Marmara Kara Merhaba Diyor...

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Şimdiden tarih vermek doğru değil ama Kasım ayında 3-4 Aralık tarihlerini işaret etmiştim ancak sistemi gücündeki zayıflama ve yönünü biraz daha doğuya çevirmesi bu tarihler için marmara genelinin kar almasını engellemiş oldu. Ancak bu kez 2015-2016 sezonunun ilk kar yağışı geliyor diyebilirim. Arka arkaya yanılmak pek tarzım değildir :)

  • Günaydın, herkes konu başlığıyla ilgili tarih bekliyor açıkçası konuyu açıp açmamakta tereddüt etmemin esas nedeni de belirsizliğin ne zaman ortadan kalkacağı konusunda net bir görüşe sahip olamamamdı. Özellikle endekslerin orta vadeleri eğilimlerine baktığımızda AO ve NAO nötre doğru 16 Aralık civarında bir eğilim içerisinde olsalar da bu tarihten sonra negatife ve pozitife doğru birbirinden ayrılan senaryolar tahminlerin standart hatasının ve varyansının yükseliğini, yani belirsizliğin ve sis perdesinin ortadan kalkmadığını anlatıyor bizlere. İşte bu noktada başka unsurların gözden geçirilmesi, basınç alanlarının birbirlerine yapacakları dinamik etkileri meteoroloji mantığında tahmin etmek bize biraz olsun yol gösterici olabiliyor. Bizi bekleyen en iyi senaryo, 100. saatten itibaren yavaş yavaş İngiltere'nin batısında oluşmayan başlayan YB'ın güçlenerek İskandinavya kuzeyindeki soğuk havayı Baltık coğrafyası üzerinden Ukrayna ve Romanya kanalıyla ülkemize sokması ki bunun olabilmesinin de ayın 21-22'sini bulabileceği anlaşılıyor. Azor Orta Avrupa'dan kuzeye doğru ne kadar genişleyebilir ve gücünü artırabilirse sistemin kuvveti ve etki alanı da o denli genişleyecektir. Daha düşük bir ihtimal olmakla birlikte Aralık ayının ikinci yarısı ile birlikte sonbaharda belirtmiş olduğum ve henüz bize bir faydası dokunmayan termik Grönland YB alanı ile İngilitere üzerinden kuzeye ve doğuya doğru genişleyecek Dinamik Azor YB'ının birleşerek İzlandayı uzun bir süreliğine pasifize etmesi Balkanlar ve Türkiye'nin kuzey ve batısı için uzun yıllar sonra beyaz bir yılbaşının işareti olabilir. Bu yıl geçtiğimiz yıllara oranla sistemlerdeki kararsızlık bizlerinde tahminlerine yansıyor açıkçası özgüven kaybına bile yol açıyor, sonrasında daha derinlemesine araştırıp yabancı kaynaklardan elde edilen bilgi ve tahminlerle kendimizi beslediğimizde biraz daha orta vadeli ama daha tutarlı konuşabiliyoruz. Umarım sizlere karşı çok fazla mahçup olmadan bu kışı nihayete erdiririz. Sorularınızı özelden değil de bu konu başlığından sorarsanız çok sevinirim.
    Sevgi ve selamlar...

  • Günaydın,
    Dünkü yazımda da belirtmiş olduğum gibi yurdumuza Romanya üzerinden girmesini beklediğim soğuk havanın etkisini göstermeye başlama tarihini 20 Aralık olarak görüyorum, ECMWF'nin bugün göstermiş olduğu senaryo beni pek ikna etmedi dolayısıyla bence daha Marmara merkezli bir sistem gelecek Kırım'ın batısında oluşacak olan AB da sistemin gücünü belirleyen diğer unsur olacaktır. 20 Aralık sistem giriş tarihi Trakya'da 20'si öğleden önce yağışlar kky'a ve kara döner, 20 Aralığı 21 Aralığa bağlayan gece yarısına kalmadan da İstanbul'un özellikle Avrupa yakası ağırlıklı olmak üzere kar yağışına yeniden merhaba der. Tarihlerde sapma beklemiyorum ama yanılırsam da nasılsa burada sevenimiz bizi sevmeyenlerden daha fazla olduğundan affedilebiliriz :) Sistemin gücünün Marmara üzerine -10 (850hPa'da) sokabilecek kadar güçlü olduğunu ömrünün 2,5 gün kadar olacağını ardından yeniden yılbaşı haftası bir sistem daha kendini gösteriyor. Bu kadar yıldır takip ederim Azor adalarının batısının ikinci İzlanda rolüne soyunduğunu neredeyse ilk kez görüyorum bu da ayrı bir anektod diyebilirim.
    Sevgiler

  • Yazdığınız gibi gelir umarım. Forum içi değerlendirme yapmak gerekirse siz Icould ve Root 20 sonrası sistem beklentisi içindeyken Efsane-Semih ve ahmet ustaoğlu kasva Aralık ayını kapattılar.Ben 1 sistem alacağımızı ve Efsane-Semih'in de en son tahminini revize edeceğini düşünüyorum.

    Bir gönüllünün yüreğinden daha güçlü bir yürek yoktur.

    Einmal editiert, zuletzt von berkay_tuku ()