Beiträge von asfalya.

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)

    24-25 sistemi şöyle bir yoklama çekip gitsede,asıl vurucu güç ay sonu gelecek sanki.Bakalım Bünyamin Sürmeli Gökhan Abur ne zaman alarmı patlatacaklar. Balkanlardan gelen soğuk ve yağışlı havanın etkisine girecek olan yurdumuz...diye başlayan haberleri özledik gerçekten. ;)


    Ha..bu arada ariftarif hocamızı da habertürke çıkartabilirler. :D

    Valla arkadaşlar,ısınmanın ben küreselinede yöreseline de inanmıyorum.Dünyamız zaman zaman sıcak zaman zaman soğuk dönemler geçirmiş.sanayinin olmadığı,nüfusun bu kadar yoğun olmadığı sera gazlarının hiç yayılmadığı bu zaman dilimlerinde dünya,her iki periyodlara da girip,çıkmış.


    insanların nerede o eski kışlar diye yakınmaları,çocuk hafızasının güçlü olması ve yaşadıkları o yıllar içinde etkili bir veya bir kaç kar yağışını unutmamış olmalarından kaynaklanıyor olabilir. 1985,87, kışları,çocuk veya gençlik çağlarına denk gelenler yada 30 40 lı yıllarda genç olan birisi nerde o eski kışlar diyebilir.Halbuki o yılda bile kar tüm kış boyunca yağmamıştır.


    Ülkemizin ve İstanbulun kar yağışı görmemesi,dünyamızın genel manada ısındığını göstermez diye düşünüyorum.O zaman avrupada iki yıldır süren şiddetli kar yağışlarını Abd deki 100 yılın kar yağışlarını nasıl açıklayacağız.Moğolistanın,çinin Japonyanın bazı kesimlerinin kara gömülüp son elli yılın en şiddetli kar fırtınalarını nasıl yorumlayacağız.Ocak sonu veya şubatta gelecek bir veya iki sistem,bu yılı da unutulmazlar arasına pekala sokabilir.Bu gün onlara olan yarın bize olabilir.


    İstanbul için düşünürsek,İstanbulun eski resimlerini araştırırken,bundan 100-150 yıl öncesine göre bu gün İstanbulun daha yeşil ve ağaçlık olduğunu gördüm.O devirlerde evlerde genellikle odun yakıldığı,buharlı gemiler saltanat sürdüğü için dağlar tepeler çırılçıplaktı.


    yani,ağaç orman katkısı tek başına yeterli değil.


    ama betonlaşma,yöresel iklime,doğaya uyumlu konut yapımının terk edilmesi,Küçük de olsa ısı adaları yaratmış olabilir.eskiden boğazdan ve tepelerden rahat akıp gelen kuzeyli rüzarlar,yüksek yapılar nedeniyle hız kesiyor hissedilen sıcaklığı düşürüyor da olabilir.Hissedilen sıcaklığın kar yağışı üzerinde bir etkisi var mı yok mu bilmiyorum ama,gerçek sıcaklıkları 0.5-1 derece yükseltiyorsa kritik zamanlarda yağışın kara dönüşmesini engelliyor olabilir.


    Ama sistem gelmiyor kardeşim bize sistem.niye gelmiyor neden basınç merkezleri istenilen konuma gelip çarkı döndürmüyor işte orada duruyorum.Bizim bir hesabımız varsa,Allahında bir hesabı var deyip gönlümü ferah tutuyorum.Saygılar :)

    Bu videoda 2006 da balçova teleferikte çekilmiş görüntüler.


    İnşallah,bu yıl ve her yıl bol bol kar yağarda havada video kasetleri uçuşur. :)
    birde gıcık olduğum şey,Neden izmir ve kar yanyana geldiğinde laflar hep izmire bile diye başlar hiç anlamam. :D


    http://www.youtube.com/watch_popup?v=FlEi1G44Klw&vq=small






    [hr]
    Bu görüntülerde 2005 Ocak ayında çekilmiş.


