Orta Karadeniz'de Şiddetli Hava Olaylarına Dair Analiz

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Palanci Hocam bahsettiğiniz dolu yağışlarının Düzce yi vurma ihtimali var mıdır ? Önlem almaya çalışalım kendi çabamızda :)

    Karın ilk düşüşü sıradan değil, sihirli bir olaydır. Uyandığında yattığından daha farklı bir dünyaya gözlerini açarsın


    Priestley

  • Palanci

    Hat den Titel des Themas von „Marmara ve Batı Karadeniz'de Beklenen Şiddetli Hava Olaylarına Dair Analiz“ zu „Marmara, Ege ve Batı Karadeniz'de Beklenen Şiddetli Hava Olaylarına Dair Analiz“ geändert.
  • Güney Marmara'da Şiddetli Hava Olayları



    Önümüzdeki sıcak hava sektörünün üst seviyedeki soğuk havayla çarpışmasıyla oluşacak olan termodinamik konvektif kararsızlık şiddetli hava olaylarını tetikleyen ana unsur olacak. Sıcak hava yüzünden havadaki nem kırılacak ve kuru üst katman ve nemli alt katman konvektif kararsızlığa sebep olacak. Rüzgar kesmesi çok güçlü olmamasına rağmen Süper Hücre oluşacaktır. Çünkü SBCAPE değeri 3110J/kg gibi afaki bir değere çıkmış. Uygun şartlarda bu CAPE değeri şiddetli hava olaylarına işaret eder.


    Skew-T Analizi


    3110J/kg SBCAPE

    -9 LI

    39 K

    57 TT

    3.6 SCP

    1.3 SHIP

    2.2 EHI

    24kts 0-6km Shear

    30kts 0-3km Shear

    550m LCL - 1613m LFC - 12151m EL


    Öncelikle bu değelerden 1-2 tanesi harici diğerleri şiddetli hava olaylarına işaret ediyor. 3110J/kg SBCAPE değeri aşırı kararsız havaya işaret ediyor. -9 LI değeri aşırı kararsız havaya işaret ediyor. 39 K değeri ise aşırı kararsız havaya işaret ediyor. 57 TT ise çok kararsız havaya işaret ediyor. 3.6 SCP değeri ise Süper Hücre oluşumu için gayet iyi bir değer, uygun şartlar altında Süper Hücre oluşur. 1.3 SHIP ise dolu için oluşuturulmuş bir endekstir, boyutu hakkında fikir vermez ama dolu için fikir verir ve 1.3 marjinal anlamda kuvvetli bir değer. 2.2 EHI ise Süper Hücre oluşumuna uygun bir değer, tahmincilere göre değişir benim için 0.8 üstü Süper Hücre potansiyeli taşır. 24kts/30kts Shear değerleri ise bulut gelişimi için önemli, Süper Hücrelerde güçlü rüzgar kesmesi görülür normalde +35kts Shear olması gerekir ama 3110J/kg SBCAPE olduğu için Shear değeri tolere edilebiliyor. LCL/LFC/EL değeri ise bulut yapısı için fikir verir. Bulut tepe noktası bazı noktalara 12,5km'yi bulabilir. Ayrıca SARS çalıştırmalarında iri dolu ve Süper Hücre denemeleri göze çarpıyor.


    LW Haritaları


    Buradan MUCAPE değerini görebiliyoruz. Bahsettiğim bölgedeki yüksek CAPE değerlerini görebiliyorsunuz. LW haritalarından da görmeniz iyi olur.


    Burada ise konverjans zonları ve parsel derinlikleri var. Bahsettiğim bölgedeki gelişmiş konverjans zonu ve derin parsel göze çarpıyor. Anlık olarak dikey gelişime maruz kalan bulutlar beklentinin üstünde olaylara neden olabilir.


    Burada ise SCP ve SREH var. Normalde bu süreç için tornado ihtimali verebilirdim ama düşük gibi gözüküyor. SREH ve BRNSHR değerleri yetersiz gözüküyor ama Güney Marmara'nın geniş düzlüklerinde küçük Funnel Cloud denemeleri görebiliriz, hortum ihtimal dahilinde ama düşüh ihtimal. Ayrıca kıyı kesimlerde Waterspout ihtimali var. SCP ise renkli çizgilerle gösteriliyor. Skew-T kısmında SCP değeriyle aynı şey o yüzden bir daha yazmaya gerek yok.


