5-9 Ocak Sistemi (Genel Tartışma Konusu)

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Konu ismi "5-9 Ocak Olası Sistemi (Genel Tartışma Konusu)" şeklinde değiştirilmiştir. Olası bu sistemle ilgili tartışmalar,yorumlar bu konu üzerinden yürütülecektir.

  • Konu ismi "5-9 Ocak Olası Sistemi (Genel Tartışma Konusu)" şeklinde değiştirilmiştir. Olası bu sistemle ilgili tartışmalar,yorumlar bu konu üzerinden yürütülecektir.


    sürenin kısaltılmasını mantıklı buldum ama sistemi türkiye geneline yayarak düşünmek hala mantık işi değil :no:

  • Saçmalamayın . Haritanın neresi gereksiz ? Konunun neresi gereksiz ? Asıl sizin bu yorumunuz gereksiz . Eline sağlık Onur.


    carl2 bak ''saçmalama'' falan olmuyor ama saygısızlık yapmamayı öğren daha yaşın kaç ulan bana saçmalama diyosun çocuk. sen meteoroloji uzamınımısın böyle atarlanmalar yapma bidaha.


  • carl2 bak ''saçmalama'' falan olmuyor ama saygısızlık yapmamayı öğren daha yaşın kaç ulan bana saçmalama diyosun çocuk. sen meteoroloji uzamınımısın böyle atarlanmalar yapma bidaha.

    Adam haklı biraz emeğe saygılı ol ! konunun neresi gereksiz ? haritanın neresi gereksiz ? söyle tamam bizde gereksiz diyelim o kadar uğraşıyorum bu haritayı yapmak için

    Einmal editiert, zuletzt von Onur_35 ()

  • Bak kardeş eline sağlık dedim zaten 'gereksiz'den sadece biraz erken il il tahmin yaptığınızı anlatmak istedim harita güzel ama bazı yerlerin sadece haritadaki yerine göre yapmışsın konu gereksiz demştim çünkü 4 gün önce falan açılmıştı modeller gid gide yanılma payını azaltır ayrıca adanaya kar yağarsa hatayada yağar! bunuda tahmininde göstermemişsin neyse kapat konuyu tamam eline sağlık .


  • Ayın 9'u için farklı kaynaklardan da sinyaller gelmeye başladı ;) eğer daha da çok sinyal gelirse, zamanı gelince bombayı patlatırız :D ilk izlenimime göre ayın 9'unda değil de 1-10 arasında geleceğini düşünüyorum. Yani ocak illk on gün içerisinde kuvvetli bir sistem olabilir. Ama -20'ler düşük ihtimal. Şahsen en çok -16'ların girebileceğini düşünüyorum. Hadi hayırlısı :)


    Ayın 16'sında daha 7 ocakta başlaması muhtemel olan sistemi uzun vadeye rağmen sadece 2 günlük sapmayla tahmin etmiş bulunmaktayım. Ama bu sistem ne benim ne başkasının ne de üstadlarındır. Bu sistem tamamen CFS'nindir. 8 aralıktan beri bu sisteme sinyal çakan CFS büyük bir başarıya imza atmak üzere..


    Sistem hakkında nasıl bu kadar emin olabiliyorsun, diye sorarsanız Azor'u gösteririm. Azor'un getireceği sistemler genelde çok daha kararlıdır. Nedeni yb olmasıdır. GFS ve ECMWF gibi modellerin kullandığı teknolojiler yb alanlarını daha iyi çözümlüyor. Ab'leri iyi çözümleyememesinin nedeni ise ab'lerin karakteristik olarak çok oynak olmaları ve içlerinde bol bol hava olayı olması.
    Bu sistemin arkasında güzel bir stabil yüksek basınç var, bu nedenle bozulmadan gelme olasılığı hayli yüksek.


    Peki sistem ne kadar kuvvetli olur? Kuvvetli olacağı belli. Şahsi görüşüm 850hpa'da en az -8'lerin gireceği yönünde. Aynı zamanda bir blocking ihtimali var. Eğer blocking olursa en az 5 gün kar alırız. Eğer Azor'un konumuna bakacak olursak bize sadece bir değil iki sistem pompalama ihtimali olduğunu da görebiliyoruz. Eğer bu sistemleri kaçırırsak hiç üzülmemize gerek yok. Büyük balık ayın 15'inden sonra ;)

  • Arkadaşlar benim yaptığım harita bu konu ile ilgili olduğu için haritamı buraya koyuyorum. :)






    Bu haritada göründüğü gibi (başka 1tanede 7ocak için yapmıştım ama hatala sildim :()6ocak sistemin haritasını yaptım inş. beğenirsiniz :D.