    Kar taneleri havada uçuşuyor ama olsun..Bizim gözümüz tok. :D


    http://www.youtube.com/watch_p…Fo4NTxx6pU&vq=medium#t=28

    Eh..Biraz daha bekleyelim bakalım.Karamsar olmaya hiç gerek yok.Ben şahsen Nisan ortasına kadar gelmeden kış bitti diyemem.Nisanda bile kar yağmışsa o tarihe kadar yine yağmayacağını kim iddia edebilir.2007 kışı bildiğim en kurak kışlardan biri olmasına rağmen,O yılda bile İzmire kar yağdığına göre bu yıldan umutsuz olmak boşunadır.


    Bazıları,Şubatta yağan karı ben napayım diyor,arkası zaten bahar ayları diyor.....Kardeşim,Öyle kar yağar ki,soğuklar öyle üzerimize çullanır ki,feleğimizi şaşırabiliriz. :)


    üstelik,22-24 Ocak sistemi bize gülümsemeye başlamışken. :D
    [hr]

    Herkese iyi gülüşler keyifli sürüşler :D

    Hadi ama yağsın artık şu kar :D aralık 10-11 de İzmirde kar gördük ama üzerinden neredeye bir ömür geçti.Modellerde salıncak gibi bir o yana bir bu yana sallanıp duruyor.Her altı saatte bir hop oturup hop kalkıyoruz. :D geleceksen gel gayrı.!!! :D Allah'a da dua etmeyi unutmuyoruz elbette!! :angel:

    Arkadaşlar,Herkes kendi yolunu çizmeli ve merdiveni çıkarken rastladığı insanlara inerkende rastlayacağını aklından çıkarmamalı.Cnntürk te sıkışıp kalmışken insanlara meteorolojiyi sevdiren,bilgi ve tecrübelerini paylaşan,İnternet ortamından amatör meteorolog kavramını ülkemizde yerleştiren ve kar sevdalılarının sadece çocuklar olmadığını koca koca adamların da olduğunu farkettiren elli yaşlarındaki bir insan için daha özenli konuşmalı bence.
    her yiğidin bir yoğurt yiğişi olduğu gibi,Arif hocanında kendine has tarzı var.Uzun vadeli tahminler yapıyor ve kendini maratoncu olarak isimlendiriyor.Bazen,kendiside bir karsever olarak abartıya kaçsada,hatasızda kul olmuyor ki.

    Bu resim en eski olanı.Dağlardaki kar görülebiliyor.


    zemindeki belli belirsiz kar birikintileri,kar yağışının ardından çıkan ayaz


    adeta o anı bizede yaşatıyor.




    Bu fotoğrafı da geçen sene ben çekmiştim evka-4 de :D



    Alttaki resimde Urlada çekilmiş.İzmirde bile bu kadarı zor :) :)



    İzmir Konak-2008 kim demiş İzmirde bu iş tutmaz diye :D



    [hr]
    En üstteki fotoğrafta,tepedeki yapıyı kiliseye benzettiyseniz,yanılmadınız.Sen Polikarp kilisesi.Rumların göçünden sonra cemaati kalmadığı için kaderine terkedilmişken,restore edildi.ama çan kuleleri traşlanmış olarak.
    O eski güzelim cumbalı Türk -Osmanlı evlerinin yerinde de yeller esiyor malesef.

    Aslında bu konu,konu başlığı izmir olunca bir hayli sıkıntı yaratıyor.İzmir gibi tüm Akdeniz iklim özelliğini üzerinde taşıyan bir kentin karlı görüntülerini,özellikle geçmişe dönük olarak bulabilmek o kadar zor ki...hele hele fotoğraf çekme,günü kayıt altına alıp,geleceğe gelecek nesillere bir anı bırakma kültürünün yerleşmediği ülkemizde,o tarihi günlerden bir kare bulabilmek gerçekten çok zor.Konu başlığı İstanbul olsaydı,daha şanslı olabilirdik elbette.


    İstanbullu arkadaşlarda böyle bir başlık açmalı bence..


    Evet..bizler birer kar severiz.Onu çok seviyoruz..Ona ait ne varsa...Selamlar :)
    [hr]
    Bu fotoğraf,1942 yılında,İzmir- Bayraklıda çekilmiş.
    tüm dünyada 2.dünya savaşının devam ettiği ve kışların 5 yıl
    boyunca da şiddetli olduğu yıllardan bir hatıra..WOW TURKEY'de teşekkürler.