İzmir, Aydın, Muğla, Manisa Özel Raporlar-Yorumlar

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Tunç Soyerin açıklamasına göre ekipkerin yoğun çabası sonucu yangının diğer bloklara sıçraması önlendi ve yangın büyük ölçüde kontrol altına alındı.

  • 150. saatten alınmış bir diyagram. 5 Mayıs'a denk geliyor. Ancak konvektif bir olay olduğu için daha çok değişecektir. Kesin gözüyle bakılmamalıdır, 12-24h vadede gösterirse o zaman bakarız. Sadece örnek olması için bıraktım. Ciddi bir soğuk şu anlık gözükmüyor gibi.

    Ne zaman icin

    Ve 6 mayista serinlik görünüyor mu

    • Offizieller Beitrag

    Ege Bölgesi'nde Beklenen Gök Gürültülü Sağanak Yağışlara Dikkat!


    Beklenen Hadise

    Gökgürültülü Sağanak Yağış


    Beklendiği Yer

    04.05.2023 Perşembe günü Ege Bölgesi ve Batı Akdeniz'de beklenen gök gürültülü sağanak yağışların; Manisa, Uşak, Kütahya ve Denizli çevreleri ile İzmir'in, Muğla'nın ve Aydın'ın iç kesimleri, Burdur'un ve Afyonkarahisar'ın batısı ile Antalya'nın batısında yerel kuvvetli (21-50 kg/m2) olacağı tahmin ediliyor. Ani sel, su baskını, yıldırım, yerel dolu yağışı, ani rüzgar, kısa süreli fırtına ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır.

  • Bugün aşırı sıcak ilk defa terledim durduğum yerde üstelik kısa kolluyum hava sıcaklığı 28 derece olmuş merkezde yaz gibi bir gün hava-gunes11 :hfyeni (29):

  • Konvektif yağışlar için yarın öğleye doğru ve öğlen şartlar (GFS bazında) daha uygun görünüyor.Bu gece saatlerinde kıyıları etkilemesi beklenen öklüzyon cephede modellerde farklılıklar mevcut bu yüzden yorum yapmak zor ama aksiyon zaten genelde konvektif yağışlarda oluyor.


    Yarın iç kesimlerin tamamında ortalama 500-1500 SBCape (Yüzeye dayalı konvektif enerji) , LFC seviyeleride 1200-1600metre arasında değişiyor bazı yerlerde hafif bir CIN olsada bu kararsızlık değerleri ve LFC yükseliği CIN'ı kırması için yeterli, yaygın ama organize olmadan gelişen tek hücreli CB'lerin görülmesi olası,kararsızlık indeksleri (CAPE'ler) dahil çok yüksek olmadığı için aman aman bir aksiyon olmayabilir ,çoğu yerde SRH (rüzgar kesmesi) mevcut değil olan yerlerdede düşük seviyelerde bu yüzden süperhücre ihtimali düşük, yine özellikle iç kesimlerde 1-8Km'de 30Knot civarında derin tabaka kesmesi , 0-2km'de derin yakınsama mevcut olduğu için 0-6km Shear'ın +30Knot'u geçtiği yerlerde , kısa süreli süperhücreler görülebilir, genel olarak kıyı kesimlerde 15-25Knot arasında değişiyor bu kararsızlık değerlerinde süperhücre ihtimali çok düşük, templerde Nazilli civarında uygun saat dilimleri var ama hem modeller arasındaki farklar hemde kısa (yerel bir kesimde) görüldüğü için bu kesimdede süper hücre kesin görülür denemez.


    Sarı: Yerel olarak gökgürültülü sağanak yağışlı.

    Mavi Seviye 1: Küçük çaplı yerel dolu yağışı ve yerel olarak kuvvetli sağanak yağış

    Kırmızı Seviye 2: 2-3cm'e kadar yerel dolu yağışı ve kısa süreli süper hücre ihtimali.


  • Beklenen Meteorolojik Hadise

    Batı Bölgelerde Gök Gürültülü Sağanak Yağışlara Dikkat!

    Başlama-Bitiş Zamanı

    05.05.2023 11:00 - 05.05.2023 23:00

    Genel Durum

    Yapılan son değerlendirmelere göre; yurdun batı kesimlerinde beklenen sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışların, yarın (Cuma) İç Ege (Manisa, Uşak, Denizli, Kütahya, Afyonkarahisar illeri ile İzmir, Aydın ve Muğla’nın iç kesimleri), Balıkesir’in doğu, Bilecik ve Bursa’nın güney, Eskişehir’in batısında yerel kuvvetli olacağı tahmin ediliyor. Meydana gelmesi muhtemel sel, su baskını, yıldırım, yıldırım, yerel dolu yağışı ve kuvvetli rüzgar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir.

    Herkes Kalbinin Ekmeğini Yer..!

  • Güney egede aksiyon oldumu bilmiyorum ama önceki saatlerdeki radar görüntülerine göre çok bir aksiyon olmamış gibi görünüyor,hava hiç açmadı , GFS güney ege için yine tutarsız bir tahmin yaptı denebilir.Yağış ön sınır boyunca cephe görünümde ilerliyor kuzey ege ve marmarada öğleden sonraya denk geldiği için maximum etki yapacak gibi görünüyor ne kadar etkiler oda muamma sıcaklıklar beklendiği kadar yükselmemiş, ilk kırmızı eko benim konumuma denk geldi downburst tarzı 3-4dk'lık hızlı geçiş oldu küçük çaplı dolu,konvektif rüzgar ve şiddetli yağış etkiliydi.Hareketli görüntüde hafif bir çengel eko'da yapmıyor değil.

    Radar Görüntüsü: Birleştirilmiş, PPI


    Ecmwf MUcape beklentisi böyleydi;








    Sonuç;

    Streamable Video
    streamable.com