Beiträge von karmanyagi

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)

    Ariftarif meteoroloji muhendisligi okumus ve eminim ki senden benden daha bilgilidir bu konuda. Adam 11 Aralikta ki sistemi1 ay onceden bildi. 80 ildeki hava durumunu nerdeyse tutturdu. izmire kar yagcak dedi yagdi. Ic anadoluda yogun kar yagislari olacak dedi oldu. Bir tek Istanbulda yanildi diye yapmayin arkadaslar. Bununla beraber 29 aralik yilbasi sistemini ve 4-5 Ocak sistemini bilmistir. Evet belki tahminleri Istanbul icin basarili olamamsitir ancak sonucta bunlar tahmin begenmiyorsaniz bakmayin arkadasim . SIzin su an burada yaptiginiz kusura bakmayin ancak yargisiz infaz. Bu benim sahsi dusuncem baskasi ne dusunur acikcasi pek umurumda degil. Ancak Arif hocanin size ters cevaplar vermesi onun ustune cok gitmenizden kaynaklaniyor. Sizler gibi tahminlerinden mutsuz olan yuzlerce insan Arif hocaya surekli birseyler soruyorlar. Tekrar tekrar ayni sorular defalarca soruluyor ve defalarca cevaplaniyor. Size ayni kisi 100 kere adinizi sorsa ne hissederdiniz? Arif hocaninda dogal olarak sabri tasiyor. Bunlari goz onunde bulundurduktan sonra bir daha dusunelim derim ben. Tesekkurler...


    10/7 Uyarı Puanı aldınız. Uyarı seviyeniz %100 olduğunda Uzaklaştırma cezası alacaksınız. Uyarı seviyeniz yakın zamanda eğer ihlal tekrarı yapmazsanı sıfırlanacaktır.


    Hava Forum bu konuda gerekirse ayrıntılı açıklama da yapacaktır.


    Durum anlasilmistir. Tesekkurler[hr]
    Niye hala ozur dilemedigim yonunde iddialar var bu konuyu goremiyorlarmi?

    Arkadaslar hepiniz gormussunuzdur havadelisinin blogunda benim hakkinda bir iddia ortaya atilmistir. Gormeyenler icin lin vereyim:http://havadelisi.wordpress.com/


    Burada da gordugunuz gibi havadelisi benim yaptigim yorumlari onun sitesinden ve havaturkanin sitesinden aldigimi gormus.Kendisinin de dedigi gibi bir kolaj calismasi ortaya cikmis. Su bilinsin ki bu bilgileri alirken en ufak bir art niyetim dahi yoktu bunu belirtmek isterim. Havadelisi sonuna kadar haklidir. Kendisinden ve havaturkadan ozur diliyorum. Bununla beraber artik eger herhangi bir kaynaktan yararlanmam gerekirse bu kaynagi belirtecegim. Artik bu konunun daha fazla uzamamasini ve bu yaziyla beraber burada bitmesini kendisinden ve sizlerden rica ediyorum. Ayrica bu gerceklesen olayin havaforum ve yoneticileriyle bir ilgisi yoktur. Bu sebepden dolayi onlardanda ozur diliyorum ve bir daha boyle bir olayin olmayacagini garanti ediyorum.


    Havadelisine:Evet soyledigin seylerin bir kisminda haklisin. Ozellikle de bilgi hirsizligi bolumunde burada bir sorun yok. Ancak su cumle "sanırım yaşı da epey küçük bir arkadaş, ilerde nasıl bir fikir ve eser eşkıyası olacağının sinyallerini vermiş." ve bununla birlikte bu cumlenin "Fakat bence bir ülkede önemsiz, göz önünde olmayan insanların yaptığı küçük ahlaksızlıklar, daha önemli yerlerde, daha önemli kişiler tarafından yapılanların bir nevi temeli ve aynasıdır" pekte hos karsilamadigim cumleler tanimlar oldugunu bilmelisin. Ozan bey 28 yasinda bir matematik ogretmeniyim. Dilerseniz size bir ozgecmisimide atabilirim. Egitim hayatim boyunca bugune kadar kopya cekmemistim. Bu bir ilk oldu ve verdigi vicdan azabi buyuk.Yukarida da belirttigim gibi bunu yaparken hic bir sekilde bir artniyetim yoktu. Ancak boyle agir cumleler kurmanin ne kadar anlami var ve bunu ciddi bir sekildemi yazdiniz yoksa o anki sinirlemi bunu acikliga kavusturursaniz sevinirim. Tekrar ozur diliyorum...

