GFS ve ECMWF Yorumlamaları (Kasım 2016)

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Batı için konuşuyorum ;
    Bir yanda kuru soğuk GFS, diğer yanda ılık bol yağışlı ECMWF.Kazanan en geç çarşamba belli olur artık.

  • Saçmalıklar saçması. En başta kendine hakaret. Eps'ye göre doğudan sıyırıp atma ihtimali varken bu kaç bin km batılamış. İspanya, İtalya, Ege o bölgelere sapma dahil vermiyor Eps.
    Çok ama çok radikal bir değişiklik olması lazım ki o da 23.30 da belli olacak.


    En saçma senaryoyu vermiş olacak diye düşünüyorum.

    Bi kere sistemin ispanya ile alakasi yok.
    ikincisi Eps lerde ecm ana modelinin durtulmus senaryolaridir. aksam modeli batiladiysa eps lerde batilayabilir.


    Yarin sistem bizede donebilir kafkaslarada kacabilir. ben sistem girdigi gun egedeki a.b nin kibrisa antalyaya kaydigini biliyorum.8 gun sonraki modeldekidegisime sacma demek tecrubesizlik bilgisizlikten kaynaklanir.

  • Eps'nin 12 saatte bir döndüğünü gördün mü @Efsane-Semih


    Bu çıktı değişebilir ancak bütün Eps nin bir anda değişmesi beklenemez. 8-9 gün sonrası için bu ihtimal vardır ama yavaş yavaş olur. Her gün biraz daha batılar mesela. Bir anda radikal değişim olmaz. Buna dayanarak bu çıktı saçma diyorum.


    Sabah basınç ortalaması 1015 e dayanmış İtalya'ya akşam 1005 verirse şaşarım. Ayrıca hiç sapma vermemişse o bölgeye ve böyle bir şey yapıyorsa demek ki Ecmwf güvenilirliğini kaybetti. Fım den de aşağı bir modele dönüştü.


    Ayrıca tecrübesiz de bilgisiz de değilim. Ziyaretçi defterinde seninle başladım bu işe eskilerdenim.

  • Çok gordum. Ecm nin 96.saatte degisip bir gecede kelek attigi ciktilari ne cabuk unuttun. 1015 ten 1005 e yarinda 995 e duser. bu gayet normal.1015 ten 970 e dusenide gordum. modellerin herseyi gormesine imkan yok. oyle bir teknoloji yok. heleki uzun vadede. oyuzden uzun vade icin baska seyler kullanmak gerekiyor. Benim kullandigim yontemdede endekslerin 6 7 araliga kadar negatife gitmesi gerekiyordu. suan yine o goruntuye burundu.yani sistemin degismesi benim icin surpriz olmadi. beklemedigim bir sistemdi. hatta uzaktaki sistemi gorup bunu nasil goremedim diye kendime kiziyordum. belki bu sistem ecm nin aksam modeli gibi hic olmadi.