Beiträge von Dincer41

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)

    Doğu Marmara 5 Şubat sistemini ecmwf öğle güncellemesini bir tık daha güzelleştirmiş ve batılatmış. Akşama müjde olabilir gibi ^^

    Yalnız saat saat yağışa bir bakayım dedim dek bombardımanı olmuş. 5-6 Şubat'ta kar göreceğiz gibi duruyor. Şiddetinin son güne kadar değiştiğini her sistemde gördük ama temennim basınç diziliminin ardından gelecek 2. salınıma uygun olması . Açıkçası gözüm o 2. salınımda asıl büyük balina orda gibi :D

    O yüzden yukarda bu görüntüden 2004 tarzı bir şey çıkabilir eğer uygun görüntü oluşursa dedim çünkü gerek azorun konumu gerek sistemin indiği yerde biraz benzerlik var.

    Aynen , Ek olarak ben bu akşamki güncellemede 192h'yi görünce 216'da sistemin o kadar hızlı üstümüze kayacağını pek düşünmezdim derin alçak basınç alanı vakumlamış resmen soğuk merkezini , tabi varsayımlar üzerinden konuşuyoruz ama bu sinoptiği baz alınca ben de katılıyorum hocam hani ilginç bir hal alabilir sistem çok ucu açık görüyorum.

    2004 demişken hafızaları tazeleyelim

    archives-2004-1-22-12-0.png

    archives-2004-1-22-18-7.png

    Vallahi benim yaşım 21 . Anca 2006-2008'deki sistemleri hatırlayabiliyorum o da hani kar yağmış, kartopu oynamaya çıkmışım öyle aklımda kalmış. Onun dışında model takibine başladığımdan beri 2015-2016'daki çok kar aldığımız sistemler hep DEK idi Ocak - 2017 (Doğu Marmara kazığı :D) 2018-2019 pas , 2020'de 8 Şubat'ta dek almıştık çok olmasa da, 2021 16 Şubat 2022 23 Ocak - Mart sistemleri hep Dek gördüm şu ana kadar . 1 kez olsun şöyle sağlam adam akıllı, soğuk-yağış sıkıntısı olmayan bir siklonik sistem görmek çok istiyorum umarım bu seneye denk gelir de nasipleniriz.

    Daha iyi bilenler bilgilendirebilir ama Şubat 10'dan sonrası çok güzel görüntüler vermiyor mu marmara adına

    Hocam şu anda Şubat'ın ilk haftası öyle karman çorman bir halde ki orada olacak değişiklikler de ileriyi direkt etkileyecektir . Yani ilk sistem modellerde hele bir rayına otursun . Gerisini sonra değerlendirebiliriz diye düşünüyorum.

    Bu akşamki Ecmwf'yi beğenmememin bir nedeni de Azor'un aldığı şeklin pek uzun ömürlü olmamasıydı. O görüntünün devamında 1-2 günlük sistem sonrası tertemiz pide yerdik. Peki ya bize ne lazım? Tıpkı Gfs Kontroldeki gibi Azor'un doğru yerden baskı yediği ve sürekli tazelendiği bir senaryo lazım. Fikir vermesi için bir kaç saati atıyorum, böyle bir senaryo gerçekleşirse çok net söylüyorum Şubat'ın tamamına yakınını soğuk paternde geçirme şansımız olur. Özellikle son saate dikkat ;)  Darknesspower haydi dostum senden böyle bir güncelleme bekliyorum :)

    Hocam tam bununla ilgili tekrardan göz atıyordum da 144. saatte başlayan o değişim için standart sapma görünümü de şu şekil gelmiş

    EEM1-144.GIF?27-0

    Burdan sonrası zaten kelebek etkisiyle mahvoldu . Burdaki düzelme baştan sona dediğiniz gibi iyi etkileyecek.

    Yani her sistem beklentimizden önce bir kere de saat 21.00'da ekranların başına geçip bu görüntüyü görmesek olmaz, hiç sekmiyor hiç . En sıcak senaryo denemesi olduğunu düşünüyorum ama 3 güncellemedir de devam eden bir Avrupa ısrarı var 2 kere önce Avrupa sonra Türkiye yaptı , şimdi neredeyse sistem hiç giriş yapamadı, bir kenarda not etmek gerek umarım ki içi boş bir ısrardır .

    Artık öyle bir psikolojideyim ki uzun vadede sistem insin ama merkezi biz olmayalım hissi var , Akşam güncellemesinde yine değişecek ,hep değişiyor şu an tüm ülkeyi kara boğsa sevinç sadece 6 saatle kalıyor . Bu güncellemeyi değerlendirelim ; Genel olarak Marmara , Ege , İç Anadolu'nun daha çok Batı kesimleri yağış açısından bereketli ancak soğuklar ,derinleşen alçak basınç sebebiyle kırıldı ve zayıf bir giriş yapabildi .Genel anlamda ülkenin batısı için bol yağışlı rakım sistemi denebilir . Tabii bu güncelleme esas alınırsa .

    Sabah güncellemesinde Azor'un ayağı İtalya'nın neredeyse tamamını kaplıyordu . Şu anda sistemin rotası İtalya duruyor .

    Hatta şöyle düzelteyim önce İtalya ondan sonra Doğu'ya kayarak Türkiye gibi .Biraz sancılı süreç başlıyor haydi bakalım.

    Her geçen gün daha da lehimize terbiye oluyor modeller 2 gün önce izlanda azora set çekiyordu şimdi gördüğümüz manzara ise 2 gün öncesine kıyasla süper . Tabii daha değişmeye devam edecek .120h'ye gelsin yine 200 300 kmlik degisimler olabilecek suda avını bekleyen timsah misali temkinli takibe devam :/8103*

    Dün akşam Aydın'dan geldik Gölcük'e finalleri bütsüz verdik. Şimdi takip başlıyor, modelleri terbiye vakti . Dün akşam kuzeye tırmanmayı bırak Şubat'ta ortada gözükmeyen Azor , sıcak hava balonu gibi yükselmiş bunlar istediğimiz hareketler. hadi bakalım :hfyeni (29):