    1984-1985 Kışında Nao indeksi nötr’e yakın olmuş.Buda Azor Y.b’nin güçlü olduğu ve bizim coğrafyamıza fazla uzayamadığı anlamına gelir.1984-1985 kışı La-Nina kışı olmuş.İlk soğuk diyebileceğimiz sistem 5 Aralık’ta gelmiş.



    İkinci sistem ise 14 Aralık’ta gelmiş.



    Pek sık rastlanılmıyan olay yine 1984-1985 kışında olmuş.İşte ilginç sinoptik görünüm;

    Yukarıdaki resimde Okyanus’un güneyine kadar inen bir soğuma var.Bizim coğrafyamızın büyük bölümünde(Orta-Kuzey Avrupa,Doğu Avrupa,Balkanlar ve Türkiye)Y.b hakim olduğu için soğukların Okyanus’a akması normal.Ancak pek rastlanılmayacak bir durum.En azından bu kadar güneye inmesi.Önmeli diyebileceğimiz ilk sistem 12 Ocak’ta gelmiş.



    1984-1985 kışında Türkiye normallerin altında ancak pekte karlı bir Ocak ayı geçirmemiş.Soğuk ve yağış daha çok Orta Avrupa ve Balkanlar hattında kalmış.Gelelim efsane Şubat ayına.Şubat ayındaki ilk sistem 4′ünde gelmiş ve bir hayli soğuk bir sistem.



    Orçun kardeşimizin bahsettiği uzun süreli sistem 15 Şubat’tan başlamış ve Mart’ın üçüne kadar sürmüştür.Aşağıda ki resimlerin tarihlerine iyi bakın.





    Ve sistemin bittiği gün;

    Efsane kışlardan 1984-1985 kışında modellerde bu tür görüntüler olmuş.Şubat’taki uzun süreli sistemde Batı Karadeniz birkaç günde 1 Metre kar almış.Bu sistemin bu kadar uzun süre durmasına sebep olan olay blocking olayı.Ayrıca sistem oluşumu çok yakınımızda olmuş.Uzun süre sabit kalmış.Kuzey’den salınımlar çok güzel olmuş.Azor’un aldığı konumlar,blocking olayı,soğuk salınımları hepsi kusursuza yakın bir şekilde hareket etmiş.Sibirya Yüksek Basıncı ise hakim olamamış.Azor,kuzeydeki soğuma,blocking ve dibimizde oluşan sistem 1984-1985 kışına damgasını vurmuş.



    ALINTIDIR
    http://www.havaturka.com/efsanesemih/?p=32


    Efsane Semihe tesekkurler.

    Bildiginiz gibi Avrupa son yillarin en sert kisini yasiyor. Peki neden? Tamam anladik veriler bunu dogruluyor . Ancak bu yeterli degil bizim icin diyorsaniz mutlaka okuyun. Makaleyi hurriyet haberden buldum.
    Iste buradada linki:
    http://www.hurriyet.com.tr/dunya/16587641.asp


    Avrupa neden donuyor?
    Başta İngiltere olmak üzere Avrupa kıtasının kuzey batısındaki ülkeler genellikle, Atlantik Okyanusu üzerinden gelen jet akımının etkisi altında kalmakta. Yer yüzeyinin 8 kilometre üzerinden esen bu son derece güçlü rüzgarlar, kıtaya nemli ve ılık hava getiriyor. Kışın okyanus, karadan daha sıcaktır. Ancak jet akımı yüksek basınç tarafından engellendiğinde, güneye doğru iner ve dondurucu havaların kuzeyden aşağı doğru hareket etmesine neden olur.


    Ilık ve nemli Atlantik hava sisteminin soğuk hava cephesiyle karşılaştığı noktada da kar yağışı oluşur. İngiltere de bu bölgenin tam merkezinde kaldığı için meteorolojik verilere göre, 1910'dan beri en sert kış başlangıcıyla karşı karşıya.


    İklim değişikliğinden dolayı küresel ısınma varsa, neden üç yıldır Avrupa'da kışlar sert geçiyor?
    Bu soruya bir başka soruyla cevap verilebilir: Neden 2007'ye kadar 8 yıl üst üste kışlar göreceli olarak ılık geçti? Ayrıca dünya geneline bakıldığında 2010, en sıcak yıllardan biri olarak tarihe geçti. Zaten küresel ısınma da tam olarak budur. Genel itibarıyla sıcaklıklar artarken, dünyanın sadece bir bölümü olan kuzeybatı Avrupa'da kışların sert geçmesi muhtemeldir. Ancak buna rağmen iklim değişikliği üzerine çalışan bilim adamları, önümüdeki yıllarda sert kış aylarıyla daha az karşılaşacağımız öngörüsünde bulunuyor.

