İstanbul Özel Raporlar-Yorumlar

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Çatalca yüksekleri ve Binkılıç tepeleri şuan örtü alıyor. Güzel bir bant yakaladı. Zaten her sistemde klasikleşmiş Çatalca bandı oluşuyor.


    İstikbal Göklerdedir -Mustafa Kemal Atatürk

  • Hocalarımızdan bilen var mı 8 sene önce weather.com ve diğer siteler 7 derece veriyordu mgm ısrarla yoğun kar veriyordu mgmnin dediği olmuştu ve il genelinde 20 cm kar olmuştu hangi tarihti tam olarak?

    Hocam 3-4 kere yazıp Flood yapmanıza gerek yok zaten hatırlayan varsa cevap verecektir.

    :gun_bandana: 2022 MART EFSANESİ :hfyeni (29):

  • Bu cepheye sebep olan soğuk çekirdek İzlanda üzerinden doğrudan İstanbul'un karadeniz kıyılarına doğru ilerledi. 850hpa seviyesinde zayıf olsa da (-3, -4) üst seviyede oldukça iyi değerlere sahipti (-30, -32). Bu yağış sırasında bile şehir genelinde sıcaklıklar 4-6 derece bandına kadar geriledi. Hatta dün aydos-binkılıç yüksekleri sürpriz yapabilir diye düşünüyordum. Yağış sırasında benim gördüğüm kadarıyla Çatalca radar 1.5 derece Aydos istasyonu da 2.9 derece bandına kadar geriledi. Çatalca radardan 1-1,5 derece kadar daha soğuk olan Binkılıç yüksekleri ve aydos istasyonundan 2 derece daha soğuk olan Aydos zirvesinde kar sağanağı yaşanmış gibi duruyor.


    Bu izlanda kökenli hızlı cephe geçişinden sonra, şu sıralarda AB alanı karadeniz kıyısı boyunca ilerleyip, Sinop açıklarından doğu karadenizin en orta kısmına doğru yerleşmeye gidiyor. O bölgede sochi AB'si olarak isimlendirdiğimiz bu AB alanı ile üzerimize doğru genişlemeye meyilli Azor YB alanı arasında izobarlar, önümüzdeki saatlerde ip gibi dizilecek. Bu sırada Antalya açıklarında oluşmuş olan başka bir AB alanına doğru kuzeydoğumuzdaki soğuk deposu, bahsettiğim ip hattı doğrultusunda akışa geçecek.


    Bu ikinci soğuk deposunun çekirdeği -36 civarlarında. Şuan modellerin ön gördüğü kadarıyla soğuk akışı doğrudan İstanbul merkezli olarak görünüyor.

    isobarmania hocam sorunuza cevap olarak alıntılıyorum. Dün ve şuanki durumun farkını kıyaslayabilmeniz adına soğukların akışını görebileceğiniz GIF dosyasını ekliyorum.



    Dün sıcaklıklar cephe yağışının beraberinde getirdiği dikey hareketlilik sebebiyle düşük ilerliyordu. Hatta cephe sonunda en yüksek kesimlerde ufak bir kar yağışı yaşandı. Bir kaç mesaj önce Rosby hocam bahsetmiş. O cepheyle beraber soğuma da gitti. Bu süreçteki durağan anlarda (şuan gibi) sıcaklıklar beklediğimiz üzere 4-7 bandında ilerledi.


    Biriki saat kadar önce ilk DEK bandının karayel bileşeniyle oluştuğunu gözlemledik. (bu akşamdan itibaren poyraz bileşenli devam edecekler) Henüz kuzeyden beklediğimiz soğuk desteği gelmedi. Şartlar her geçen saat lehimize olarak gelişecek. Yarın akşam saatlerinde ise pik noktasına ulaşacak. Bu soğuk desteği gelmediği halde durum kıyaslaması için Çatalca merkez 110m rakımdaki bir istasyonun verisini paylaşacağım.



    İstasyon öğlen saatlerindeki durağanlıkta 7'C'ye varan sıcaklıklara ulaşmış ve genel olarak 6 derece bandında seyretmiş. İlk DEK bandının yakınsamasıyla beraber sıcaklıklarda harika düşüş gözlenmiş. O uzun bant bu istasyona tam olarak ulaşamadı ama oldukça yakına kadar geldi. Bu bile sıcaklıkların şuan 1.8 dereceye kadar düşmesine yetti.


    Şuan İstanbul genelinde durağan haldeki koşullarda istasyonlar 4-6 derece bandında seyrediyorlar. Havanın kararmasıyla beraber 1 ila 2 derecelik bir düşüş beklentim var. Sonrasında ise deniz etkili yağışlar ziyaret ettikçe bu sıcaklıklarda anlık düşüşler gözleyeceğiz.


    Yarın bu saatlerde ise en iyi şartlara sahip olacağız.


    Şimdi radar takibi zamanı. Şartlar lehimize :)