2015 Sonbahar Tahmini

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • İlk tahminimi yazıyorum. Hayırlı uğurlu olsun. :)


    Bu sonbaharda neler var ? Sonbaharı nasıl geçireceğiz ? Öncelikle şunu söylemeliyim ki bol yağışlı geçireceğiz. Bu cepte bulunsun. Nedenini de yazının ilerleyen kısımlarında açıklayacağım.


    Jamstec ile başlayalım



    Jamstec, Sonbahar için Balkanlar, Marmara, Trakya ve Kıyı Ege’yi soğuk tarafta bırakmış. Bu bizim için çok güzel bir şey ifade ediyor. Aklınızda tutun ilerleyen kısımda bunu da açıklayacağım.



    Yağış içinde ülkemize normaller üstünde vermiş. Ayrıca Batı Avrupaya tırmanan bir Azor Yüksek Basıncı ihtimalini göstermiş bize.



    Eylül-Ekim ayları sıcaklık anomalisi



    Ekim-Kasım ayları sıcaklık anomalisi


    Bu haritalar ECMWF’in sonbahar tahminini gösteriyor. Tüm Avrupa normallerin üstünde seyrediyor. Dikkatinizi çektiyse Kuzey Atlantik’te normallerin çok altında olan soğuk bir bölge var. Bu harita bize şunu anlatıyor ; İzlanda Alçak Basıncı kuvvetli olacak.(El Nino senelerinde görülür.) Dolayısıyla yukarıya genişleyemeyen Azor, Avrupa Kıtasına doğru hamle yapacak.




    Eylül-Ekim yağış anomalisi



    Ekim-Kasım yağış anomalisi


    Kuzey Atlantik’te İzlanda’nın aktif olmasıyla normallerin üstü yağış var o bölgede. Ülkemize de normallerin üstü yağış vermiş. Bunun nedeni şudur ; Avrupa veya Akdeniz Havzasında oluşabilecek(yada Atlantik'ten girebilecek siklonlar.) siklonlar.



    Accuweather’da,Ülkemiz ve Güney Akdenize yağış ve fırtınalı vermiş. Bunun tek nedeni Akdeniz Havzasında oluşabilecek siklonlardır. (Alçak Basınçlar). Bu da dediklerime uygun bir senaryo.


    Yazının başında neden çok yağışlı geçireceğimizi açıklayacağım demiştim. 2 tane nedeni var.


    1.El Nino senesi olması
    2.Denizlerin çok ısınmış olması
    El Nino bu sene rekor kırmaya çok yakın.



    3 değerine kadar ulaşacak. El Nino senelerinde ekstrem hava olayları görülür. Şöyle anlatayım; Eğer bize normal bir yağmur yağacaksa, El Nino nedeniyle bu yağış çok kuvvetlenecektir.


    Denizlerin çok ısınması da sebep. Üst seviyelerden gelen ufak bir soğuk hava dalgasında (Hopa’da gördük bunu. Hayatını kaybedenleri saygıyla anıyoruz..) denizle üst seviyeler arasında ciddi sıcaklık farkları oluşacak. Sıcak hava yükselmeye çalışırken, soğuk hava çökmeye çalışacak.(Zaten tüm hava olaylarının temeli budur.) Bunun sonucunda oluşacak kararsızlıkla, ciddi yağışlar görebiliriz.


    Yazının başlarında; “Jamstec, Sonbahar için Balkanlar, Marmara, Trakya ve Kıyı Ege’yi soğuk tarafta bırakmış. Bu bizim için çok güzel bir şey ifade ediyor.” demiştim. Nedenini açıklıyorum. Siklonlar(Alçak Basınçlar) havayı saatin tersi yönünde çevirir. Buna dayanarak, siklonların solunda kalan yerler kuzeyli akımlara maruz kalırken, sağında kalan yerler güneyli akımlara maruz kalır. Tam olarak Jamstec ve diğer modellerin yağış çıktıları bunu destekliyor. Balkanlar, Marmara, Trakya ve Kıyı Ege soğuk kalmış. Akdeniz deki bir siklon (Rodos, Kıbrıs, Antalya civarında), Batı Avrupaya dalmış Azorunda yardımıyla kuzeyden soğuk hava indirebilir.

    Kısaca özetlersek;


    Sonbaharda normallerin üstünde yağış alacağız. Siklonların konumuna göre sıcaklığı normaller veya normallerin altında geçireceğiz. Büyük ihtimalle normallerin altında geçecektir. Kışa bakacak olursak, karda var, sıcakta var, yağmurda var.


  • Bu saaten sonra normaller altı Sonbahar zor görülüyor ama Ekim ve Kasım çok soğuk geçerse (2011deki gibi) normaller civarında sonbahar olabilir.

    Einmal editiert, zuletzt von Karsever18 ()


  • Bu saaten sonra normaller altı Sonbahar zor görülüyor ama Ekim ve Kasım çok soğuk geçerse (2011deki gibi) normaller civarında sonbahar olabilir.


    2011'in nirmaller civarı sonbahar olduğuna emin misin veri varsa atar mısın?


  • Diyelimki ekimin 15 inde azor çıktı yukarı :D ondan sonraki olacakları anlatırmısınız bana nerden soğuk yiyecez nerde kar yağacak :D


    Kuzey'den salınım olur o zaman :D. Azor'a şuan gerek yok, İskandinav yükseği işini iyi yapıyor. 2. Viking Seferi yolda :).


  • Diyelimki ekimin 15 inde azor çıktı yukarı :D ondan sonraki olacakları anlatırmısınız bana nerden soğuk yiyecez nerde kar yağacak :D


    Aylık verilere göre hepsi değil,kasım soğuk geçme adayı,ırı ve jamstec ay ay tahmin vermedği için bunu göremiyoruz,genel olarak orta avrupa ve rusyaya yerleşecek yb tabi beklenen, bize hızlı soğuk kaçışını sağlayacak,en az bir -8 850hpa,17-20ekim itibari hareket ve bereket başlayacaktır,şimdiden nereleri kar alacak desek atmadan öteye gitmez,iç ve doğu hariç.:)

    8)

    Einmal editiert, zuletzt von PiriReis ()

  • @Red Devil's Valla 6 yıl oturduk orda yükseltepede konumu baya iyi yerdi, Ekimde sıcaklıklar 10 derecenin altına düşmeye başlardı kasımda 5 dereceyi geçmezdi en düşük -29 dereceyi gördük 2012 de merkezde 15-20 cm kar olurken bizde 30-40 cm oluyodu geçtigimiz kış bile yıl başı sisteminde merkezde yağmur varken bizde kky-kar vardı şanslıydım orda