Deprem Bildirim Konusu

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
    • Offizieller Beitrag

    Öncelikle başta Gemlik, Mudanya Bursa ve yalova olmak üzere depremi hisseden herkese geçmiş olsun. Ben İstanbulda koşturmacada olduğum için hissetmedim ama Hanım baya korkmuş, çocuklarda okullarda dışarı çıkarılmış tedirgin olmuşlar.. Deprem merkez üssünün karaya yakın olması ve zemin özellikle Bursa bölgesinde iyi hissedilmesinde etkili oldu. Özellikle Cenk hocanın haritasının yine doğruya en yakın haritayla karşımızda olması önem arz ederken bir taraftan hocanın elindeki diğer fayların yerininde doğruluğu konusunda destekleyici oluyor. Endişe verici ama maalesef doğu marmara segmenti iddiası hocanın giderek doğruya yaklaşıyor..


    an itibariyle oluşan artçılar dağılmış durumda, bölgenin zemini yumuşak ve kırılgan dolayısıyla artçıların inci gibi tek bir bölgede yoğunlaşmasını beklemek güç, ancak yinede fazlaca dağılmış durumdalar. Hatırlayan varsa bölgede daha önce benzer büyüklükte bir deprem daha olmuştu (24.10.2006), buda körfez içerisinde farklı bir yan fay üzerindeydi. Bu depreminde artçılarının resmini aşağıda vereyim;


    Görüldüğü üzere dünkü depremin artçıları ve yayılımı daha fazla, açıkçası bu konu içerisinde defalarca konuştuğumuz bir konu KAF ın güney kolununda en az kuzey kolu kadar tehditkar olduğuydu. Evet yıllık kayma hızları güney kolda baya az ancak uzun yıllardır deprem üretmeyen ve sismik boşlukta olan hatların olduğu aşikar bir fay dizisi güney kolu. Gemlik-İznik-Mekece-Geyve sırasında sismik boşlukta olanlar var.


    Beni tedirgin eden 6 şubat 2023 depremlerinden sonra buradaki 2 deprem mekanizmasının marmara bölgesinde de olup olmayacağıdır. Bunun dışında şuanlık dün meydana gelen deprem gemlik körfezi içerisindeki tali faylardan kaynaklanan depremdir ve bunu öncü olarak söylemek imkansızdır. Ancak unutulmamalı ki bu bölgede de depremler olmaya devam edecektir.


    Tekrardan geçmiş olsun herkese

  • Çorum oğuzlar civarında sürekli deprem oluyor en büyüğü 3.5 demin 2.8 oldu tekrar. Büyük deprem ihtimali var mıdır bunlar öncü olabilir mi? Değerli hocalarımız bilgilendirebilirse iyi olur

    • Offizieller Beitrag

    PergamoN hocam 2023 yılı içerisinde dünyada gerçekleşen depremlerin istatistiğini tutuyordun, sanırım hala maraş depremi 7.9 (son verilere göre 8 de denebilir) 2023 içerisinde en büyük deprem olarak ünvanını koruyor. Son filipinlerde oldu ama geçmedi değil mi?

  • Çorum oğuzlar civarında sürekli deprem oluyor en büyüğü 3.5 demin 2.8 oldu tekrar. Büyük deprem ihtimali var mıdır bunlar öncü olabilir mi? Değerli hocalarımız bilgilendirebilirse iyi olur

    Hocam MTA'nın Temmuz-Haziran 2020 aylarında Sungurlu-Ezinepazar Fayı ve Merzifon-Esençay fayı üzerinde yapılan paleosismolojik çalışmaları aynı yılın aralık ayında yayımlanmıştı. Yapılan açıklama şöyledir ;


    Sismik olarak aktif bir kıtalararası plaka sınırı olan Kuzey Anadolu Fayı (KAF), Anadolu plakasına kadar uzanan yarım balık kılçığı geometrisindeki yayvan faylarla karakterize edilir. Orta Anadolu Tektonik Bölgesi'ndeki güncel kabuk deformasyonları sağ ve sol yönlü doğrultu atımlı yayılımlı fay sistemleri tarafından karşılanmaktadır. Sinistral yayılımlar KAF'a eşlenik ve Doğu Anadolu Fayı'na (DAF) paralel uzanırken, sağ taraftaki yayılımlar KAF'a paralel değildir. Sungurlu-Ezinepazar (SEF) ve Merzifon-Esençay (MEF) fayları, Niksar çek-ayır havzasından çatallanan, doğu ve orta KAF'ı birbirinden ayıran iki ana sağ yan yayılımdır. Jeodezik ve jeolojik veriler, KAF'ın ana kolu ile kayma bölümlenmesi ortamında bu yayılımlar boyunca toplam 3 mm/yıl kayma hızı olduğunu göstermektedir. Bu iki yayılım, MEF'in bu miktarın 1/3'ünü barındırdığı KAF'ın geniş bir deformasyon bölgesi içindeki yanal hareketin %12-13'ünü üstlenir. 227 km uzunluğundaki MEF, birbirinden serbestleştirici ve kısıtlayıcı hareketlerle ayrılan altı fay segmentine bölünmüştür. Kızılırmak Nehri vadisi ve Yeşilırmak Nehri'nin kollarında en son Pliyosen-Erken Pleyistosen'den (~ 3 My) bu yana 3,0 km'ye varan kümülatif ötelenmeler, MEF'de yaklaşık 1 mm/yıl uzun vadeli jeolojik kayma hızına işaret etmektedir. Esençay segmentinden elde edilen paleosismolojik bulgular, son 7 bin yılda tekrarlanma periyodu maksimum 2200 ve minimum 1320 yıl olan iki ayrı yüzey faylanma olayını ortaya koymaktadır. Son olaydan bu yana geçen süre yaklaşık 3700 yıldır. Bu durum Esençay segmentinde şimdilik ~3.7 m birim deformasyon birikimi anlamına gelmektedir. Segmentlerin büyüklükleri Mw 6,8 ile Mw 7,2 arasında değişen bireysel depremler üretme potansiyeli bulunmaktadır. Mevcut bilgiler, iyi bilinen Yedisu ve Orta Marmara sismik boşluklarına ek olarak, büyük fay yayılımlarının KAF zonu içerisinde çok parçalı büyük depremler üretme potansiyeline sahip olduğunu göstermektedir.

