak gerek. Sistemin etkili olacağı süreçte kar getirecek olan soğuk İstanbul sınırlarına çok yakın olacak. Bu süreçte doğanın süpürizleri olabilir demedim demeyin

    Çarşamba günü çıktıları yol gösterecektir diye düşünüyorum. Bu akşam gfs çıktısı hakikaten berbat :) olsa da bence umutsuzluğa kapılmak için çok erken. Son 3-4 günde nelerin değiştiğini gördük. Kesin yoğun kar gelecek derken fiyasko yaşayıp kış bitti derken Sibiryanın şahlandığını.

    Arkadaşlar son 2 haftadır heyecanla basınç dağılımlarını takip ediyorum. Öncelikle Semih Bey'i tebrik ediyorum. Modeller çok nadir göz kırpsa da emin bir şekilde efsane geliyor demek herkesin harcı değil :) Bu konuda çok samimiyim. Soğukcu olsam da hep temkinli ve gereğinden fazla gerçekci yaklaşan taraftayım. Buna rağmen sözümün arkasındayım şuan modellerde gördüklerimiz fındık fıstık olduğunu düşünüyorum. Önümüzdeki hafta çarşamba ve perşembe günü artık modeller efsanenin %90 geleceğine imzasını atacak. Pazar günüde gelecek sitemin gücünü çizecek. Tahminim Y.B 104-45 MB kadar çıkıp kuzey denizinden Orta Avrupaya yol alacak. Bu süreçte bence efsane için süper yerleşim diye biliriz Efsane Semih lütfen yanlışsam düzelt inanılmaz DEK'ler alacağız. Ocak Başında Azorun konumuna bence 5 basar. Bu tarz dizilimlerde yağış süreci Karadeniz kökenli nemli havanın daha uzun süreli üstümüzde kaldığını tecrübeme göre gördüm. Efsane olması için tek beklediğim Orta Avrupa üstünde mevzilenecek Y.B üstümüze daha yavaş hareket etmesi ve soğun daha şiddetli bir şekilde aşağı inmesi için Türkeye'nin doğusuna yerleşecek olan A.B şuanki görünümden daha derin olması. 1 -1.5 gün ara ile birlikte 2 sistem alacağız.Toplamda 5 - 6 günlük bir sistem olacağını tahminim ediyorum 2 Sistemde Karadeniz Kökenli olacak. 2. sistem sıcaklıkları İstanbul'da eksileri görmesini sebep olacak yine. Önümüzdeki Hafta sonuna kadar tahminim arkasındayım. Pazar günü tekrar konuşalım derim. Yanılan tarafta olma ihtimalim de olsa çok ümitliyim.

    Yarın İstanbul'da pek çok kişi havayı görünce sistem bu muydu diyecekler? sistem fos çıktı.... bir sürü olumsuz yorum yağacak .Trakya'da hava açtı hatta yıldızları sayabilirler şuan. Benim de bu tarz sistemlerde en sevdiğim durum, ters köşe yapması :) salı ve çarşamba gününü iple çekiyorum.

    İstanbul için :


    Arkadaşlar şu saate kadar temkinli olmaya çalıştım. Fakat son durumda değerler rayına oturdu. 850 pha'ya 3 günlük trendine ve orta Anadolu üzerinde yerleşecek A.B konumu "Efsane Semih" daha iyi bilir tam aradığımız tat :) 850 pha trendi her 6 saatlik dilimlerde azalan sıcaklıkla birlilkte çarşamba öğleyin -14'leri sokacak. Bu durum tek kelimeyle "perfect storm". Öncelikle sıcakçılar için ölmüş bir sistem çünkü havada ilk etapta yıldızları bile sayabiliriz. Aralıklı kar serpintisi ve açık havayı görüp sistem bitti hani kar fırtınası diyenler çok yanılacaklar. Fakat soğukçular iyi bliir 850 pha'da ki her geçen saat soğuma trendi saatli bir bombadır. Kar serpintleri olacak kar sağanakları ardından da tahminim 1 gün boyunca yoğun karyaşıyı.(salı ile çarşamba arası).

