2013 Şubat Ayı İstanbul Meteorolojik Verileri

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Bir Oğuz Aydın yazısıdır.

    A. GENEL VERİLER


    Merhaba. Şubat 2013, kar ve soğuk bekleyenler için beklentilerin oldukça uzağında geçti. Kandilli Rasathanesi tarihsel verilerine göre Şubat ayı İstanbul’da en soğuk aydır. Kar yağma olasılığı %88′e kadar çıkan ve ortalama 5.1 gün kar yağan Şubat ayında bu kez kar yağışı gerçekleşmedi. Bunların dışında ay genelinde kentin bir çok bölgesinde sıcaklıklar 0 derecenin altına dahi inemedi. Tablolardan da anlaşılacağı üzere Şubat ayının en iyi yanı güneşlenmenin düşük olması idi. Hava çoğunlukla kapalı ve hafif yağmurluydu. Güneşlenme süresi ortalama 3.2 saat ile gündüzlerin uzamasına rağmen Ocak ayına göre daha düşük kaldı. Şubat’ın ilk 10 günü güneyli yönlerden esen rüzgar daha sonra ay sonuna kadar kuzeyli yönlerden esti. Beklemediğimiz bir şekilde kar yağışı göremeden kapattığımız Şubat ayı umutlarımızı Mart ayına taşımamıza neden oldu, fakat Mart da şu ana kadar fos çıktı :D


    B-SICAKLIK VERİLERİ


    Yukarıdaki tabloya baktığımız zaman 4 istasyon arasındaki ay içinde ölçülen en yüksek sıcaklığın Bayrampaşa’da, en düşük sıcaklığın da İstnye’de kaydedildiğini görüyoruz. Maksimum sıcaklık ortalamasında da Bayrampaşa diğer 3 istasyona göre çok az farkla önde. Genel olarak Şubat ayı ortalama sıcaklıklarına baktığımız zaman ortalamaların yaklaşık 2-3.5 derece üzerinde gerçekleştiğini görüyoruz. Boğaz hattı boyunca ortalama sıcaklıkların 7-8 derecelerde gerçekleştiği görülüyor. Aşağıdaki haritada en yüksek değerler 8.8 derece ile Atatürk H.L., Sabiha Gökçen H.L ve Bayrampaşa’ya ait. Kilyos civarlarında ise ortalama sıcaklık 7.3 derece olarak gerçekleşti. Bir önceki ay olan Ocak ayına göre ortalama sıcaklıklar yaklaşık 1 derece arttı.


    Şubat ayında gerçekleşen en yüksek sıcaklıklara baktığımızda en yüksek değerlerin Sabiha Gökçen ve Tuzla civarlarında 21.6 derece olarak gerçekleştiğini görüyoruz. Beyazıt’ta ise sıcaklık 19.2 derecenin üzerine çıkamamış. Göztepe’de ise 16.8 derece olarak gerçekleşmiş. Boğaz hattı boyunca en yüksek sıcaklıkların 19-20 derece arasında gerçekleştiği görülüyor. Ocak ayına göre ise maksimum sıcaklıklarda yaklaşık 2 derece artma gerçekleşti.


    En düşük sıcaklıklarda ilginç veriler göze çarpıyor. Sadece Çatalca, Kilyos, Ömerli, Şile, Sabiha Gökçen H.L ve Samandıra istasyonunun sıfırın altında sıcaklık kaydı yaptığı bu ayda Beyazıt istasyonunun 2.8 derecenin altına inmediği görülüyor. Diğer istasyonlarda da sıcaklık sıfırın altına inememiş. Ayrıca -10 dereceye yakın sıcaklıkların ölçüldüğü Ocak ayına göre Şubat’ta sıcaklıklar oldukça yüksek gözüküyor.


    C.YAĞIŞ VERİLERİ


    Yağışlar, Kandilli istasyonunun 82.4 kg.lık ortalamasının altında gerçekleşti. En yüksek yağışın 66.8 kg. ile Belgrad Ormanı’nın içinde yer alan Kemerburgaz’da gerçekleştiği bu ayda diğer istasyonlarda yaklaşık olarak 30-50 kg. arasında yağışlar kaydedildi. Bir önceki aya göre yağışlarda yaklaşık yarı yarıya azalma meydana geldi. Yağışlı gün sayısı ise 14-15 gün olarak gerçekleşti. Kar yağışı gerçekleşmedi. Oraj ve dolu ise şehrin bazı semtlerinde 1 gün gözlemlendi.


    D-RÜZGAR VERİLERİ


    Rüzgar verilerine bakıldığında en yüksek rüzgar hamle hızının Demirciköy’de 75.6 km/h olarak gerçekleştiği görülüyor. Diğer istasyonlarda en yüksek rüzgar 55-65 km/h civarlarında gerçekleşti. Şubat’ın ilk yarısı genelde güneyli yönlerden esen rüzgarlar ikinci yarıdan itibaren kuzeyli yönlere döndü ve ortalama hızında genel değişiklik olmasa da hamle hızlarında azalma meydana geldi.


    E-İSTASYON VERİLERİ


    Bayrampaşa istasyonunun gece ve gündüz sıcaklık farkının diğerlerine göre fazla olduğu istasyon verilerine baktığımız zaman gece ve gündüz sıcaklıklarının güneyli rüzgarlar nedeniyle yüksek değerlerde gerçekleştiğini görüyoruz. Aynı dönemde yağış miktarları da fazla gözüküyor. Daha sonra rüzgarın kuzeye dönmesi ile birlikte sıcaklıklarda düşüş ile yağışlarda azalma göze çarpıyor.



    Teşekkürler.
    OĞUZ AYDIN


    NOT : http://www.havadelisi.com.tr 'den alıntıdır .