14-20 Ocak ve Şubat ayı değerlendirmesi

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Herkese İyi haftalar,
    Uzun soluklu yüksek basınç, mevsim normallerinin birkaç derece üzerinde sıcaklıklar ve yağışsız günlerin ardından meteorolojik hareketlenmelerin başlayacağı bir döneme girmek üzereyiz. Ortalık salgın hastalıktan, grip ve bronşitten kırılıyorken KAR gibi doğal bir antimikrobiyali ve antibakteriyeli istememek öncelikle sağlık açısından bir deliliktir. Bu hafta sonuna kadar tartışmalarımızın odağında 14-20 Ocak arası olacak gibi görünüyor. Henüz çok net konuşamasak da ülkemiz üzerine salınacak batı Sibirya kökenli ilk sistem 12 Ocak gibi Karadeniz üzerinden yurda girecek ve Orta Doğu karadeniz ile İç Anadolunun kuzeydoğusu, Doğu Anadolu ile Güneydoğu Anadolunun kuzey ve doğusunu etkileyecek gibi görünüyor. Yağışların Orta ve Doğu Karadeniz kıyılarında yağmur ve karla karışık yağmur diğer yerlerde kar şeklinde olmasını bekliyorum. En fazla yağışı Ardahan, Rize, Gümüşhane, Erzurum, Muş, Van, Ağrı ve Kars'ı içine alacak yuvarlak içindeki bölgenin alacağını düşünüyorum.
    Bunun ardından ECMWF'ye ve CMA'ye göre 14-15 Ocak, GFS'ye göre (yeni güncellemelerde 16 Ocak olarak göstereceklerini düşünüyorum) 16-17 Ocak gibi yeni bir sistemden bahsedeceğiz. AO verilerine göre çok uzun soluklu olmasa da güçlü bir sistemin varlığını GFS dışındaki model çıktıları doğruluyor. Sistemin giriş yönü Ukrayna - Romanya - Bulgaristan rotasıyla J şeklinde Trakya ve Marmara olarak görünüyor. Kar yağışı konusunda endişeniz olmasın eğer sistem bu haliyle giriş yaparsa sıcaklık bakımından zaten soğumuş olan deniz suyu sıcaklığının ve toprağın da etkisiyle yağan karın çoğunlukla yerde kalmasını sağlayabilecektir. Yağış miktarını konuşmak için ise henüz erken diyebiliriz.
    Uzun zamandan beridir 27 Ocak 3 Şubat tarihleri arasını sizlere işaret ediyorum takip edenleriniz bilir, ben şimdi bu tarihi biraz daha genişletmek istiyorum 27 Ocak - 20 Şubat ve özellikle de bu periyodda 3 Şubat - 15 Şubat arası dikkate alınmalıdır. Sıcaklıkların gündüz dahi Marmara ve çevresinde sırın altında kalmasını sağlayabilecek 850 hPa da -16'ların 1-2 gün üzerimizde kalmasını beklediğim kuvvette bir soğuk hava sanırım herkesin yüzünü güldürecektir. Bu süreçte evsiz ve yoksulların belediyeler tarafından mutlaka barınma ve iaşe ihtiyaçlarının karşılanması gerekecektir. Şimdiden bunları konuşup ortamı germek veya beklenti yaratmak gibi bir niyetim yok, zaten beni bilen bilir eğer beklentimden bir sapma görürsem bunu kıvırmadan direkt olarak dostlarımla paylaşırım.
    Şimdilik önümüze bakalım.
    Sevgi ve Selamlarımı Sunarım.

  • çok güzel bir yorum olmuş hocam...Avrupa kıtasinin tek lideri var oda ecm! tüm avrupa ülkeleri ecm kullaniyor ve gfs de dönecek bakiniz gfs NY deli gibi yağiş vermişti 2 gündür kar yok ne zaman acsam canlı goruntuleri yollardaki karlar bile erimiş

  • abi bu orta ve doğu karadeniz' in çektiği çile başka bir yerde yok ülkenin kutuba en yakın kısmında olupta en son kar gören bir yer ingiltere gibi zaten iklimide benziyor :D

  • Zitat von Lazanatli55(Mehmet) pid='80937' dateline='1389001896'

    abi bu orta ve doğu karadeniz' in çektiği çile başka bir yerde yok ülkenin kutuba en yakın kısmında olupta en son kar gören bir yer ingiltere gibi zaten iklimide benziyor :D


    Kesinlikle sıcaklık enlem ilişkisisine ters düşüyoruz malesef ayni ingiltere gibi ama orda gulf stream var burda neden ?


  • çok güzel yazmısınızda 3 subak 20 subat arasını nerde biliyorsunuz onu anlayamadım sadece...resmen fal açmak gibi olmuş kusuruma bakma...daha 13 ocakta ne olacagını kestıremiyoruz sız 15 subattan bahsedıyorsunuz..ben sızın yazınızı tahmin olarak degıl temenni olarak degerendırebilirim..hiç bir dayanağı yok çünkü...saygılar..

