Beiträge von Onur35

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)

    2017 sonraki süreçteki kışların bölgemiz adına sıralamasını yapmak istersem listem şu şekil olur;


    2019 - Ocak ayı yağışları, aksiyonu yeter.

    2021 - İzmir olarak yine büyük kazık yediğimiz sistem vardı ama en azından birkaç kez kar düştüğünü görmüştük, 28 Ocak'ta DEK sistemi almıştık hatta bu şehir içinde yer yer anlık örtülere bile neden olmuştu. Aksiyonu da boldu. Ayrıyeten 16 Ocak'ta da Aliağa-Dikili hattı ve Manisa ovaları 0 rakımda bile örtülük kar almıştı.

    2023 - Sabah yazdığım mesajda sebebi duruyor

    2020 - Genel olarak kötü olsa da dağlarımız için gayet iyiydi Spil 1.5 metre, Çatalkaya-Yamanlar 60-70 cm kar almıştı


    2018, 2022 ve mucize olmazsa şimdilik 2024 hakkında ise yorum da sıralama da yapmak istemiyorum al birini vur ötekine.

    Hatalı ölçüm olabilirmi,çok mantıklı gelmedi bana

    Bozdağ istasyonu en az 3-4 yıldır hatalı ve yüksek ölçüyor. Meteorolojiyle ilgilenen birkaç tanıdığım da bildirdi ama inatla doğru ölçtüğünü söyleyip bakım yapmıyorlar. Yağış anında 2-3 derecelerde takılırken kayak merkezinden kar tutmuş fotoğraflar geliyordu. Zaten sistemlerde de güya sürekli Spil'den daha sıcak kalmasından belli :)

    bilgilenmek için soruyorum. madem izlanda güçlü yağışlı periyodun daha cok olması gerekmez mi? kar yağmasını geçtim yağışlarda az

    Avrupa kıta içine dalarak Doğu Akdeniz'e inerse yağışlı periyot bol olur. Ama bu sene olduğu gibi Azor'u üstümüze devirirse ya kuru kuru ayaz ya da Afrika yeriz, durgun havalar olur, dağlar bile yeteri kadar kar alamaz.

    çok takip edemiyorum inceleme fırsatımda olmuyor geçmiş sayfalardada benzer sinoptikler gözüme takıldı bu senenin modası bu sanırım yüksek Balkanlar’a kadar sokuluyor blokajlı bir ab ve kısmen zayıf soğuklar tabi paylaşılan sinoptikler gerçekleştimi bilmiyorum ,bol yağış yükseklere güzel kar demek ama yorumlardan anladığım yüksek kesimlerdede ciddi bir kar görülmemiş yağış verileri nasıl Ocak ayı şuana kadar gerçekleşen yağış miktarlarını paylaşabilecek varmı?

    1-23 Ocak arası bazı istasyonlara düşen toplam yağışlar;


    İzmir Güzelyalı: 121.9 mm (normalin %10 altı)

    Adnan Menderes Havalimanı: 134.4 mm

    Çeşme: 102.5 mm

    Dikili: 136.8 mm


    Manisa merkez: 107.4 mm (normalin %20 altı)

    Akhisar: 95.1 mm


    Aydın merkez: 127.9 mm (normalin %7-8 üstü)

    Kuşadası: 86.0 mm


    Muğla merkez: 224.7 mm (normalin %10 altı)

    Bodrum: 78.8 mm

    Marmaris: 120.5 mm

    Fethiye: 217.2 mm


    Ayrıyeten ben de 20 Ocak'a kadar Manisa'nın en yüksek rakımlı ilçesinde Demirci'deydim. 19 Kasım'da araba-çatı beyazlatan kar, 26 Kasım'da 1 cmlik kar, 10 Ocak'ta hafif seyirlik kar, 15 Ocak'ta asfalt beyazlatan hafif kar olayları hariç bir şey olmadı, yani oraya bile yağan toplam kar sadece 1-1.5 cm oldu.

    Bu arada geçen kışı kötülüyoruz ama 2017'den sonraki süreçte 2022'den ve bu kıştan çok çok daha iyiydi bence . Önüne bir tek 2019 ve 2021'i koyabilirim. 27 Ocak-6 Şubat arası süreçte bayağı aksiyon olmuştu. Merkezde gökgürültülü graupel ve kky, yüksek semtlerde gökgürültülü seyirlik kar görülmüştü. 5 Şubat'ta şehirde hasarlara yol açan poyraz fırtınası ve en son 6 Şubat'ta da seyirlik orta kuvvet bir kar almıştık. 29 Mart'ta da yükseklerimiz tarihine göre güzel kar almıştı.

