Sezona girmiş bulunuyoruz ufaktan güzel bir sistem olması dileğiyle 250 rakımla gireceğim sisteme winter is coming

İstanbul Özel Raporlar-Yorumlar
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
-
-
Altta Azor utanmasa Kutuplara çıkacak inanılmaz bir dizilim bu ya. Gerçekten bir daha denk gelmesi zor bir dizilim.
-
Hocalarım sistemin trafiğe etkisi nasıl olur. Cumartesi Sinop a gidip Pazar dönme planımız vardı ancak iptal mi etmeliyiz bilemedik.
-
- Official Post
-
Perşembe günü lodos, cumartesi günü de yıldız şehri uçuracak.
Cumartesi sahiller kar görmek istiyorsa rüzgarın karayel olması daha makbul olurdu ya da soğumanın şiddeti artacak ama yağış azalacak. Modelleri takip ederken her veriden eser miktarda tahminimize karışım yapmamız gerekiyor
-
Senaryonun guzelligine bakarmısınız☺️
-
- Official Post
-
Herkese iyi akşamlar. Sezonu açıyoruz.
Ancak uzun zamandır ciddi bir yağış almadığımızı belirtmek istiyorum. Daha doğrusu değişmeye başlayan iklimimiz nedeniyle özellikle son senelerdir Sonbahar Mevsimindeki Yağışları artık kaybetmeye başladık...
"Balkanlar'dan gelen soğuk hava" lafını uzun bir aradan sonra duyacağız.
Öncelikle Çarşamba günü (yarın) öğlen saatlerinden sonra Lodos kuvvetlenmeye başlayacak. Perşembe günü cephe geçişiyle birlikte il genelini ciddi şekilde etkileyecek rüzgarın hamleleri zaman zaman 80-90 km/h geçebilecek Lodos Fırtınası etkili olacak. Perşembe günü deniz seferleri aksayabilir. Perşembe günü bu Lodos Fırtınasına sabah saatlerinden gece saatlerine kadar özellikle öğlen ve akşam vakitlerinde il genelinde 10-30 mm+ yağış bırakacak kuvvetli bir yağış eşlik edecek.
Cumartesi günkü sisteme daha 5 gün var, vade uzun sayılır, o yüzden hala modellerde değişiklikler görüyoruz, özellikle "kar yağışı ihtimali için" daha takibe devam edilmelidir.
Fakat Cumartesi günkü sistem için Genel olarak ana hatlarıyla ise: Cuma günü önemli bir yağış olmayacak ancak Cuma akşam saatlerinden itibaren Lodos tekrardan kuvvetlenmeye başlayacak, Cumartesi sabah saatlerinden itibaren Balkanlar'dan gelen soğuk hava ve cephe geçişiyle nedeniyle yine il genelini ciddi şekilde etkileyecek rüzgarın hamleleri zaman zaman 90 km/h geçebilecek Lodos Fırtınası etkili olmaya başlayacak (yine deniz seferleri aksayabilir) beraberinde şiddetli yağışta eşlik edecek. Öğlen vakitlerinde Cephe geçişiyle birlikte rüzgar Yıldız'a dönecek yine kuvvetli esecek ve İstanbul'un batısından olmak üzere sıcaklıklar epey hızlı düşmeye başlayacak. Aynı anda İstanbul, Çatalca, Binkılıç taraflarında sıcaklık 4°C iken, Tuzla'da sıcaklık 17-18°C olacak. İl genelinde sıcaklıklar 4-5°C 'lere kadar düşecek ancak atılan haritalarda da gözüktüğü üzere sıcaklık-yağış-dew point değerleri uyuşmadığı için kıyı kesimlerde seyirlikte olsa kar yağışı görülemeyebilir (daha 5 gün var bu durum değişebilir, işin içinde dikey hız vb. etmenlerde var), bir ihtimal İstanbul'un en batı kesimleri ile birlikte, Aydos gibi yerlerde kar yağışı görülebilir.
Cumartesi günkü yağış (30-50 mm+) şiddetli olacak gibi duruyor, Sel ve Su Baskınlarına karşı dikkatli olunmalı.
Hafta sonu "ihtimal dahilindeki Kar yağışını" yakalamak isteyenlerin Aydos gibi rakımı yüksek yerlere çıkmasını tavsiye ediyorum. Önümüzdeki güncellemelerde bu durum daha da netleşecektir.
Sırasıyla Cumartesi Sabah saatleri ve Öğlen saatlerindeki Sıcaklık haritaları: Sabah saatlerinde Lodos ile iyice ısınıyoruz (1. Görsel) ondan sonra cephe geçişiyle birlikte Öğlen saatlerini gösteren haritada (2. Görsel) Sıcak-Soğuk çatışmasını çok iyi görüyoruz.
-
Gefs çok iyi gelmiş. Bu gfs ne yapmaya çalışıyor anlamış değilim.
-
ECMWF'de halen olumsuz olan konu yağışla soğuğun çakışmaması. Yağış çekildikten sonra Dew Point ve sıcaklık istenen seviyeye geliyor.
Yağış çekildikten sonraki Dew Point
Burada da DEK/DEY oluşma olasılığını bizlere göstermiş ama bu sefer de izobarlar yatık ve rüzgar profili uygun değil.
GFS ile halen mutabık olmadıkları konu soğuk ve yağışın çakışması durumu. YB, GFS'ye göre daha erken üzerimize yatıyor ECM'de. Bu nedenle hala Aydos ve Çatalca-Silivri yüksekleri hariç havada kar görme ihtimali ECM'ye göre çok az. Vade gittikçe kısalıyor önümüzdeki güncellemeler önemli.
Bu arada bu mevsimde kar konuşmak biraz delilik gibi gelebilir ama yağışı yakaladığımız artık neredeyse kesin gibi biz ihtimallere bakıyoruz çünkü olma durumu var yok değil.
-
-
Bana en mantıklı ecmwf geliyor.
-
Anlık sıcaklık.Hissedilen daha soğuk olabilir. 🥶
-
-
Ayı vermiş coşkuyu sıra sistemde
-
Benim kıza (10) yazılanları okudum. Baya sevindi ama ilk sözü "okullar kesin tatil olur" oldu. Üstünede cadı sila kahkasını patlattı şımarık.
Şimdi yanı başımda kaç gün, saat, dakika, saniye kaldığını hesaplıyor. En azından matematiği ilerlemiş, onu farkettim.
Çocuklara bahsetmeyin, tavsiye edilmez. -
Tuzla olarak beklentim o kadar düşükki
-
- Official Post
-
kis geldigine gore foruma geri donmek lazim. umarim cumartesi sezonun ilk karini goruruz, zira gecen gecelerden birinde ruyamda subat 20'deydik ve bir tane bile kar dusmemisti istanbul'a. seneler kabusa dondu maalesef
-
Soğumanın süresi uzamış ayrıca diyagram uzun süre 0 üzerine çıkamıyor bu da muhtemelen yeni bir sistem için iyi bir şans bizim için.
-