  • Zitat von Lazanatli55(Mehmet) pid='80937' dateline='1389001896'

    abi bu orta ve doğu karadeniz' in çektiği çile başka bir yerde yok ülkenin kutuba en yakın kısmında olupta en son kar gören bir yer ingiltere gibi zaten iklimide benziyor :D


    Sukret bre adam, oraya yagdigi zaman tam yagiyor (sea effect) :D

    AF-YOK


  • Kesinlikle sıcaklık enlem ilişkisisine ters düşüyoruz malesef ayni ingiltere gibi ama orda gulf stream var burda neden ?


    en büyük sebebi yüksek nem hem sıcaklığın düşmesini engelliyor hemde başka yerlerde 6 derecede yağan kar karadenizde 1 dereceye düşene kadar kky bile olmuyor bir de tabi fön etkisininde büyük etkisi var her yerde 10 derece soğuması kar için yeterken karadenizde sıcaklık 20' ye dayandığı için çok soğuması gerekiyor.

  • :) katılıyorum. 1998-1999 yılını Trabzon Faroz'da geçirdim. KTÜ'de okuyordum o zamanlar, o sene boyunca tek kar yağışını İstanbul'da sömestr tatiline geldiğimde görmüştüm. Derslerden dolayı yukarı da çıkamadık, bir hafta sonu sanırım C.tesi bizim Fener'in Erzurumspor'la gündüz maçı vardı akşamdan Erzurum'a gidelim dedik gittik Trabzon otogardan Erzurum'a otobüs kalkmıyor, Zigana geçidi kar ve tipi nedeniyle kapanmış :) Ulan arkadaş Trabzon'da hava akşam 8C hafif yağmurlu puslu dandik bir hava yukarısı coşuyor :) ama ben döndüm Yıldız Teknik'e yatay geçiş yaptım ertesi sene sahil 30 cm kar almış sanırım 2 defa... Eee bu da bizim şansımız olsa gerek.

  • zemheri aşırı kuşkuculuk var sende :D psikolojide başka bir adi vardi ama unuttum :D neyse görüşüne saygı dıymaktan baska birsey gelmez elimizden ama biz hocamiza inaniyoruz :)



    aynen mehmet nem havadakı aşırılı önler ama yazin 30 derece 45 gibi kısın 5 derece -15 gibi yapar :S

  • Zitat von KarTutkusu03 pid='80942' dateline='1389002189'


    Sukret bre adam, oraya yagdigi zaman tam yagiyor (sea effect) :D


    yağdığı zaman ağzımı açmıyom zaten :D yağmadığı zamanlar daha çok olduğu için aklımda hep onlar var :D

  • Zitat von wildleo1907 pid='80947' dateline='1389002358'

    Zemheri kardeşim fal açmadım tabi ki, uzun dönem tahmin yapabilmek için nelere dikkat etmek gerekiyorsa oralara çalıştım biraz.


    :hfyeni (25)::4722 bende uzun vade tahmincisiyim yakın vade de pek iyi değilimdir son zamanlarda tutturuyorum ama o da havaların sakinliğinden :D

  • Zitat von wildleo1907 pid='80949' dateline='1389002481'

    Değil ben aslen Mali Müşavirim, şu anda bir özel üniversitede Finansal Ekonomi üzerine doktora yapıyorum.


    çok güzelmiş hocam allah yardımcınız olsun :) ayrıca bir cocugunuz varmiş allah bağişlasin artık onu meteroloji üzerine bir alanda meslek kazandirirsiniz :D




    ayrica bilen bilir 2008 aralık 26 sinda bafrada 50 cm kar varken 50 km dogumuzda olan samsunda 1 cm yoktu :D karadenizde olabiliyor boyle şeyler

  • Valla keşke okusa, ama inanın insan ne iş yaparsa yapsın o işi severek yapmıyorsa çok verimli olmaz sürekli yorgunluktan bahseder durur. Bu durum insanın hafif tok iken çok sevdiği bir yiyeceğe hayır diyememesi gibi bir şeydir. Hayatta en önemli 3 seçim, meslek seçimi, eş seçimi ve arkadaş seçimidir.



  • Güzel yazmışsınız. Teşekkürler.
    Ortamı germek istemiyorum demişsiniz ama siz buraya olumluda olumsuzda yazsanız ortamı gerecek hiçbir şey olmaz. 3-4 arkadaş dışında birçok kişi istediklerini duymaya çalışıyor. Ortam genelde de bundan geriliyor.

    İfade özgürlüğünü, yasalar tek başına garanti edemez. Herkesin kendi düşüncesini, cezalandırma olmaksızın açıklayabilmesi için toplumda hoşgörü mevcut olmalıdır.
    Albert Einstein