İstanbul Özel Raporlar-Yorumlar

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • yıllardır yeri geldiğinde -5 gibi değerlerle iyi kar alıp, yeri geldiğinde -14 ile yerde tutamayan kar yağışları görüyor olmamıza rağmen hala 850hpa değerlerine gereğinden fazla önem verildiğini görüyoruz :(


    bunca yıllık gözlemlerim sonucunda sistemden beklenti oluştururken ilk dikkat ettiğim şey "çekirdek gücü", ikincisi ise "dikey hareket". Dikey hareketi de ya kuvvetli yağış olarak gözlüyoruz ya da kuvvetli rüzgar olarak. Durgun havalarda 500m yükseklikte 2,5 derece sıcaklık farkı oluşması gerekirken, kuvvetli rüzgarlı sistemlerde Aydos zirve ile Kartal sahil arasında (kuş uçusu 5km mesafe) 6-7 dereceye varan sıcaklık farkları görebiliyoruz. (çekirdekteki düşük sıcaklık dikey hareketle yer seviyesine iniyor). Benzer şekilde çok kuvvetli yağışların olduğu anlarda sıcaklığın 3-4 dereceye kadar düştüğünü gözlemleyebiliyoruz. (DEK'de gözlemlediğimiz bir düşey hareket)


    Şimdi önümüzdeki sistem için elimizdeki verilere bakalım:


    *-40 hatta -42 değerlerine varan bir çekirdeğimiz var (çok nadir ülkemizi ziyarete gelen bu güçlü çekirdekler özellikle 2 yıldır aralıksız geliyor) Bu çekirdek varken yağışlarımız şehirde de şamandıralarda da kar olacaktır.

    *ekinoksa geldiğimiz bu günlerde (gece gündüz süresi eşit, güneş ışınları oldukça dik) güneşlenme olduğu takdirde -16 değerli bile olsa hava sıcaklığı don seviyesinde olmaz ve güneş örtüyü çok hızlı bir şekilde eritir. (geçtiğimiz sistem avcılarda 4-5 kez 10cm civarı örtümüz oluştu ve 2 saatte tamamen eridi)


    bu iki parametreden ne çıkarmalıyız: kuvvetli yağış olursa kar yağar ve tutar, hava açarsa erir. (başakşehirde de erir, aydosta da erir). O zaman -10 -11 kovalayacağımıza, karadenize inen çekirdeğin konumunu ve oluşturacağı AB merkezini takip edeceğiz. (şaka maka karadeniz, akdenizden çok AB üretir oldu. Neredeyse geçmiş 11 yıllık takibimin toplamında gördüğüm "batı karadeniz alçağı" kadar da bu sene gördüm. İşte bu bahsettiğim 15 günde bir gelen -40'ların etkisi) Bu oluşan alçağın, girdap etkisiyle göndereceği yağışlar ne kadar kesintisiz olursa ve ne kadar geceye denk gelirse birikim de o kadar olacaktır. Kuzey ve güney ilçeler arasındaki fark dramatik olacaktır. (bir kaç saatlik güneşlenme tüm birikimi yok edebilir).


    Ufak bir özetle 850 değerine değil yağış şiddetine bakın. İnanılmaz bir mart ayı yaşıyoruz ve eğer ECMWF'nin bu görselde öngördüğü şekilde bir yağış olursa şehrimizi tam anlamıyla kara boğar :)


    Santim sallaması yaparsam da binkılıç metreye oynar, hadımköy, arnavutköy gibi kuzeye yakın olup deniz kenarı olmayan yerler 50'ye doğru yol alır. Kıyılar da yine şanslarına göre bir veya bir kaç kez 10cm örtü yakalar diye düşünüyorum.


    forum.havaforum.com/attachment/154332/

  • bu günes ısıkları 87 martında yokmuydu kar yagma süresi uzunsa güneş fazla yoksa sorun yok kocaelide denildigi gibide hizlı erime olmadı sadece günay yamaçlar dogal okarak kuzeye gore biraz fazla eridi.

  • Tam da demek istediğimi yazmışsın hocam eline sağlık :hfyeni (25): :thumbup:

    İstikbal Göklerdedir -Mustafa Kemal Atatürk

  • Elinize sağlık.Geçenki soğuk gecede -3 derecede güneş ufkun hemen üzerindeyken çatılardan sular damlıyordu.Yani erime kaçınılmaz duruyor.Umarız deklerin kuvvetli ve arkalı olduğu bir sistem olur.Zira yağış hafiflediğinde güneş görünmese bile erime başlıyor.Zaten kara doydum.Ne gelirse kardır diye düşünüyorum.

    Yanlış kutucuga yazmışım neyse anlaşılmıştır zaten :hfyeni (18): :hfyeni (18):