Atmosferi Anlama Gayretleri ; Tele-bağlantı Sirkülasyon denklemleri

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • rüyamda -16 derece olduğunu görüyorum sürekli izmirde

    1 günlüğüne hava eksi 16 olmuştu gerçekte gormedim merak ediyorum acikcasi

  • Can ve mal kaybı gibi durumları düşünmezsek ben hayatımda en az bir defa +5000J/kg CAPE'e sahip ve ayrıca diğer tüm konvektivite parametrelerinin uçuk seviyelere ulaşmış olabileceği bir sistem yaşamak isterdim.

    benim rüyalarımdaki fantastik sistem cape 5000 olması için ne gerekiyor ? bende çok istiyorummm <3

  • benim rüyalarımdaki fantastik sistem cape 5000 olması için ne gerekiyor ? bende çok istiyorummm <3

    Hava kütlesinin etrafındaki hava kütlelerine göre yoğunluğu, alt ve üst seviye arasındaki sıcaklık farkı, üst seviyede olan olaylar ve benzeri olaylar bunu etkiler. Bu arada sadece CAPE'e bakarak bir kanıya varamayız. En sağlıklı fikri Log-P diyagramları verecektir. Klasik bir konvektif kararsızlıkta nemli alt katman, kuru orta katman ilişkisi bulunur. Mesela bazen Skew-T diyagramlarını inceleriz ve CAPE değeri +5000J/kg değerde olur ancak nemli alt seviye yoktur. Bu durum hiçbir şey ifade etmez eğer öyle olsaydı Kızıldeniz'de ve Aden Körfezin'de kıyamet kopmalıydı.

  • Hava kütlesinin etrafındaki hava kütlelerine göre yoğunluğu, alt ve üst seviye arasındaki sıcaklık farkı, üst seviyede olan olaylar ve benzeri olaylar bunu etkiler. Bu arada sadece CAPE'e bakarak bir kanıya varamayız. En sağlıklı fikri Log-P diyagramları verecektir. Klasik bir konvektif kararsızlıkta nemli alt katman, kuru orta katman ilişkisi bulunur. Mesela bazen Skew-T diyagramlarını inceleriz ve CAPE değeri +5000J/kg değerde olur ancak nemli alt seviye yoktur. Bu durum hiçbir şey ifade etmez eğer öyle olsaydı Kızıldeniz'de ve Aden Körfezin'de kıyamet kopmalıydı.

    orta ve alt katman neden kuru-nemli olmalı sebebini nerden öğrenebilirim

  • orta ve alt katman neden kuru-nemli olmalı sebebini nerden öğrenebilirim

    İllaki öyle olacak demedim sadece klasik konvektif kararsızlığı açıkladım. Yoksa bunun dinamik kararsızlık ve parsel kararsızlığı olmak üzere ekstra iki hali daha var. Kuru-Nemli ilişkisinde de işin içine hava kütlelerinin yoğunlukları giriyor. Nemli hava kuru havaya göre daha az yoğundur bu yüzden yükselme eğilimi gösterir. Ayrıca kuru hava, nemli havaya göre daha hızlı soğur. Bu olayda atmosferdeki LR'i(Lapse Rate) yükselterek, kararsızlık yaratır. Lapse Rate dediğimiz şey havanın yükseldikçe soğuması veya alçaldıkça ısınması olayıdır.

  • Türkiye'de daha 50 derece görülmedi, 60 derece ise Dünya'da görülmedi en yüksek resmi ölçüm 54.4 derece ile Ölüm Vadisi'ne ait Türkiye'de en geç 20 seneye nasıl 60 derece görülecek daha Basra körfezi, Kuveyt, Ölüm Vadisi gibi yerlerde görülmeden? Önümüzdeki 100-200 yıl içerisinde Dünya'dan 60 derecelik resmi bir ölçüm gelebilir küresel ısınmanın etkisiyle ama bu da ilk olarak az önce saydığım 3'lüden birinden gelecektir. Türkiye'de önümüzdeki 20 sene içinde böyle bir şeyin ihtimali de yok, saydığım bölgelerde 60 derece ölçülmeden Türkiye'de 60 derece ölçülme ihtimali de yok. Ancak Cizre için veya o bölgede alçak kesimlerdeki köylerden birine istasyon konulursa o zaman 20 sene içinde 50 derece ölçülme ihtimalinden bahsedebiliriz.

  • İftar açmadan aklıma çılgın bir fikir daha geldi sonra aklım başına gelince unuturum şimdi yazayım :))


    Deniz suyu sıcaklıkları hava ile ters orantılı olacak

    Yani yazın buzzz gibi Deniz

    Kışın termal gibi sıcacık Deniz

    Ne aksiyonlar olur be 🤣

  • Aynı gün içinde Karadeniz sahillerinden Akdeniz sahillerine, Ege sahillerinden Iğdır'a kadar tüm Türkiye'nin enaz 50 cm kar altında kalacağı bir sistem mümkün olur muydu acaba?

  • Kar bırakan kütleler ızgara şeklinde olsa , mesela bir sokağa yarım metre yağsa , yan sokağa yağmasa , sonra bir üst sokağa yağıp diğer sokağa yağmasa

    Ne kadar ilginç olurdu :))

    Tabi radar çözünürlüğü çok yüksek olacak ve zoom yapınca tam o sokağa yapışmış kütleyi görebileceksin 😃⛄️