    Ankara 15-16-17 ocak tarihleri arasinda kar yagisi alacak gibi duruyor. Sistem kuzeyden kirim uzerinden gelecek. Bati kesimler hic umutlanmasin bile. Ancak ic ve dogu kesimler kar yagislari alabilir. Dogu kesimin kar yagisi alacagi kesin sivas-kayseri-malatya-gumushane-yozgat-erzincan-eruzum-kars-ardahan-hakkari-van-bitlis gibi rakimi yuksek yerler bu sistemden faydalanabilecek. Ancak sistemin gelis tarihi itibariyle ic anadolu yuksek basincin etkisinde olacak. Bu nedenle sistemi bir hayli yumusatabilir. Bir kac guncelleme sonra belli olur bence cok umitlenmeyin derim. Asil kar 20 Ocaktan sonra. Iyi gunler...

    22 ocakta istanbulda kar yagacaktir. Ve meteoroloji her zamanki gibi son 3 gun kala tahminini degistirecektir. Bunu meteoroloji hep yapiyor. 11 aralik sistemindede aynisi oldu 29 araliktada. Bunyamin yilbasinda kar yok dedi masallah ulkenin yarisina kar yagdi. Merak etmeyin soguk hava gelecektir. Ayrica biz olaganustu hadiseler olacak muhabbeti yapmiyoruz. Sadece 85 kisi tekrar yasanabilir diyoruz Eger bole bir sey yasanmissa bu olaganustulikten cikar ve ihtimaller arasinda yer alir. Turkiyeye kar yagmasi ozelliklede Istanbula ocak subat mart aylarinda yagmasi gayet dogal bir durumdur. Asil olaganustu olarak nitelendirebilcegimiz durum su an icinde bulundugumuz durumdur. Su son 3 senede sicaklik rekorlari kiriliyor. Lutfen bunlar goz arda edilmesin. Birakin meteoroloji kendi tahminini yapsin . Bizler neden burdayiz ? Cogumuz burada cunku meteoroloji saglikli tahminler cikaramiyor. Onlari dinleseydik burada insanlar bosuna tahmin uretmez ve herkes hemfikir olurdu. [hr]
    Arkadaslar son guncellemeleri inceledim. Artik hersey bizim lehimize donuyor diyebiliriz. Oncelikle Joe bastardinin yanilmiyorsam aralik ayiydi. Aralik ayinda yaptigi ongorusunu paylasmak istiyorum. Ne demisti avrupa aralikta soguk olacak. Ancak daha sonra azorun balkanlara kadar genislemesi sonucu Guneydogu avrupa 3 ay boyunca cetin kis kosullari yasacak. Ongorusu bu sekildeydi. Peki su ana kadar boylemi oldu . Ongorusu yuzde 50 olarak tuttu diyebiliriz. Avrupadaki sogugu tahmin etti. Ancak bizim bu kis sadece aldigimiz 1 tane duzgun sistemimiz oldu. O da 11 aralik sistemiydi. Peki bu neden boyle oldu? Cunku Bastardi 'nin ao nun pozitif yonlu beklentisi henuz gerceklesmedi ve Ao genel olarak kuvvetli negatiflerde seyretti. Bu nedenle biz su 2 aylik periyotta sicak bir kis yasadik. Ancak su son 2-3 guncellemedir ki Ao 16 sindan sonra gozle gorulur bir bicimde -2 ye doru yukseliyor. Bizim sert bir kis yasayabilmemiz icin Ao nun notre yakin olmasi gerekir. Kismen bu artik gerceklesmeye basladi. Bunu daha oncede belirtmistim Ao da yoluna girecek diye belki pek dikkate alinmadim ancak dediklerim olmaya basladi. Ao nun bu pozitif yonlu atagi bize polar kokenli sistemler getirecektir. Tekrardan soyluyorum belki en az 100 kere soyledim asil subat ve mart unutulmayacak. Simdilik benim beklentilerim bu yonde. Sistem arif hocaninda dedigi gibi yara yara geliyor. Umarim yine Edirne ' den donmez ancak kararli bir sistem gibi duruyor. 1 Ocaktan beri konusuluyor bu sistem ve su anki gorunumu bizi etkilemesi yonunde. Ozellikle Marmara ve Bati Karadeniz etkileyecek . Sistem Karadeniz dogu kesimini de etkileyecektir. Ancak sahil kesimlerinde kar degerlerine dusururmu bence biraz zor. Bu sene yine Marmara bolgesi diger bolgelere gore biraz daha sansli gibi duruyor. Ancak Subatta Ic Anadoluda nasibini alacak. Doguyu konusmaya bile gerek yok bence. Guneydoguya gelirsek su an icin soguk alanin disinda gibi sanki ama daha konusmak biraz zor. Izmir Subat ayinda kar yagislari alabilir(11 aralik sisteminde oldugu gibi) Akdeniz bolgesine gelirsek goller yoresi kar yagisi alacaktir. Ama kiyi kesimler bunun tahminini yapmak bence cok zor. Cunku zaten oralara kar yagmasi cok ekstrem bir durumdur. Nitekim subattaki ongorum gerceklesirse kiyi kesimlerdede kky gorulebilir.

