Beiträge von 4-16_mart1987

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)


    ben bu kalitedeki bir yagisi yanlislik olmasin 2002 senesinde duzcede yasadim. cadirda ogrenimimize devam ediyorduk birden dersimizi mudur yardimcisi kesti ve hava inanilmaz karanlikti. sonra olan oldu zaten ogretmenlerimizle prefabrik konutlarimiza yuruduk. 2 saatte 40 cm ye varan yagis birakmis olabilir.


    devaminda aksaminda boyumu asan birikintiler vardi ve avucumu actigimda icini dolduracak buyuklukte yaprak seklinde yagisida gordum d

    850hpa da +3 var ve sıcaklık gayet olması gerektiği gibi ayrıca sürekli bilimsellikten bahsedip olaylara her zaman en olumlu yönden bakanda siz oluyorsunuz kendinizle çelişiyorsunuz @Cold.EFso Bey. Ben modeller her şey demedim ancak sisteme 2-3 gün kala sınırlı modellere daha çok bakılır kendimiz tahmin yapacaksak sessiz sakin bir yere gidip gözlem yapmalıyız ben bunu yaparım mesela eğer zamanım varsa kimse her şey makinedir demedi.
    forum.havaforum.com/attachment/19412/

    konunun yuzde 20 sini okuyup sureklilikten nasil bahsediyorsunuz. yani her zaman kelimenizi acarsak buradaki her kelimesi zamanin tumunu kapsadigi anlamina geliyorsa once sizi konunun tamamini okumaya davet edebiliriz. bizler okuduk bir sey kaybetmedik hocalarimizdanda okuyan olmustur. ki siz onceki yazilarinizda hocalara saygisizliktan bahsetmistiniz ve hic hos olmamisti.

    MODELLER sistemi belirleyen değil anlamaya çalışan SEZGİSEL yazılımlardır
    Bizler ise bütün modelleri karşılaştıran SEZGİLERİ ve hayal gücü olan ve atmosfer sürprizlerine açık olan fertler olmalıyız.



    bizim ulkemizde saglam yazilimcilar mi yok neden kendi model yazilimimiz yok merak ederim dogrusu cunku biliyorum atmosden anlayan cok saglam adamlar var. misal burasi hic bir kuruma bagli olmadan destegi olmadan neredeyse bir otorite olabilecek potansiyele dogru ilerliyor. yapilabilir yani bu kadar zor olmamali.

    hocam anladigim kadariyla ulkemiz adina aldigimiz sistemlerin genelinden daha farkli bir gelisim sureciyle olusan sistem bu. sanirim iyi takip edip iyi gozlem ve cozum sureciyle yaklasmamiz gerek bu sisteme. hatta yeniler icin bir nimet bu sistem ki farkli durumlari gordukce insan genel tabloyu daha iyi anliyor sanirim. buda tecrube heralde; }

    @Cold.EFso MJO ile ilişkili tropik konveksiyon anomalileri, mevsimsel tahmin modellerinde daha doğru stratosferik girdap değişkenliğine yol açar .
    https://doi.org/10.1002/2017GL074470
    Yüzeyden yaklaşık 10 km ila 50 km arasındaki atmosferik tabaka olan polar stratosferdeki atmosferik değişkenlik, doğu ABD ve Avrasya üzerindeki yüzey iklimini kuvvetle etkiliyor. Bu bölgedeki değişkenliğin önceden 15 gün öncesinden tahmin edilebileceği düşünülmektedir. Burada, tropikal Pasifik ve Hint Okyanusunda konveksiyon durumu bilgisinin, önceden 4 hafta öncesine kadar daha iyi öngörülebilirliğe yol açabileceğini gösteriyorlar...

    ya hocam yazilanlarin yuzde seksenini anlayamadim dogrusu.. insan anlayamayinca siradan seyler oldugu hissine kapiliyor... ;)



    ne demistik son 72 de gelmeyen sistem kiytirik sistemdir.... hava-kars323

    az once bir yerde ...


    Ecmwf Eps MEAN yağış türü haritası, Kuzeybatı kesimlerde cephe geçişi esnasında Karayel’in yerden çektiği soğuk ile yağışın kara döndürdüğünü görüyoruz ;


    boyle bir yazi okudum ama degerlendirmeye degecek bir veriyse yazayim dedim. gerci gecen birisi burada dar alanla ilgilenmiyoruz gibi birseyler diyip puan almisti sanirim basima gelmese bari :d

    istanbulda olsam suan atlar gelirdim dostum. bu comert davetin icinde tesekkur ederiz. aslinda tepki gosterenlerden cogununda sebebi var. senin gibi gelip yazip ortaligi karistirip gidiyorlar. tabi aralarinda dogruyu secmek gercektEN ZOR. MALUM yari sanal ortam burasi. hani bu tartismalar gercekten yuzyuze yapilsa idi kimse bu yanlisa dusmezdi ve sende biraz daha vakit gecirdigin takdirde forumda senide anlayacaklardir.

    180 derece donsun. 360 derece donerse basladigi yere geri doner. met mezunu birinin bunu bilmemesi ilginc.

    simdi 360 derece donecek sey kutlemi yonumu. sayet yonuyse 360 derece de ayni devam eder 180 de geri doner. heralde bugunku kosullara gore biz 90 derece asagi yonlu isteriz yani tam olarak guneydogu yonlu heralde. donecek olan sey kutle ise 360 derece donsede 180 derece donsede bu donus yonune etki etmiyorsa problem olmaz ama bulundugu konum itibari ile o 360 derecelik asagi yonlu donus bize yukari yonlude ingiltere tarafina moment uygulayabilir heralde kafam cok karisti konu acip tartisilmasi gerekir. cunku ull lerde bu tarz hareketler yapiyor heralde ben hic anlamamm :d bide radyan hesaplari falan yapilmasi gerekebilir konu dahada genislerse, onuda anlamam.