Orta ve Doğu Karadeniz Raporlar-Yorumlar

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Sorun İzlanda da değil sorun uralda. İzlanda kudursa da yağış alsa ülkemiz ancak buna Ural izin vermiyor

    Hocam bize izlandadan yağışlı havalar gelirse izlanda su 5 gün Kudursun ama Ural rahat dursun bizede izlandadan pay düşsün ondan sonra azor kalkışa geçer bizde ab kaldığı için soğuğu direk indiririz

  • herşeye iyi yönünden bakmaya çalışan bir insan olarak nekadar pozitif yönlü baksakta hayatta illaki ters giden bişeyler oluyor insan oğlu nekadar hayal kursada eninde sonunda gerçeklerle yüzleşmek zorunda.hepinizin bildiği üzere havaların gidişatı hiç iyi değil osman hocanın dediği gibi ural belası yüzünden ocak ayınıda kapatabiliriz belki bundan sonraki kışlardada bu şekil olumsuzluklar yaşanabilir.yinede Allah'tan ümit kesilmez bir hikmeti varki havalar bu şekil gidiyor.kimseninde buna isyan etmemesi lazım her şerde bir hayır vardır mutlaka.şubat ayına gelecek olursak evet bu ayda kuvvetli bir sistem var lakin bize gelip gelmeyeceğini şimdiden kimse garanti edemez edenlerde sadece hayal satıcılarıdır.daha 3 gün spnrasını bile doğru dürüst tahmin edemeyen modellerin dip.yaptığı bu zamanda hiç tahmin edemez.bizim tek yapmamız gereken sabretmek.rabim verirse şükrederiz vermezisede nasip kısmet değilmiş der hayatımıza devam ederiz.

  • Bu kışın bize yönelttiği soru şu, 6 tane rakım sistemimi, 1 tane sahil efsanesi kumarı mı?

    Geçen sene ardı ardına gelen sistemleri övüyorum diye adım balon hoca'ya çıktı.

    Her defasında söyledim, böyle kış her sene yaşanmaz, dağlar coştu, sahilde pek farkına varamıyorsunuz ama, 300 rakım üstünde efsane kış oluyor, her şey sahile kar yağması değil dedim, adam bana resmen dağda yaşayan meczup muamelesi yaptı.

    Bu yıl geçen sene bilmediğimiz kıymetin bildiricisi olan kış.

    Hala tahminimde ısrarcıyım, biri 22-26 Ocak, diğeri 8-15 Şubat arasında (+- 3 gün) iki sistem alacağımızı düşünüyorum.

    İlk sistemde sahilde sıkıntı olabilir ama Şubat sistemi tam bir sahil sistemi olabilir.

    Ammaa, Ocak ya da Şubat'ta sahilde 1 mt kar da yağsa, bu kış hepinizin gördüğü üzere kötü bir kıştır.

    Bugün bu forumda bulunup, bu kışı yaşayan herhangi birisi, ardı ardına rakım sistemlerine bundan sonraki kışlarda sanıyorum isyan etmez.

    Son paragrafı şöyle bağlayayım, Ocak sonu sisteminden %80 civarı eminim fakat Şubat sistemini muhtemel Ssw sonucu parcalanan polar vortekse dayandırdığım için, şansımız Amerika ve ya Avrupa ile aynı oranda.

  • Ssw sonrası muhtemel sinoptik deseni cfs sunmuş bize.

    Oranın neden düşük olduğunu sanıyorum bu sinoptikten hepiniz anlayabiliyorsunuz. Atlantik, İzlanda ve Avrupa basınç düzeni tam bizlik olmalı ki, bu salınım bize yarayabilsin.

    Herhangi birinde en ufak bir olumsuz gelişme, salınımı avrupa veya batı Asya ya atar.


  • Aslında bu kış bize başı şeyleri de kafamıza vura vura hatırlatıyor.Mesela hangi sistem olursa olsun keyfini çıkarmayı,en iyi sistemin en yakın sistem olduğu,aylar arasında ayrım yapmamayı anlatıyor.Bak gündüz güneş açıp kar eritecek bir sistemi geçtim,yağış bile yok koskoca Ocak ayında.Aralığı zaten saymıyorum.O yüzden siz siz olun şubattada marttada sistem varsa sımsıkı sarılın.Bizim fazla bi lüksümüz yok : )

  • Şuraya bir link bırakıyorum Trabzon'da akşam saatlerinde çekilmiş hortum videosu havada tane bulut yok denizde fırtına yok nasıl oluşur bilimsel bir açıklaması var mıdır acaba https://www.instagram.com/reel…BXMo/?igshid=NDk5N2NlZjQ=

    Orada göz yanılgısı var, o gördüğünüz uçak bulutu direkt dikey olarak bakınca öyle gözükmüş. Genelde tepe yüksekliği fazla Cumuluslerde veya direkt Cumulonimbuslerde olabilir. Biz bunlara su hortumu (Waterspout) diyoruz. Normal hortumdan farklı olarak herhangi bir fırtına rotası yoktur, tekil olabilir. Hava parsellerinin Lapse Rate oranına bağlı olarak oluşabilir, denizde upwelling olayına bağlı olabilir, konvektif kararsızlık sebebiyle olabilir, istisnai durumlar da olabilir.

  • Abi kolay değildir biliyorum ama at çöpe napıp edip silmeye çalış yerine günlük içtiğin çay miktarını 2-3 demlik arttır :hfyeni (18):

    Çayı arttıra arttıra en sonunda beni çay banyosuna yatıracaksınız 🤣

    Şaka bir yana evet zor ama artık içmeyeceğim şimdilik çok şükür bir zorluk çekmedim inşallah zorlanmadan bırakabilirim

  • keşke şöyle bir sistemimiz olsa beklenildiği gibi gelse fakat umudumuz hep keşkelerle geçip gidiyor😌😌 niye artık hiçbir modele güvenimiz kalmadı milyon dolarlık modeller bile artık atmosferi çözemiyor eskiden gfs en kral modeldi taa 300 lerden sistemi alır getirirdi sonra ecm kral oldu lakin artık o kralda çıplak.

  • Çayı arttıra arttıra en sonunda beni çay banyosuna yatıracaksınız 🤣

    Şaka bir yana evet zor ama artık içmeyeceğim şimdilik çok şükür bir zorluk çekmedim inşallah zorlanmadan bırakabilirim

    abdullah hocam sen önce gerçekten bunu yapabileceğine inanıyormusun onu söyle 😊