  • PergamoN hocam 2023 yılı içerisinde dünyada gerçekleşen depremlerin istatistiğini tutuyordun, sanırım hala maraş depremi 7.9 (son verilere göre 8 de denebilir) 2023 içerisinde en büyük deprem olarak ünvanını koruyor. Son filipinlerde oldu ama geçmedi değil mi?

    İstatistik wikipedia'da mevcut 2023 depremsellik bakımından ortalamayı bir tık geçmiş mega deprem şuana kadar gerçekleşmedi (aletsel dönem yıllık ortalaması 1 adet)

    En büyük deprem hala Maraş depremi Wiki'de 7.8Mw geçsede ayrıntılı çözüm Mw'si 7.94

    En büyük 10 deprem:

    1-Türkiye/Kahramanmaraş 7.9Mw

    2-Yeni kaledonya/Loyalty adaları 7.7Mw

    3-Türkiye/Kahramanmaraş 7.72Mw

    3-Filipinler/Caraga açıkları 7.6Mw

    4-Endonezya/Maluku açıkları 7.6Mw

    5-Tonga/Niuatoputapu açıkları 7.6Mw

    6-Tonga/Tongatapu açıkları 7.2MW

    7-Alaska açıkları 7.2Mw

    8-Endonezya/Kuzey Sumatra açıkları 7.2Mw

    9-Yeni zelanda 1 ,Yeni kaledonya 1, Endonezya 2 olmak üzere 4 adet 7.1Mw deprem mevcut.


    En ölümcül 10 deprem;

    1.Kahramanmaraş depremleri resmi can kaybı (Suriye dahil) 59,259 (7.94-7.74Mw)

    2.Fas/Marakeş depremi 2,960 (6.8Mw)

    3.Afganistan/Herat 1,482 (6.3Mw)

    4.Nepal/Karnali 153 (5.7Mw)

    5.Afganistan/Badakhsan 21 (6.5Mw)

    6.Ekvador/Guayas 18 (6.8Mw)

    7.Filipin/Soccskargen açıkları 11 (6.7Mw)

    8.Türkiye/Hatay 11 (6.3Mw)

    9.Papua yeni gine/Doğu sepik 8 (7.0Mw)

    10.Haiti/Jumla 4 (5.4Mw)

  • Çorum depremleri yeri bakımından önemli (aletsel dönem +4Mw deprem dağılımı mevcut).

    Son deprem etkinliğinin gerçekleştiği episantrlar ana tektonik yapı üzerinde dağılım gösteriyor son 1 yıllık aktivitelerin hiç biri mikro depremlerde dahil ana tektonik yapılar üzerinde değildi.

    Deformasyon hızı düşük olan Merzifon/Esençay hattında bazı çalışmalar mevcut ama bu hattın deprem davranışı kesinlikle bilinmiyor.

    Aynı deprem aktivitesinin 15km doğusunda 11.04.21 tarihinde Kandilliye göre 4.4Mw Afad'a göre 4.2Mw büyüklüğünde ana tektonik yapı üzerinde Dodurga merkezli doğrultu atımlı bir deprem daha meydana gelmiş çözüm ana fayla büyük bir uyumluluk sergiliyor , aletsel dönemde kayıt altına alınan ana fay üzerinde +4Mw başkada deprem görünmüyor bu kesim mesaj vermeye başlamış olabilir anaşok ne zaman sonra ve nasıl bir davranış içeriyor bilmiyoruz ?? özellikle +3Mw deprem sıklığı ve dağılımı önem arz eder , tabi bunlar hemen gerçekleşecek diye birşey söz konusu değil hazırlık depremlerinin başlangıcı birkaç 10yıl öncesine dayanabiliyor.

  • 6.3'lük Defne depremi bile listeye girmiş.

  • Dün geceden beri aynı noktada ki kaçıncı deprem sayamadım bir anda hareketlendi o civarlar.