    Burada ise dolu parametresi var. Bu değerin yüksek olması dolu için daha güçlü şartlara işaret ediyor. Skew-T kısmındaki SHIP kısmında da söylemiştim, iri dolu ihtimaline karşı dikkatli olmakta fayda var.


    Ancak bir ihtimal daha var...

    CIN yani Konveksiyonel inhibisyon dediklerimizi çöpe çıkarabilir. Benim düşüncem bu yüksek konvektif kararsızlığın inhibisyonu kıracağı yönünde. Eğer beklentim doğrultusunda ilerlerse analizim burada olmaz ise yapacak bir şey yok. Risklere karşı ihtimalleri değerlendirmek en iyisi...


    Bu veriler haricinde en sağlıklı veriyi radar takibi verecektir. Süper Hücre, kuvvetli konvektif fırtına, iri dolu, şiddetli yağış, su baskını gibi risklere karşı dikkatli olalım. Tahmin bizden takdir Allah'tan...

  • Palanci

    Hat den Titel des Themas von „Marmara, Ege ve Batı Karadeniz'de Beklenen Şiddetli Hava Olaylarına Dair Analiz“ zu „Güney Marmara'da Şiddetli Hava Olayları“ geändert.
  • Tornado için ihtimal var ama düşük olduğunu belirtmekte fayda var. Nispeten düşük LCL, yüksek kararsızlık, nispeten güçlü üst seviye rüzgarı buna neden olabilir. Su hortumu olabilir, karada ise küçük bir ihtimal denemeler görebiliriz. PergamoN sanırsam bu konuda hemfikiriz.

  • Tornado için ihtimal var ama düşük olduğunu belirtmekte fayda var. Nispeten düşük LCL, yüksek kararsızlık, nispeten güçlü üst seviye rüzgarı buna neden olabilir. Su hortumu olabilir, karada ise küçük bir ihtimal denemeler görebiliriz. PergamoN sanırsam bu konuda hemfikiriz.

    Templeri inceleme fırsatım olmadı gece bakmıştım en son , sadece Gfs bazlı gitmemekde fayda var Ecmwf hatta icon'da buna dahil edilebilir hepsine göz atmak lazım ve gidişatı anlık yer analizleriyle/model çıktılarıyla kıyaslamak lazım.Ecmwf ve İcon'da alt seviye çok kuruydu aşırı Mucape değerleride bundan kaynaklanıyor , alt seviye kuru olunca haliyle LCL seviyeleri yükseliyor (son çıktılardaki durumu bilmiyorum). Hortumlar düşük LCL seviyelerinin (konveksiyonun çok alt seviyelerden başladığı bölgelerde) (SRH)'in eşlik etmesiyle tetikleniyor.

    LCL seviyesi ne kadar yüksekse hortum ihtimali o kadar düşer diğer parametrelerde önemli tabi özellikle yüzey tabanlı cape değerleri vb.

    Benim incelediğimde genel olarak LCL seviyeleri yüksekdi bu yüzden hortum ihtimali düşük görünüyordu ama anlık gelişen olaylarda model çıktılarından farklı durumlarda gelişebilir kesin konuşmamak lazım.

    Yüksek LCL seviyesi dolu yağışını kolaylaştıran bir etmen bazı bölgelerde orta seviyedeki yüksek atlama oranlarıda dikkat çekiyor hortumdan ziyade dolu ön planda gibi görünüyor ama şu saate kadar şahsi beklentimin altında gitti adveksiyon orta seviyelerde dahil düşük muhtemelen adveksiyon(nem) olmayınca hava istediği kadar kararsız olsun birşey olmuyor.

    Soğuk cephenin yaklaşmasıyla birlikte en azından üst seviyede adveksiyon durumu düzeliyor görünüyor , cephe önündeki barotropik konveksiyonun daha erken başlamasını bekliyordum yeni kıpırdamaya başladı ne kadar etkili olacak muamma izlemeye devam süreç uzun.