    Arıf ustadında dedıgı gıbı gumbur gumbur gelıyor sıstem . Bugunku modellerde hıc fena degıl.[hr]
    Iste arkadaslar meteorolojıden bıze bır yazı. Su ana kadar hıc bır duzgun tahmın yapamayan bır kurumdan ısını duzgun yapan ınsanlara adanmıs bır yazı da dıyebılırız. Yazıda teknık ımkanlarının ne kadar gelısmıs oldugundan bahsedılıyor. Ahh Ahh bızde o ımkanlar olsa yuzde 99 tuttururduk tahmınlerımızı yazıklar olsun sıze.


    http://www.internethaber.com/news_detail.php?id=228041


    ayın 14 de saoguk hava beklemiyorum bende ama ins gelir ben ayın 20 sine kadar hava sıcaklıgının tek hanelere düscegini sanmıyorum... bu arada diyaframlar niye böyle ytagu bir birini tutmuyor...


    Evet haklısın su an dıyagramlar arap sacı gıbı karman corman ancak ao ve naoya bakılınca onumuzdekı 10 gunun sıcak gececegını daha sonra ıse bır soguma gozuktugunu gorebılıyoruz. Bu dıyagramlara ayın 13-14u gıbı yansıyacak gıbı gozukuyor. Sımdılık bır sure daha bole karman corman olacak dıyagramlar.

    Ankaralılar bende bır Ankaralı olarak soyledıklerınız onaylıyorum. Cayyolu angora evlerınde otururdum eskıden. Orada dız boyu kar olurdu. Kasımda yagardı kar. Aralık Ocak Subat Mart buz gıbı olurdu. Arabaların uzerınden saatlerce buz kazırdık. Sımdı Ocak ayında yagmur yagıyor. Tamam anladık pastırma yazı olur ama arkasından kuvvetlı soguklar gelır. Artık ısler degısmıs sıcak hava gelıyor arkasından daha da sıcak bır hava gelıyor :D. Ama 20 Ocak kırılmı gunu olacak buna ınanıyorum.Belkı ıc anadolu bu gecelek sıstemden cok yararlanamıcak(Marmara ve Batı Karadenıze oranla) ancak Subatta cok soguk gunler gecırebılır Ankara. Insallah su kısın son 2 ayı guzel gecer.


    2011 deki ilk sistem ayın 14-15 i gibi gelicek ve etkisini gösterecek bu sistem bize.özellikler yurdun kuzeyi,iç anadolu dolu anadolu, marmara ve iç egede yoğun olmak üzere kar yağışları olacak.belki 2011dende bi ümidi kalmadı bazılarımızın ama beklediğimiz sistem en geç 17sinde girmiş olacak türkiyeye bol karlı günler bizi bekliyorrrr :)


    İnsallah dedıgın gıbı olur ancak 20 sıne kadar soguk hava beklemıyorum ben o gordugun sıstem bır ıkı gun sonra guncellemelerde yok olacak gıbı. Bakalım gorucez. Bu arada 15-16 sı gıbı dogu karadenızde kar yagısları olabılır.


    ayın 25-26 sı gibi Sibirya ve balkanlar üzerinden bir soguk hava sistemi Türkiye gelecek gibi görünüyor.ancak modeller hala karamsar halde oldugundan kar yagısı bakımından saglıklı bir tarih vermek su an icin cok zor..peki bu ılık hava döngüsü ne zaman kırılacak onuda kesin olarak ao belirleyecektir. (ao -3 -5 oranına inmek üzere düşüş sürerse soğuk hava her an giris yapabilir).


    Not:olasılıklar icerisinde söylediklerimin yarı yarıya tutmama ihtimalide vardır.


    neyse herkese iyi geceler dilerim.


    Ayın 20 sınde beklenen sıstemın hemen ardından gelecek gıbı sankı. Eger kapıdan donmezse subatın baslarına kadar kar yagısı alırız . Subat surprızlerle dolu zaten anlatmaya gerek yok.