Beiträge von Tolgahansenses

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)

    Arkadaşlar Evka 4 konumundayım yaklasik 3 senedir. Bundan önce 10sene Evka 3 de oturdum. Ve suanki konumuma pazartesi ve salı kar bekliyorum. Pazartesi yoğun kar yağışı ile ilk etapta tutmasada salı gecesine geçerken yerde örtü yapabilir. Konunun şuan 350 - 400mt arası. Tabiki sistem 72h ye inmesi lazimki daha detaylı konuşabilelim:)

    İzmir bölge 15 mm oldu şimdiden. Kütleler akmaya devam ediyor. Bugün 30 mmden aşağı kapatmayız gibi. Modellerin verdiğinden çok daha fazla yağış düşüyor. Bugün böyle olduysa cuma-cumartesi düşünemiyorum.

    Bu yıl yağışlı sistem İzmirin şansına sürekli olarak kesintisiz merkezden geçiyor.. Bu tür yağışlar geçen yıl daha azdı ve ege denizi açığından geçiyordu. Sistem rotası çok güzel tam bizlik yani=)

    Arkadaşlar İzmir için yağışa çok diyenler, Antalya da her sistemde böyle yağış oluyor zaten.. İzmir sadece bu sistemde geçen ki yağışlara göre şanslı.. Tam merkezden geçiyor kütleler. Antalya da her yağışlı sistemde 100mm 150mm üstü yağış alıyor.. Berekettir yağsın.. Yazın çıkışında 3 4 aylık kuraklığı unutmayalım. Tabikide çok şiddetli dolu yağışı olursa ekinlere zarar verip direk sele yol açar ona karşıyız..

    Güney ege sürekli fokur fokur yağış üretiyor.. Beklenen de zaten 150mm + idi.. Şaşırmadım. Bulunduğum konum Bornova ve şanslı tarafı kütleler tam istedğim yerde istedğim doğrultuda hareket ediyor. İzmir merkez bölgeleri için en yararlı yağışlı sistemde genelde bu yön doğrultusundaki yağış oluyor. Yani batıdan doğuya direk geçeceğine güney batıdan kuzey doğuya sürekli yağış üretimi var. Ve en az 32 saat daha yağış beklentim var.

    Şimşek aktivitesi çok olmayan tamamen siklonik bir yapı bulunduran ve sindire sindire yağacak 72 saatlik bir periyota İzmir olarak başlamış bulunuyoruz, zaman zaman şiddetli gibi görünse de 100mm yağış ortalama 3 günde yağacak. 3. Gün sonunda su taşkınları ve sel görülebilir, malum toprak suya gayet doymuş şekilde duruyor. Yağışların keyfini çıkartalım. Sonrasındaki bir anda pörtleyen 15 16 ocak sistemini değerlendiririz.

    d12393f.jpg8c71097bfe0a8e7.jpg2004 efsanesi yaşadığım şehir olan Manisa/Salihli ilçesi 8)tam 52 cm yağdı, ozamanlar birinci sınıftım hafta sonuydu,kar sevdası ozamandan geliyor,televizyonun teletext’inden manisa hava durumuna bakardım hep, kar yağacağını öğrenmiştim,o gün gözüm hep dışarıdaydı ve öğleden sonra kar başlamıştı :) lapa lapa iri iri iki gün yoğun kar yağmıştı(birdaha öyle yağış olmadı asla),okullar bir hafta tatil olmuştu,internetten bulduğum verilere göre en soğuk günüde karın yağdığı ertesi günü yaşamışız -13.5 ile :) ne günlerdi ya 14 sene öncesini inşallah tekrar yaşayabiliriz:)

    2004... O günü çok iyi hatırlıyorum.. İzmirdeydim bende perşembe günüydü 22 ocak perşembe.. Lise 2deydim ve okullar zaten tatile giriyordu karne alamamıştık ertesi gün cuma günü =) izmirde bile evka3 deydim ozamanlar 30cm kar birikimi vardı. Hey gidi günler..

    BİLGİLENDİRME!!!


    ☔ ☔ 🌪 🌪 İZMİR 🌪 🌪 ☔ ☔


    Birkaç gündür etkili olan soğuk hava çarşamba günü öğle saatlerinden sonra rüzgarın yönünü güneyli yönlere çevirmesi ile 8 ila 9 derece artacak..


    Çarşamba akşam saatlerinden itibaren güneyli yönlerden yer yer fırtına şeklinde etkisini gösterecek rüzgar ve beraberinde getireceği yağışa dikkat ⚠ ⚠ ⚠


    10 ocak perşembe günü de dahil olmak üzere 12 ocak cumartesi gününe kadar havada güneşi göremeyeceğiz.. Aralıksız 48 saat yağış görünüyor.. Yağış zaman zaman çok kuvvetli..


    Ama önce bu gece ve yarın gece sıcaklık çok düşük, öyle ki gece dereceler izmirde - 3 leri görebiliyor.. Gündüz ise en fazla 4 veya 5..


    Hava sıcaklığı gündüz 0 ın altında olmasa bile rüzgarın kuzeyli olması hissedilen dereceyi nemle birlikte eksi 7 ( - 7) lere çekiyor.


    Özet olarak çarşamba günü öğleden sonrasına kadar hava soğuk, çarşamba akşam saatlerinden itibaren ise 3 günlük yoğun yağış var,sıcaklık ise yükseliyor.



    Kendi facebook sayfamda paylaştım burdada sizinle paylaşmak istedim, iyi günler

    Bu akşam ve gece saatlerinde kar geçişleri olabilir fakat seyirlik.. Gerçek soğuma yeni girdi. Keşke dünkü yağışlarda girmiş olsaydı. Bunada şükür diyelim seyirlik olsada göreceğiz inş. Özellikle yüksek semtlerde direk kar görülür. Merkezde kky veya kar ihtimali var (tabi kuzeydeki kitlelerin yönü merkeze gelince erimez ise)

    ☔ ☔ ⛇ ⛇ ❄ ❄


    Bugün yani 03 ocak perşembe günü İzmir il genelinde kuvvetli yağışlar yer yer etkili olacak. Sıcaklıklar en yüksek 10 dereceyi görürken gece sıcaklıkları 2 gün daha 5 ila 6 derecelerde.


    05 ocak cumartesi gecesinden itibaren yağışlar kesilsede sıcaklıklar hergeçen gün 1er 2 şer derece düşerek yeni haftaya gündüz maksimum sıcaklığı 4 5 derecelere çekecek. Gece sıcaklıklar ise - 4 dereceleri görebilir. Kutup kökenli soğuk hava dalgası bu yıl ülkemizi sık sık ziyaret edeceği için izmirde kar süprizine açık bir geliyor..


    Önümüzdeki günlerde İzmir'in 500mt rakımdan yüksek yerleri ve iç kesimleri (kemalpaşa, ödemiş vb.) kar yağışlarını görebilir. İzmir merkez bölgesinin kar ile tanışması için 2 3 güne daha ihtiyacı var gibi duruyor..


    Soğuk sistem ülkeyi saracağı için Özellikle Trakya-Marmara hattı , Kuzey ve iç kesimler 10 gün sürecek kuvvetli kar yağışları haberleriyle gündeme gelecek ve adeta ılık geçirdiğimiz 2018 kış ayını unutturacak.


    Kış provası bitti artık tamamiyle kış koşullarını yaşama vakti geldi.. ❄ ❄ ❄


    Kendi şahsi sayfamda paylaştım burdanda paylaşmak istedim arkadaşlar