GFS-ECMWF-UKMO YORUMLAMALARI (Nisan-Mayıs-Haziran-Temmuz-Ağustos-Eylül-Ekim-Kasım 2022)

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Daha önce görülmemiş bir basınç dizilimi ile karşı karşıyayız. Kasım sonu aralık başı kuzey yarım küre (KYK) genelinde bu denli Yüksek Basınç (YB) alanlarının ciddi derecede fazla olması oldukça dikkat çekici bir durum. NH haritasını incelerseniz ne demek istediğimi anlayacaksınız.

    Son yılları şöyle bir göz göz gezdirdim ve benzerine rastlamadım.

    Bu yaşadığımız döngünün elbet ki bir sonuçları olacaktır.

    Şahsen ben burada şu şekilde bir düşünce içerisindeyim;

    Uzun süreli ve PV genelinde oluşan bu YB alanları, zamanı geldiğinde uygun basınç dizilimini yakaladığı vakit ciddi sitemlerin kapısını aralayacaktır.

    Bu arada ciddi derken, halis manada ciddi arkadaşlar.

    Şu şekilde düşünmenizi isteyeceğim; Bir basınç dizilimi düşünün ve gücünün 1050/1070 olduğunu farz edin. Bu basınç diziliminin +10 gün boyunca olduğu bölgede sayıkladığını düşünün. Şimdi de basınç dizilimin Kuzey Buz Denizi/Sibirya arasında uzun süreli ve uygun bir şekilde olduğunu farz edin.

    Bu ne demek biliyor musunuz? Ciddi soğukların uzun süre boyunca güney enlemlerde rex blokaj yakalaması demek.

    Hatta 850hPa'da şöyle örnek vermek gerekirse; -16/-17'nin Karadeniz'e indiğini dahi gözlemleyebiliriz.

    Peki bu kadar analiz ettik, ortaya bir var sayım attık, bir ihtimal ,bir öngörü attık. Tarihi ne zaman? Ve olacak mı? İnanın bende bilmiyorum, Ocak/Şubat veyahut Mart. Ama bu ihtimal hiçte az değil.

    Belki de bu sene eğer paten aynen bu şekilde devam ederse, bu bahsettiğim olay gerçek olabilir. Ki bana sorarsanız tecrübeme dayanarak bunun yüksek olduğunu söyleyebilirim. Bazı pazıl taşlarını dizdiğinizde ne demek istediğimi umarım bu anlatabilmişimdir.

    Bu mesajımı okuyan modelleri uzun yıllardır takip eden arkadaşlar ne demek istediğimin çok iyi anladığını düşünüyorum, ve aynı şekilde heyecandıklarını şimdiden tahmin edebiliyorum.

    Kısacası bu şekilde bir durum gözüme çarptı ve sizlere bundan bahsetmek istedim.

    Takip edeceğiz.

    Herkse selamlar...

  • Bu güncellemede devam etseymiş en az 15-16'sına kadar kayıp gösterecekmiş zaten. İlk yarı kapalı malesef geçen gün dediğim gibi ruh sağlığınızı grönland blokajına göre hazırlayın yada modellere kendinizi kaptırmayın 10 gün kadar, daha sonra bende aktif takibe başlayacağım 20'si civarı çünkü o tarihlerden sonrada bir şeyler olmalı. İngiltereli kar delileri -8'le eğlenebilir seviniyorlarda zaten. Şu anda takip edilecek bir şey olmadığı gibi, hem dünya kupası var millet oraya focuslanmış hemde kimsede hevesde yok şu rezil görüntü sonrası.

    ecmwf-ensemble-avg-nhemi-z500-anom-1105600.png"

  • ECH101-48.GIF?30-0

    İstikbal Göklerdedir -Mustafa Kemal Atatürk

  • Yüksek basınçlar pvyi baya hırpaladılar daha kışın başında. İzlanda bile aktif olamadı tam anlamıyla. Bu yb alanları beni heyecanlandırmaktan ziyade korkutuyor ben kumar gibi düşünüyorum. Vurursa vezir vurmazsa rezil. Küresel ısınma malesef geniş yb alanlarına sebebiyet veriyor ve sürelerini uzatıyor.

  • ECH101-48.GIF?30-0

    Berkaycığım sana katılıyorum. Kuzeyde işler yolunda gitmiyor. Artık ters giden bir şeyler var. Kutup girdabı aşırı pozitif endekse bürünemiyor yani kendisini toparlayamıyor. Bu da soğuk kaçaklarına ve yblere sebebiyet veriyor. Artık buzdolabının kapağı açılmış ve soğuk hava dışarıya kaçıyor buzdolabı ise ısınıyor kendisini soğutmaya çalışıyor ama nafile.

  • Yüksek basınçlar pvyi baya hırpaladılar daha kışın başında. İzlanda bile aktif olamadı tam anlamıyla. Bu yb alanları beni heyecanlandırmaktan ziyade korkutuyor ben kumar gibi düşünüyorum. Vurursa vezir vurmazsa rezil. Küresel ısınma malesef geniş yb alanlarına sebebiyet veriyor ve sürelerini uzatıyor.

    Kesinlikle. Ya kral ya da rezil bir durum getiriyor bu döngü uzun süreli blokajlar olduğu için.

    Tam bir karmaşa.

    İstikbal Göklerdedir -Mustafa Kemal Atatürk

  • Berkaycığım sana katılıyorum. Kuzeyde işler yolunda gitmiyor. Artık ters giden bir şeyler var. Kutup girdabı aşırı pozitif endekse bürünemiyor yani kendisini toparlayamıyor. Bu da soğuk kaçaklarına ve yblere sebebiyet veriyor. Artık buzdolabının kapağı açılmış ve soğuk hava dışarıya kaçıyor buzdolabı ise ısınıyor kendisini soğutmaya çalışıyor ama nafile.

    Küresel iklim değişikliğini daha ciddi hissedeceğiz. En dip ve yüksek düzeyde.

    Atmosfer de artık ortalama diye bir şey maalesef ki kalmamış durumda. Kuraklıkta başa bela, aşırı yağışta.

    O arada ki blokajların süresi tüm dengeyi bozdu.

    Buz dolabının kapısı açıldı dışarıyı soğutuyor, ama fatura çok gelecek sonra..

    İstikbal Göklerdedir -Mustafa Kemal Atatürk

  • Samet

    Hat das Thema geschlossen.