    arkadaşlar şuanki durum parlak olmadığını söylerken umutsuzluğa kapılalım diye söylemedim. şuan mevcut tablo böyle.daha önce dediğim gibi İstanbul üzerindeki tahminler kumar. Azıcık kar serpintisi olacağı gibi beklenmedik şekilde kar alabiliriz. pazartesi akşamından - çarşamba akşamına kadar kime piyango çıkacak göreceğiz. bence önceden tahmin etmesi çok zor bir sisrtem

    sabah raporu rezalet İstanbul için :( yağış ve soğun etkisi de çok azalmış. Sanırım 3-5 cm kar ardından kuru soğuk ile yetineceğiz. 2 günde sistem uçup doğuya çekiliyor.


    Umarım yarın raporlar olumlu olur. Semih Bey sabah raporunu nasıl yorumluyorsunuz ?


    Aynı pozitif hava sürüyor mu? Gerçekçi tahminlerinizden dolayı çok güveniyoruz neyse onu siz söylersiniz iyi veya kötü.

    İstanbul Tahmini :
    Kış rayına oturana kadar yazmama kararı almıştım. Bence 6 Ocak sistemi bu senenin kumardan farkı olmayan sistmelerinden biri. Soğuk kesinlikle olacak. Hatta tahminim Salı günü gündüz 1-2 Derecenin üstüne çıkamazken Çarşamba -1 Derecelerde olacak. Yağış tahminim ise Pazartesi yağışlar akşama doğru kara çevirecek. Fakat fazla etkili olmayacak.Salı günü aralıklar ile öğleye kadar kar yağışları olacağız. Çarşamba erken saatlerden öğleye kadarçok daha etkili süpriz bir kar yağışı alacağımızı tahmin ediyorum. Bu sistem ile ne kadar kar alınır miktarını tahmin etmek tamamen kumar bence. Kar kesin fakat ne kadar yağacak kesin bir şey söylmek çok zor. Bence Salı ve Çarşamba günü radarlar bize yol gösterecek ve sağlıklı tahminler yapabileceğiz. Geçmiş senelerde 850'ler de süper soğuklar gördük fakat bir türlü radarı dolduramadığı durumlar da oldu.

    Zitat von Efsane-Semih pid='91716' dateline='1394097348'

    Kar banko artik.detaylar kaldi.


    Semih Abi biraz erken değil mi kar ile ilgili bir haber vermek için. Soğuk ve daha yağışlı bir sürecin bizi beklediği kesin fakat kar konusunda İstanbul'un şansı giderek azalıyor. Modeller hafta başı -6'ları sokarken şimdi -3 lere kaldık. Tahminim max -4 veya - 5 olacak. Mart ayında kar yağışı için yeterli değil diye düşünüyorum. Cuma akşamı umarım tablo yağış ve soğuk açısından değişir. Heyecanla yorumlarınızı bekliyoruz :)

    Bu senenin bence en fazla potansiyeli olan o ve adım adım kendini gösteren oluşumu olduğunu düşünüyorum. Kışa yakışır 1 haftalık bir sistem yaşayacağız. Sistem Cuma günü modellerinde oturacak ve hafta sonu ise şiddeti konusunda gerçekçi bilgileri alabileceğiz. Yağışla birlikte soğuk hava enerjisini kayıp etmeden sürdüreceği için havada da olsa kar göreceğimize inanıyorum. Bu sistemin tek dezavantajı 850 'ler de en fazla -5 civarlarını göreceğimiz için yerde kar olasılığı şimdilik düşük. Hafta sonu sistem kendini iyice belli edince kesin yorumu yapmak doğru olacaktır. Şubat sonunda ümit bağladığımız yapıdan daha kararlı ve uzun soluklu olacağına kesin gözüyle bakabiliriz.