    Bursa’nın güneyinden başlamış görünüyor.

  • Palanci

    Hat den Titel des Themas von „Güney Marmara'da Şiddetli Hava Olayları“ zu „Orta Karadeniz'de Şiddetli Hava Olaylarına Dair Analiz“ geändert.
  • Orta Karadeniz'de Şiddetli Hava Olaylarına Dair Analiz

    Biraz geç kalınmış bir tahmin olsa da yapılmasında sakınca yok. Öncelikle Sinop-Samsun-Ordu-Tokat-Çorum-Amasya illerimizde çok şiddetli hava olayları olacak. Olmasını beklemediğim tek şey mezoölçekli konvektif kompleks. Hortum,iri dolu, şiddetli konvektif rüzgar, su baskını gibi hadiselere karşı dikkatli olmalıyız.


    Öncelikle ESTOFEX'e bakalım. Normalde TR adına çok tahmin yapmazlar ama bu sefer geniş alanda etkili olduğu için pas geçmemişler. Bence 3. seviye uyarı uygun görülebilirdi. Bahsettiğim bölge geneline 2. seviyeden uyarı verilmiş.


    Skew-T diyagramı ise çok fena gözüküyor. Diyagramı Samsun'un iç kesimlerinden bir yerden çektim.

    3620J/kg SBCAPE değeri havanın aşırı kararsız olduğunu gösteriyor. -10 Lifted Indeks ise yine havanın aşırı kararsız olduğunu gösteriyor. Ayrıca bulut yapısı için 434m LCL ve 11666m EL değerleri yaklaşık 11,5km bulut kalınlığına işaret ediyor. Bu bizim enlemlerimizde çok gelişmiş bir buluta işaret ediyor. Ayrıca 39K ve 56TT endeksleri de aşırı kararsız havaya işaret ediyor. Kompozit parametrelerde 6.8SCP ve 2.6EHI gelişmiş Süper Hücre oluşumların işaret ediyor. 2.4SHIP ise dolu için yüksek bir değere işaret ediyor. 0.8STP değeri ise hortum olacağının haberini veriyor gibi.


    Burada 0-6km Shear/0-1km Shear/STP var. Bahsettiğim bölgedeki STP ve shear değerleri iyi gözüküyor. Bahsettiğim hadisler için dikkatli olmakta fayda var.


    Burada da SREH/SCP var. Bahsettiğim bölgedeki yüksek SREH ve SCP değerlerini görüyorsunuz. Tornadik Süper Hücre için uygun gibi gözüküyor.


    Burada ise çok gelişmiş konverjans sahalarını görüyoruz. Ayrıca derin parsel ve bu kadar gelişmiş konverjans sahalarının uygun şartlarda şiddetli hava olaylarına sebep olmaması garip olurdu.


    Burada da dolu parametresini görüyoruz. Bahsettiğim bölgedeki değerler göze çarpıyor. İri dolu için dikkatli olmakta fayda var...


    Burada da BulkShear var. Yeterli shear değerleriyle beraber yüksek kararsızlık ve nemlilik olunca Süper Hücre kaçınılmaz oluyor...


    Burada da SREH değerleri var. +300SREH değeri diğer değerlerin uygun olmasıyla birlikte hortuma kadar ilerleyebilir. Bugün hortum beklememdeki en önemli etkenlerden birisi de Helicity değerleri. +300SREH, +90BRNSHR, +4EHI ve güçlü alt seviye rüzgar kesmesi bunu destekliyor.


    Burada da LCL yani bulut tabanının seviyesi var. Düşük LCL değeri uygun koşullar altında hortum oluşmasına destek çıkan bir durumdur.


    Burada Vorticity500 var. Pozitif vorticity değerleriyle birlikte yazdığım diğer tüm şeyler dediklerimi destekliyor.


    Bugün şiddetli hava olaylarına karşı dikkatli olalım. Herhangi bir can ve mal kaybı yaşamamak dileğiyle. İyi forumlar, iyi günler...