ozandenizli20 hocam Covid-19 için halihazır Sağlık Bakanlığının ilaç uygulaması zaten yeterince ağır bir uygulama. İlk gün sabah mide koruyucu(nexium, Lansor, pantactive gibi) 1 tablet, kahvaltı sonrası 8 adet (Favicovir) ve üstüne kan sulandırıcı (coraspin) gibi ve gün içi 6 saatte bir o da ağrı-ateş olması durumunda (Parol) aynı akşam 8 adet (Favicovir) sonraki 4 günde sabah akşam 3'er (Favicovir) diğerleri rutin devam. Şeklinde bir uygulama var. Hastalık sürecinde ilaç etkileşimlerini ve normalde sürekli ilaç kullanan vatandaşlarımız da olduğu için bu süreçte vücut bu bahsettiğiniz ilaçları kaldıramayabilir. Önerdiğiniz ilaçları kullanıp Sağlık Bakanlığının verdiği ilaçları kullanmayan ise hastalık sürecinde hastaneye kaldırılması durumunda ilk sordukları verdikleri ilaçları kullanıp kullanmadıklarıdır. Fazla sayıda ilaç kullanmak hastalık sürecinde ishal-mide bulantısı gibi bağışıklığı düşüren, vücudu besinsiz mineralsiz bırakan vakalara neden olabilir.
Sağlık Bakanlığımızın uygulaması güzel bir uygulama. Mide koruyucu, kan sulandırıcı verilmesi çok güzel. Sadece dünyada favicovir gibi etkin maddesinin yeterince uzun vadeli etkileri görülmemiş olduğu halde bir ilacın kullanılmasıyla ilgili şüphelerim var; ama bu konuda yeterli klinik gözlem olduğunu düşünmediğim için bir şey söylemeyi doğru bulmuyorum. Tedavi evet mutlaka kişiden kişiye değişir. Mesela antibiyotik allerjisi olabilir. Dediğiniz gibi genelleme yapmak doğru değil; ancak koronavirüs tablosu beni de derinden çok üzdüğü, çok yaraladığı için bir fikir olarak paylaşımımı yaptım. Onun dışında bahsettiğiniz uygulama inşallah daha da yaygınlaşır, hastanelerdeki hekim ve eczacı arkadaşlarımın çalıştığı yerlerde henüz uygulanmadığını söylemişlerdi. Ama yakında oralarda da uygulanacağından eminim. Ne olursa olsun bu ilaçların hekim kontrolü dışında kullanılmasını ve uzun süreli kullanılmasını da doğru bulmuyorum. Genelleme yapmak değildi amacım, sadece bir sağlıkçı olarak sürece, hekimlerimize faydalı olmak istedim. Yine de yanlış anlaşıldığım için özür dilerim. Havaforum'u ve saygıdeğer hocalarımı ve arkadaşlarımı çok seviyorum. Bilgilerinize sunarım. Çok teşekkürler.