    Konu başlığının önümüdeki hafta sonu Mart 7 - 12 arası bir tarih olabilir :) 10 gün önce Şubat sonu değil Mart'a odaklanan demiştim.
    Ocak ve Şubat kurak ve ılık geçip Mart ve Nisan ortasına kadar yağışlı ve soğuk geçirdiğimiz seneler oldu hatırlatmak isterim. Mart başından itibaren yağış ve soğuk trendi artacak. Kar ihtimali yüksek olmasa da kışa yakışır bir Mart ayı ve normallerde yağış almaya başlayacağımızı tahmin ediyorum. Mart'ın 5'i gibi tahminlerin yalan olma ihtimali olsa da bu tahminim konusunda güveniyorum. Mart 5 gibi görüşmek üzere :)

    Zitat von Efsane-Semih pid='90333' dateline='1392660918'


    O hata tahminimizde de hataya neden oldu.negatif ap oldu pozitif ao.negatiften pozitife cikmadan gelen sistemdende bi cacik olmaz.cunku guney enlemlere soguk akisi olmaz.azor kuzeye cikiyor a.b de olusuyor .ama oncesinde negatif ao olmadigi icin yani guneye soguk akisi olmadigi icin gerekli basinc dizilimi olsada kar olmuyor.artik havada kar olursa opup basimiza koyalim..


    Açıkçası yanlış verinin kurbanı olunduğuna inanamıyorum :( Hiç bir ümit yok mu Semih Bey. Hiç olmazsa yağış trendi değişse bari.

    Zitat von Efsane-Semih pid='90187' dateline='1392569113'

    Gfs modelinde bariz duzelme var.yola girmeyr basladi.tum kitayi kaplayan izlanda yok oldu.olmasi gereken yb ler yerini almaya basladi.


    Simdi sira ecmwfde.bu aksamki ecmwf bize kapiyi aralayacaktir diye dusunuyorum.bu kisin en onemli guncellemeleri bu aksam ve yarin aksam ki ecmwf guncellemeleridir.kin kusucaklar bu aksamki ve yarin aksamki ecmwf guncellesini gormeden kinini kusmasin.


    Her zaman takipçin olarak yanındayız Semih :) 3-4 gün öncesine kadar bile her şey değişebiliyor. Önümüzdeki 2 gün istenildiği gibi gitmese bile bu sefer potansiyel olan bir sistem olduğunu düşünüyorum. Kötü bir kışı geçirirken uzun zaman önce küçükte olsa bir ümit görüp peşine bırakmamak herkesin harcı değil. Bu sistem için güzel şeyler olacağını hissediyorum.

    Zitat von angle555 pid='90159' dateline='1392550191'

    Öğle modelleri de kötü inş düzelir.6 martta bir sistem gelebilir


    Modelleri tam olarak ciddiye almak için çok erken :) beklenen sistem için önümüzdeki Çarşambadan itibaren modeller oturacak diye tahmin ediyorum. Modellerde gözükse de gözükmese de yinede üzülecek bir şey olmadığını düşünüyorum. Sonuçta tüm bu süreç hepimize güzel bir heyecan oluyor. 1987 de olduğu gibi Allahın işine karışamayız. Her an her şey olabilir. Umut edip modelleri takip etmek dışında yapabileceğimiz bir şey yok :) olacağı varsa zaten oluyor.

    24 - 27 Şubat gibi gelecek sistemi 20 - 23 Arasında modeller kendini gösterecek ve değişmeden istikrarlı bir şekilde sürecek. Forumda bayram havası esecek görün.Mevcut modellerin 1 hafta 10 gün öncesinden sürekli değişmesi çok normal olduğunu düşünüyorum. Bu kadar erken gereksiz moralleri bozmayalım. Aralık ayında nasıl güzel bir açılış yaptıysak kışı da bomba gibi kapatacağız :)

    Son çıktılar uzun vadede efsane kötü :( fakat tecrübe ile sabit Şubat ayında İstanbul'da mimozalar ve ağaçlar çiçek açıyorsa bu havanın arkası sağlam olduğunu düşünüyorum. Bu tahmin modeller ile dalga geçiyor olabilir sadece doğa sever bir insanın incelemesine dayalı bir gözlem. Şuan iki dağ arasında sıkışan bahar havasının etkisindeyiz. 1 hafta 10 gün sonra Amerika aynı tablo içine girerken takip eden salınımla doğanın sağlam bir şakasına şahit olacağını düşünüyorum. Aksi bir durum doğa kurallarına aykırı çünkü:)