Beiträge von Onur35

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)

    Arkadaşlar üzmek istemiyorum ama salı günü için beklentinizi minimumda tutmaya çalışın. Yağış konusunda modeller feci çuvalladı evet, ikidir beklediklerinden çok daha fazla yağış alıyoruz. ancak bizim sıkıntımız sıcaklık. Yani salı günü bile gündüz 7-8 derecelerde olacak olan bir sıcaklık var. o yüzden yükseklerde bile kar zor gibi bence, ancak böyle kuzeyde yamanlarda güneyde kavacık yolu üstünde kar olabilir gibi. Hadi belki en optimum şartlar oluşursa buca bornova gibi yüksek kesimlerde bir ihtimal kky olabilir. O da anca yağışın sabahın erken saatlerine (6-8 arası) denk gelmesi gerekir ki sıcaklık uygun olsun. Onun dışında merkezde hiçbir noktada etkili ya da seyirlik herhangi bir kar yağışı ihtimalini ben çok düşük görüyorum.

    Yüksekler için bile zor mu? Merkez için dediklerinize peki (ki merkezde de zaten olursa nem düşük olacağı için dewpoint ile olacak, çoğu kişinin de amacı uçuşsun yeter) ama yüksekler için yorumunuza katılmıyorum. Pazartesi-Salı 0 derece izotermi bile modellerde 500 metrelere kadar iniyor. Yağış anında genelde bu sınırın modellerin öngördüğünden daha düşük olabildiğini de hesaba katarsak dağlar güzel orografik kütle üretirse Yamanlar, Spil, Bozdağ'ın +400 metredeki kesimleri için örtülük kar beklemek pek de absürt olmaz bu sistemde. -7'lik 850hPa ve -35'lik 500hPa da küçümsenecek düzeyde değil.


    Tekrar edeyim havada uçuşan kar taneleri beni keser daha fazlasını kimse kovalamiyor zaten kky şuan için ihtimal dahilinde sıcaklık yeterli 500 hpa de - 35 var kütle yakalayan yerlerde sıcaklık düşüşü olacaktır

    Benim amacım dağların ürettiği orografiyle oralara gidip en azından görmek. Onlar için de modelin verdiği yağışa takılmamak gerek diye düşünüyorum modeller bu tür yağışları tam çözemiyor ayrıca Yamanlar, Spil, Bozdağların kendine has mikrokliması var bir şekilde nem toplayıp güzel yağış almayı başarıyorlar model 1 mm verse bile 10-15 mm yağış almaları sürpriz olmaz bu şartlarda.

    Pazartesi-Salı ull bölgemize inecek gibi görünüyor ve izobarlar da dağların orografi yapması için çok iyi görünüyor. 500hPa soğuğu da iyi sayılır -35 inecek. Tabi değişimler olabilir daha ama bu anafikir değişmezse imkanı olan Pazartesi-Salı çıkabilir Yamanlar-Spil-Bozdağ eteklerine ben şahsen Beşyol'a gitmeyi düşünüyorum.

    Spil Dağında baharın habercisi kardelenler en az 1 ay erkenden ve ilk kez kar olmadan açmış 2024 kışı sadece "rezalet" olarak adını yazdırdı tabi Şubat'ta mucize olmazsa.


    Kardelenler erken açtı, koparmanın cezası 387 bin 142 TL
    Manisa Spil Dağı Milli Parkı'na yaklaşık 1 haftadır yağması beklenen kar yağmazken, baharı müjdeleyen kardelen çiçeklerinin beklenenden en az 1 ay önce çiçek…
    m.haberturk.com


    Valla çocuk o kadar çok kar istiyor ki ( sanırım ben ondan daha çok istiyorum 🤣🤣) pazar pazartesi ya Manisa demirci ye yada Kocaeli Kartepe mevkiine gitmeyi planlıyorum. Kartepe de konaklayip, kayak merkezine çıkabilirim. Hangisi mantıklı bilemedim. Nerede kar yağar onu da kestiremiyorum :(3232

    Demirci bu tür sistemlerde Marmara'dan gelen erimiş DEKlerin orografiyle tekrar güç toplaması ile kar alıyor ama genelde 2-3, en baba 5 cmi geçmiyor o kar yağışı. Yağış da zaten belli. Siklonik sistem olsaydı Demirci'ye gidin derdim ama tatmin olmayabilirsiniz Kartepe daha garanti olur ve tatmin eder.

    Onur35 9 ocakta okuldaydım arkadaşlarla bunun muhabbeti donuyordu işte ozdere-seferihisar plaja kar yağmış tutmuş burda yine kar yok filan 😀O gün hava bembeyazdı tam kar havasiydi kar yağdı yağacak dedik ama yağmamisti üzerimizde kütle de varmış herhalde virga olmuş o gün

    Ben de şimdi hatırlıyorum tam da o gün okuldaki arkadaşlara, sınıfın hepsine yarın gelmeyin kar yağacak diye haber uçurmuştum. Havacı olarak okulda nam salmama ve o "yağdıracağım" diye bağıran havaya rağmen inanmayanlar, yağmur yağar yaa diyenler olmuştu. Şimdiki aklım olsa güzel iddiaya girerdim onlarla :D .

    Onur35 9 ocakta okuldaydım arkadaşlarla bunun muhabbeti donuyordu işte ozdere-seferihisar plaja kar yağmış tutmuş burda yine kar yok filan 😀O gün hava bembeyazdı tam kar havasiydi kar yağdı yağacak dedik ama yağmamisti üzerimizde kütle de varmış herhalde virga olmuş o gün

    Evet merkeze kadar nem adveksiyonu ulaşamamıştı. Alçak 2-3 mb daha derinleşseymiş merkez o gün de güzel kar alırmış. Ama 10 Ocak efsane olmuştu ya o da yetmişti.

    9 Ocak 2017 Urla-Çeşme kar yağışı.


    Bu sistem zaten kuzey ilçelerde 7 Ocak ile, merkezin tamamına yakınında 10 Ocak ile ayrı ayrı efsaneydi ama 9 Ocak'ta da ayrıca Ege'de minik bir vortex oluşarak Urla ve Çeşme'de yoğun kar yağışıyla sahillerde bile 5-10 cm'lik bir kar birikmesine neden olmuştu. Kar yağışı nedeniyle Çeşme otobanı kapanmıştı ve 3. fotoğraf da o yolda çekilmişti :) . Bir gün uygun dizilimler ile kuvvetli üst seviye soğuğunu yakaladığımızda Ege'de oluşacak bir vortexle çok yoğun kar alıp belki de rekor kırmak.. Niye olmasın imkansız değil.