Aralık Ayı Genel Görünüm (2022)

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Öncelikle bu analizin bana ait olduğunu ve benden başka kimsenin sorumlu olmadığını belirterek başlıyorum. Kendi gördüklerimi sizlere doğru bir biçimde aktarmak istedim ve bu konuyu açtım. Dilerseniz asıl konuya giriş yapalım...


    Aralık Ayı Ülkemizde Nasıl Geçecek?

    Öncelikle -PNA/-NAO etkisi dolayısıyla Grönland Blokajının Aralık ayının ilk 15-20 gününü kar açısından götürdüğünü belirtmek istiyorum. Neden kar açısından götürdüğünü belirtmek istiyorum diye söyledim derseniz, arkadaşlar bu süreç içinde İzlanda kökenli yağışlı sistemlerin zaman zaman ülkemizin batı kısımlarında etkili olacağını düşünüyorum. Aralık sonu pattern yavaştan lehimize dönmeye başlıyor ve kıyılarda kar yapabilecek potansiyele sahip sistem alma ihtimalimiz artıyor. Rosby dalgalarının durumu, teleconnection endekslerin yavaştan düzelmesi, basınç dizilimindeki lehimize düzelmeler Aralık sonunu işaret ediyor. ECMWF'nin haftalık verileri her ne kadar Aralık için kötü güncellemeler yapsa da vadenin uzun olduğunu unutmayıp bu güncellemelerinin tutarlılığın düşük olduğunu belirtmek istiyorum yani iyi güncelleme geldiğinde de tutarlılığın düşük olduğunu unutmamakta fayda var. Aşağıya ECMWF'nin uzun vadeli AO, NAO ve PNA verilerini bırakıyorum, aşağıdaki görüntülere göre ayın 20'sinden sonra endeksler düzelmeye başlıyor. Aralığı iki parçaya ayırmak gerekirse; ilk yarı ılık/batı kısım yağışlı, ikinci yarı soğuk/mevsim normallerinde yağış olarak ayırabiliriz.


    Zaman zaman Grönland, zaman zaman İskandinav, zaman zaman ise İskandinav Yükseğiyle bağlantı kurmuş Azor Yüksek basıncı göreceğiz. Sibiryadaki kar örtüsü durumuna baktığımızda Sibirya Termik Yüksek Basıncının Aralık ayında da etkili olacağını görüyoruz, oradaki bölgelerden soğuk rekorları gelebilir.


    Yukarıdaki diyagramda da ayın 20'sine kadar -NAO hakim, sonrasında topluluk ortlaması +NAO demiş. Tutarlılığı düşük ama ayın 20'sine kadar olan durumu göstermesi için bıraktım.


    Özet olarak Aralık ayında ülkemizin batı kısmının bol yağışlı geçmesi diğer yerlerin ise mevsim normalleri ve civarında geçmesi bekleniyor. Patternin ay sonu lehimize dönmesiyle birlikte kışa başlangıç yapma ihtimalimiz var tabii bunun için daha çok vakit var zamanı gelince bunun hakkında da konuşuruz. Şimdilik bunları söylesem yeterli sanırım. Gelişmeler oldukça buradan, veri paylaşımı ve yorumlama konusundan, şahsi tahminler ve yorumlar konusundan veya model yorumlama konusundan aktarırız. Tutarlılık düşük olduğu için tahmine çok bel bağlamayın sadece ana fikir olması açısından değerlendirebiliriz. Okuduğunuz için teşekkür ederim. İyi forumlar...

  • Aralık sonu gibi bir şeyler var herhalde :hfyeni (18):

    Aralık sonu sistemini ilk 13 Kasım'da belirtmişim, sonra 18 Kasım'da veri paylaşımı konusunda açıklamışım. İnşallah tahminimde yanılmam, bakalım neler olacak? :)