    Bu sistem diğerlerinden farkı çünkü arkasında azor ve yb olmasıdır.Buda sistemin istekli ve gerçekleşme ihtimali yüksek olacak bir sistem olabileceğine işaret ediyor.Modellere göre 3-5günlük bir blocking olabilir 11indede yağış ile birçok bölgemizde kar olacağa benziyor.GFS'in gösterdiğine göre bu blocking ihtimalı büyük bir ihtimal olabilir ama kişisel kararımca 2-3gün anca bütün bölgelerimizde kar olabilir bu günler ise 6-7-8ocak olabilir.Uzun bir dönem olsada bölgelerimiz için özel tahmin yapıyorum istersenizde bir ilimiz içinde özel tahmin yapabilirim.
    G.doğu Anadolu:6Ocak günü yağış olacağının ortalama sıcaklığın -4olacağını ve bu yağışların hafif-orta şiddette olacağını düşünüyorum.7Ocakda ise yağışların artacağını ve orta-yoğun kar yağışının olacağını 15cm civarında örtü olacağını düşünüyorum.
    Doğu Anadolu:Kardan bıkmış bir bölgemiz :D bu bölgemize tahmin yapmak ise çok kolay :D 6Ocakda bu bölgemizin çoğunun orta-yoğun şiddette kar alacağını sıcaklıkların -6ile-23arasında olabileciğini -23olabilcek iller ise bildiğimiz gibi Erzurum-Kars gibi iller diğer illerin -10civarında olacağını düşünüyorum.G.doğuya yakın yerlerde ise -6c olabileceğini düşünüyorum.7Ocakda ise yağışların artacağını yoğun kar alacağını ve soğukların aynı derecelerde olacağını düşünüyorum.
    Karadeniz:Bu bölgemizin 6sında çoğunluk orta şiddette kar alacağını sıcaklıkların 2ile-4c arasında olacağını düşünüyorum.7Ocakda ise sadece yağışın artabileceğini ve sıcaklıkların 2-3c artabileceğini yada düşebileceğini düşünüyorum.
    İç Anadolu:Kar yağışının 6sında orta-yoğun şiddette sıcaklıkların ise -2ile-10arasında olabileceğini düşünüyorum.7Ocakda ise yağışın azalacağını ve sıcaklıkların 2c civarı ısınacağını düşünüyorum.
    Akdeniz:6Ocakda Bölgenin çoğunluğunda yağmur belki İç anadolu ve G. doğu anadoluya yakın yerlerinde kky-kar olabileceğini düşünüyorum.7Ocakda ise 6ocağın aynı durumunu bekliyorum belki yağışlar artabilir.
    Ege:6Ocakda İzmirde dahi kar yağışı olabileceğini düşünüyorum.Sıcaklıklar -3ile5c arasında olacağını düşünüyorum bu bölgemizde.Aydın ve Muğla ve İzmirin kıyı bölgelerinde yağmur diğer yerlerinde ise kky-kar olabileceğini düşünüyorum.
    Marmara:Bu bölgemizin 6Ocakda genelinde orta-yoğun kar bekliyorum.Sıcaklıklar -2ile-11c arasında olabilir.Bu kar yağışları örtü yapabilir.7Ocakda ise kar yağışının hafifleyeceğini sıcaklıkların 2-3c azalacağını düşünüyorum.
    NOT:Modeller 20dk önce soğuk ile yağışı göstermese bu tahmin ettiğim durumun olacağına eminimki inanan en az 20kişi vardır.
    DİPNOT:En Koyu Renk:Yoğun kar(yağış) Orta Koyuluktaki Renk:Orta şiddette kar(yağış) En Açık Renk:Hafif kar(yağış)

    [size=large]Hava Forum[/size]
    [size=large]Metehan[/size]

  • Modellere inat bu sisteme inanıyorum hemen yapıyım 6-7-8ocak için bir tahmin.
    6Ocak:-3/-12Yoğun Kar yağışlı
    7Ocak:-3/-10 Kar Yağışlı
    8Ocak:-2/-9Buzlanma

    [size=large]Hava Forum[/size]
    [size=large]Metehan[/size]

  • Hep olumsuz yaklaşıyorsun sende nerden biliyorsun belki olur ben abartmadım modeller -8 koyuyordu ve bence gerçekleşsek modeller ne kadar bozulsada olacak :@[hr]
    hem estonya -20lerde -25lerde oluyor ;)

    [size=large]Hava Forum[/size]
    [size=large]Metehan[/size]

    Einmal editiert, zuletzt von metehan Avcu ()

  • Mucize değil gerçek :D hayır polar kökenli bir sistem bu marmaradan girer büyük ihtimal soğuk ve yağış en çok ege ve marmara etkilenir tahminimce 7sinde ise en çok g.doğu etkilenir

    [size=large]Hava Forum[/size]
    [size=large]Metehan[/size]