Önce Avrupa'ya Sonra Türkiye Soğuk Hava Dalgası

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Sistem aslinda net.semih hocanin dedigi gibi guneybati avrupaya kadar sokulan sistem sonrasi 20 si gibi bize yani guney bolgelere akim olacak.ao endeksi asiri negatif.guneyli sicak dalga sistemi bize zor verir.19 20 gibi artik notre meyleder ao

  • bazı arkadaşların dediği gibi şimdi ve olası sistem yaklaştığında mesaj kalabalığı yapmayalım ki üstadların dediğini herkes okuyabilsin. 2 dakikada 3 sayfa değişiyor. herkes neredeyse bizim kapının önüne kaç cm kar yağar diye soruyor. zaten detaylıca açıklamalar var. herkes okusa bu kadar soruya da gerek kalmayacak...

  • [w]Arkadaşlar sizden ricam konu içerisinde konuya aykırı mesaj gördüğünüz zaman yönetici arkadaşlara iletirseniz o mesaja ulaşmamız daha kolay olur.Teşşekür ederim.[/w]

  • Son ECMWF EPS verilerine baktığımızda çok güçlü bir Grönland engellemesi görüyoruz. Bu paternin bir sonucu olarak kutbi girdap normal şartlarda bulunması gereken yeri terkedip Avrupa kıtasına yerleşiyor. Bu durumu diğer önemli modeller de onaylıyor. Engelleme mekanizması çok uzağımızda gerçekleştiği için alçak basınç alanının etkisi altında kalıyoruz ve sistemler de çok hızlı hareket ediyor. Hafta boyunca gördüğümüz sıcaklık dalgalanmaları ve değişken hava koşulları önümüzdeki günlerde de devam edecektir. Doğu Karadeniz'de fön etkisiyle 25 dereceyi bulan yüksek sıcaklıklar ölçülmesi sürpriz olmayacaktır. Bir avantaj olarak kuzeydeki çok soğuk hava güney enlemlere kaydığı için basınç dizilimlerine göre Akdeniz kuşağında yer alan ülkelerin soğuk hava dalgalarından etkilenme ihtimali yükselmektedir.


    Bazı uzmanlar geçtiğimiz hafta bizi etkileyen soğuk hava dalgasının kaynağını oluşturan yüksek basıncın kutbi girdaba büyük darbe vurduğunu, çökerttiğini ve ilerleyen günlerde bunun kendilerine olumlu yansımaları olacağından bahsetmişti. Bu beklentilerin gerçekleştiğini görüyoruz. Aynı uzmanlara göre bu durum uzun süreli olacak NAO ve AO'daki kuvvetli negatif görüntü birkaç hafta daha devam edecek. Soğuk hava dalgalarının ağırlıklı rotası Batı ve Orta Avrupa olacak. Biz de bu süreçte Avrupa'ya bir yüksek basınç yerleşinceye kadar sıramızı bekleyeceğiz. Bu gerçekleşmezse kışın geri kalanında tatmin edici bir soğuk hava dalgası ve etkili kar yağışları görme ihtimalimiz azalır. En fazla 1 günlük etkisi olan soğuk cepheyle gelen önce lodos peşinden karayel estiren sistemler olabilir. Gerçekleşmesi durumunda ise efsane kışlardaki görüntüler ortaya çıkabilir.


    Orta vadede Avrupa üzerinde alçak basınçlar olacağı için modellere kısa vade haricinde güven olmaz. Uygun şartlar ve istikrarlı bir görüntü ortaya çıkıncaya kadar beklemekten başka yapacak bir şey yoktur. Ülkemiz açısından yapılan tahminler güvenilir olmaz. İngiltere, Hollanda gibi Batı Avrupa ülkeleri içinse aynı dönemde uzun vadeli öngörülerde bulunmak daha kolay olacaktır. Kısacası biraz sancılı bir sürece girdik. Olumlu ya da olumsuz her türlü gelişmeye kendimizi hazırlayalım. Belki bir efsane sistem önümüzdeki haftalarda bizleri bekliyor belki de kışın en etkili sistemini geçen hafta yaşadık ve bitti. Hakkımızda hayırlısı neyse o olsun.

  • İnşallah geçen sistem en iyisiydi ihtimali olmaz yoksa iç kesimlerde ayvayi sapiyoa copuyle yer ama ikinci ihtimalin olmasını efsane Semih root kış tahminlerinde ön plana çıkarmıştı ve hala kararlilar hadi hayırlısı artık ....

  • Bay hava arkadas durumu çok güzel özetlemiş işimiz zor gibi görünüyor o kadar çok ab türetiyor ki tam bir şeyler yoluna giriyor derken hemen yolumuz kesiliyor


  • Allah rizasi icin onune gelen suraya yorum yazmasin lutfen yalvariyoum ya.. gercekten bilimsel bir verisi olan;verilere gore yotum yapan daha fogrusu bu isten anlayan ustalar yazsinlar.. daha sistem var mi yok mu belli degil sehirler soruluyor gunu soruluyor.. oncelikle herkes forumu dogru duzgun takip etsin ondan sonra yorum yapsin.. adam son sayfaya geliyor okumadan etmeden çaaat diye soruyu yapistiriyor.. birazcik okuyun arkadaslar. Birakin bu isten anlayanlar yorumlarini yapsin.. siz de bunlarin icinden kendi yorumunuzu azbucuk yapabilirsiniz saniyorum.. butun ustalara tsk ediyorum. Ve bu konuyu buyuk sabirla takip ediyorum..


    Kardes yeni üyesin ama soyadin gibi sert bi giris yaptin foruma:) Lakin yorumuna ben de katiliyorum gayet yerinde bir tesbit..

  • Karadeniz, doğu bölgeler, iç kesimler hatta Marmara Sibirya gelsin diye bekliyor sana yağmıyor diye böyle söyleme hakkın yok.


    basbayağı var . -18 derece de kar yağmaması insana kendini nasıl kötü hissettiriyor biliyor musun sen :)


    g

  • Karadeniz, doğu bölgeler, iç kesimler hatta Marmara Sibirya gelsin diye bekliyor sana yağmıyor diye böyle söyleme hakkın yok.


    Karadeniz,marmaranın doğusu ve doğu bölgeler kesinde iç kesimler abye bağlı :D 17 şubat 2008 ve 2012deki sibirya sistemlerinde iç kesimler de iyi kar almıştır ama 2012 den beri sibirya iç kesimlerde çoğunlukla kuru soğuk veya zayıf yağış bırakmıştır (özellikle de iç ege ve iç anadolunun batısı).

  • Trakya'nın yeteri kadar kar alamamasının sebebi Sibirya değil, Sibirya Trakya'ya birşey vaad etmiyor ki zaten, burada sorun Balkanlar üzerinden siklon desteği ile AB'nin dönüş hareketi ile Romanya üzerinden soğuk havayı Trakya'dan içeri sokarak İpsala'dan başlayarak yavaş yavaş istanbul'un batısına kadar yağışı kara çevirmesi ile gördüğümüz sistemlerin son 4 yılda doğru doğru düzgün gelmemesinden kaynaklanıyor.

  • Atmosferin karişik olmasi çok hoşuma gidiyor her an herşey olabilir...başta kar almayan yerlerin özellikle iç ege ić anadolunun kar almasini diliyorum 70 cm kar gördüm bundan sonra yağmasada 2015-2016 kendi açımdan iyi kıştı diyorum artik...başkalarinada nasip olur inşallah. ...