Orta Vadeli Analiz

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Orta Vade Analizi


    Merhaba arkadaşlar. Sizlerle birlikte Aralık ortasına kadar bizleri neler beklediğini, nasıl bir sürece gireceğimizi ve bu süreçte nelerle karşılaşacağımızı analiz etmek istedim. Kimse şunu unutmasın ki bu sadece analiz ve tahmindir. Atmosfer değişkendir. Süreçte herhangi bir değişiklik olursa bu konu üzerinden sizlere gerekli bilgileri sunacağım.


    Yukarıdaki diyagram hava rejimi olasılıklarını belirtir. Diyagramda 5 adet renk bulunur. Bunlar;

    Mavi = Pozitif NAO ( North Atlantic Oscillation )

    Yeşil = Negatif NAO ( North Atlantic Oscillation )

    Kırmızı = BLO ( İskandinav Blokajı )

    Mor = ATR ( Atlantic Ridge )

    Gri = No Regime yani rejim yok.

    Bizim bakmamız gereken yer alttaki dikdörtgen kutulardır. Kutular topluluk ortalamasını belirtir. Vade yaklaştığı için ay ortası sistemini çok göremiyor o yüzden direkt olarak BLO vermiş. Ay sonuna doğru maviler artışa geçmiş yani +NAO gözüküyor. Bu sistemin doğuya atılması anlamına gelebilir. Ancak sadece buna bakarak kesin bir kanıya varamayız. Diğer endeksleri de incelemek gerekir. Diğer bir sistem ise Aralık başı gözüküyor. Aralık ikinci hafta bir sistem gelebilir. Bu sistemin de rotası belirsizdir. Takip edip neler olacağını göreceğiz.


    Zonal rüzgarlarda ay sonuna doğru düşüş var. Yani kutuptan soğuk kaçağı olacak. Bu kaçağın rotası belirsiz. Zonal rüzgarlar sadece salınım olacağını belirtir. Ay sonu salınımını ve Aralık 2.hafta salınımını öngörmüş. Bu da yukarıdaki rejim grafiğini destekliyor.



    NAO yani North Atlantic Oscillation. Bu diyagrama göre ay ortasında nötr ve hafif pozitif civarında gözüküyor. Ay sonuna doğru negatife doğru iniş yapmış. Sistemi Orta Avrupa civarlarına verebilir anlamına geliyor. Ülkemiz için en ideali nötr ve civarıdır.


    PNA yani Pasific North American Oscillation. Bu diyagrama göre ay ortası sistemi hafif pozitif PNA gözüküyor. Ay sonu sisteminde ise negatif/hafif negatif PNA gözükmüş. Sistemi Orta Avrupa civarlarına verme potansiyelinin bulunduğu anlamına geliyor. Bize gerekli olan nötr ve civarıdır.


    ECMWF'nin akşam çıktısına göre Trakya, Marmara, Ege, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgelerimiz güzel yağışlar alacak. Bazı yerlerde 10 günlük toplam yağış miktarı 100mm'yi geçmiş gözüküyor. Ülkemizin batı ve güney kısmı özlediği yağışlara kavuşacak gibi gözüküyor. İnşallah bu görüntüleri vade yaklaştıkça da görürüz.

    pageLogo-90307741.png

    2 Mal editiert, zuletzt von Aykut ()

  • Aykut Eline emeğine sağlık.Dediğin gibi umarım tez vakitte gerekli yağışlara kavuşuruz.

    Ayrıca fotoğraflar görünmüyor , üzerine tıkladığımda yetersiz yetki yazıyor bende.Haberin olsun. :)


    *Tamam düzelmiş sorun yok şuan.

  • konun hayırlı olsun renktaşım. 5 dakika önce baktığımda görseller sorunlu idi şimdi düzenlemişsin emeğine sağlık. Güzel bir tahmin olmuş. Seninde dediğin gibi inşallah gerçekleşir ve özlediğimiz yağışlara kavuşuruz :)