İstanbul Özel Raporlar-Yorumlar

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Riskli bir durum yok, çünkü riskli bir duruma evrilebilecek kadar kararsızlık yok. Klasik gökgürültülü geçişler olması daha muhtemel. Ancak anlık olarak gelişen Cumulonimbus oluşumları kısa süreli ince taneli doluya neden olabilir ancak bu ihtimal çok düşük.

    CAPE değeri düşük değil mi hocam?

  • CAPE değeri düşük değil mi hocam?

    Duruma göre değişir, ayrıca sadece CAPE'e bakarak yorum yapamayız. En basit şekilde gökgürültüsü tahminciliği CAPE, LI, TT ve K endekslerinin harmanlanmasıyla oluşturulur. En kolay şekilde bu sayısal endeksleri kullanarak yorum yapabiliriz. Ancak daha birçok yöntem, veri ve parametre var. Bu süreçte CAPE değerinin +50J/kg olmasıyle beraber LI endeksi 0-1 bandında, K endeksi 25-30 bandında ve TT endeksi 50-53 civarlarında. Bu 4 sayısal endeks de atmosferdeki kararsızlığı anlamamıza yardımcı olur ancak sadece birine bakarak yorum yapamayız. Misal sadece K endeksine bakıp yorum yapamayız çünkü K endeksi zaman zaman 700hPa'deki kuru hava kütlesini kararsızlık olarak gösterebiliyor. Ya da sadece CAPE'e bakarak yorum yapamayız, eğer yeterli atmosferik doygunluk yoksa ve gerekli konveksiyonel hareket yoksa CAPE isterse 5000J/kg olsun yine de çok bir anlam ifade etmez. Misal Kızıldeniz ve Aden Körfezi çoğu zaman yüksek CAPE değerine sahiptir ama yeterli atmosferik doygunluk ve konveksiyonel hareket olmadığından pek bir olay olmaz.


    Ayrıca bu sistem çokta büyük bir sistem değil o yüzden böyle küçük değerler olması normal. Bazen bu değerler uygun olmasa bile gökgürültüsü olabiliyor. Çünkü günün sonunda atmosfer yine bildiğini okuyor.

  • Şu hava kirliliği dün akşamdan beri canımı sıkıyor, burnuma yanmış odun tarzı kokular gelip duruyor pencereyi açamaz oldum

  • Duruma göre değişir, ayrıca sadece CAPE'e bakarak yorum yapamayız. En basit şekilde gökgürültüsü tahminciliği CAPE, LI, TT ve K endekslerinin harmanlanmasıyla oluşturulur. En kolay şekilde bu sayısal endeksleri kullanarak yorum yapabiliriz. Ancak daha birçok yöntem, veri ve parametre var. Bu süreçte CAPE değerinin +50J/kg olmasıyle beraber LI endeksi 0-1 bandında, K endeksi 25-30 bandında ve TT endeksi 50-53 civarlarında. Bu 4 sayısal endeks de atmosferdeki kararsızlığı anlamamıza yardımcı olur ancak sadece birine bakarak yorum yapamayız. Misal sadece K endeksine bakıp yorum yapamayız çünkü K endeksi zaman zaman 700hPa'deki kuru hava kütlesini kararsızlık olarak gösterebiliyor. Ya da sadece CAPE'e bakarak yorum yapamayız, eğer yeterli atmosferik doygunluk yoksa ve gerekli konveksiyonel hareket yoksa CAPE isterse 5000J/kg olsun yine de çok bir anlam ifade etmez. Misal Kızıldeniz ve Aden Körfezi çoğu zaman yüksek CAPE değerine sahiptir ama yeterli atmosferik doygunluk ve konveksiyonel hareket olmadığından pek bir olay olmaz.


    Ayrıca bu sistem çokta büyük bir sistem değil o yüzden böyle küçük değerler olması normal. Bazen bu değerler uygun olmasa bile gökgürültüsü olabiliyor. Çünkü günün sonunda atmosfer yine bildiğini okuyor.

    Çok teşekkürler hocam açıklama için :)

  • PM 2.5 (partiküllü madde 2,5)


    70 (kötü)


    35 µg/m³



    İnce Parçacıklı Maddeler, çapı 2,5 mikrometreden küçük solunabilir kirletici partiküllerdir. Akciğerlere ve kan dolaşımına girerek ciddi sağlık sorunlarına yol açabilirler. En ağır etkileri akciğer ve kalpte görülür. Bu maddelere maruz kalma öksürüğe veya solunum zorluğu, astım rahatsızlığında ağırlaşma ve kronik solunum yolu rahatsızlıklarının gelişmesine yol açabilir.



    İki gündür İstanbul'da yüksek düzeyde pm2,5 salınımı var. Çok dikkatli olalım.

  • hava kirliliği çok ciddi boyutlara ulaştı o insanların sis sandığı şey hava kirliliği , sosyal medyada dün bilgilendirme videosu gördüm sis değilmiş o sahil kenarlarında olan duman.

  • Sabah modeli Avrupa yakasını sade yağmur yapmış Anadolu’nun ortasını da biraz karlı göstermiş o kadar takip gitti yine

    Hocam Mart'ın sonuna geldik. ECMWF ile farklılılar mevcuttu zaten. Kışın ortasında bile bu değerler tek başına yeterli gelmiyor rüzgar koşulları vs bir ton parametre var bu şehire kar yağması için.

  • Sabah modeli Avrupa yakasını sade yağmur yapmış Anadolu’nun ortasını da biraz karlı göstermiş o kadar takip gitti yine

    ekim-şubat arası felaket geçmişken

    nevruz sonrası yağış ve soğuk yakalamışız

    fakat gene tatmin olamadınız ?

    bırak karı kırağı yağsa mutlu olmalıyız

    barajlar %40 seviyesinde değil

  • Yaklaşık 2 gündür öksürük var bende. Kuru öksürük, gıcık tarzında. Demek ki sebebi hava kirliliğinden. Özellikle akşamları hava kirliliği üst seviyeye çıkıyor.


    Hava kirliliğinin üç sebebi vardır;


    1-) Nüfus kalabalıklığı

    2-) Yüksek basıncın etkisi altına girilmesi

    3-) Rüzgar hızının minumum seviyeye düşmesi.


    Şehrinden çıkan bütün egzozlar, fabrikalardan çıkan dumanlar, yakılan odunlar vs hepsi tekrardan şehrin üstünde asılı kalıyor.


    Önümüzdeki senelerde bunu daha çok yaşayacağız.

    İstikbal Göklerdedir -Mustafa Kemal Atatürk