    Poseidon Gfs'yi baz alarak çalışıyor. Ve geçmişte çok yanıldığını gördüm. GFS bilmezken Poseidon bakardım. Gem'den de iyidir tabi ECMWF bakmak lazım

    27 Ocak 2023 squall line sisteminin kralıydı poseidon bir tek o sistemle hatırlıyorum. Ani sıcaklık düşüşünü tek tahmin eden modeldi. Yağış anında 2 dereceye kadar düşürmüştü İzmir'i. Kar mı yağacak diye dalga geçmiştik hatta burada. Sistem anında da o kadar olmasa da ani sıcaklık düşüşü olmuş merkez ilçeler 4-5 derecelerde gökgürültülü graupel alıp kar örtüsü 500 metreye kadar inmişti.

    Kıyı Ege konusunda birkaç defa söylemiştim burada da söyleyeceğim atmosfer bir mevsimin içinde bir sinoptikte, patternde ısrarcı, inatçı oldumu o sinoptik desen, pattern değişmiyor fotokopi gibi mevsim çıkana kadar hep aynısı gelip duruyor genelde bu sene de bu bölgede kuzeyin birkaç cm alıp güneyin yararlanamaması şeklinde görüyoruz belki fosçuluk, verisiz sallama gibi olacak ama İç Ege'nin güneyi bu ısrarla bu kış çok bir şey beklemesin bence.

    Eski İç Ege ciddi ciddi tarih olmuş ben bunu anladım küçüklüğümde hatta lise zamanımda İzmir'den İç Ege'nin aldığı karlara bakıp iç çeker, kıskanırdım. İç Ege'de en az 1-2 kış geçirmiş, üniversite okumuş büyükler bana ne hikayeler anlatırdı ağzım açık dinlerdim şimdi ise Kıyı Ege gibi havada, 2-3-5 cm görmek için kıvranılıyor. Zaten son birkaç kıştır Orta Akdeniz siklonlu, balkanlı sistem göremediğimiz için İç Ege'nin havası sönüyordu farkediyorduk (art niyetli demiyorum bunu deyim olarak diyorum) 2023-2024 ile resmen dip yapmış. Benim de Manisa'ya bağlı ama Kütahya'nın dibinde olan 900 rakımlı ilçede (Demirci) şu ana kadar gördüğüm toplam kar sadece 1 cm şaka gibi ne heves ve beklentilerle gelmiştim. Ki burası da anne tarafımdan memleketimdir dedem ve anneaannem anlatıyormuş eski kışlarda dizin üstünde bele kadar kar yağar dışarı çıkamazlarmış.


    Artık bende bu kış için umut ve heves kalmadı bitti ama yine de inşallah bazı arkadaşlarımızın beklediği, umduğu gibi Şubat bir sürpriz yapar da eskisi gibi İç Ege'nin sağlam sistemlerinden 1 tane görürüz ve bana da okul bitmeden yaşamak nasip olur.

    Pazar günü 850 hpa 3 izotermi var ve İzmir poyrazin etkisiyle 7 derece söyleyeceklerim bu kadar neleri kaçırdık 😪

    Poyraz değil de daha çok doğulu izobar ve rüzgar etkisi hocam. İç Ege ve İç Anadolu'nun soğuğunu yerden kıyı kesimlere kadar taşıyor. İzobarlar kuzeydoğu-güneybatı uzansa böyle olmayacağına neredeyse eminim. Manisa merkez ve ovaları da büyük ihtimalle 4-5 dereceyi geçemeyecek o gün :) .


    İzmir'e bir gün rekorluk kar yapabilecek olası dizilim türlerinden biri de budur. Ah şöyle bir dizilimi 500hPa'da mavilikler ve 850hPa'da -2 -3'ler ile çakıştırsak...


    Bu kadar kuru soğuğun sonu umarım en aşağı 2012 gibi bir sürprizle en yukarı da kar rekoruyla kapanır. İzmir'in bu kadar uzun süre kuru soğukta kalırsa bir şeyler kapabileceğine inanıyorum (1985, 2022 gibi extrem talihsizlikler olmazsa). Sıcak cephe olmazsa bile Şubat'ta gelebilecek bir sistem için altyapı hazırlanmış olur.