18/19 Ocak Gökgürültülü DEK'ler ve Doğuda Siklonik Kar

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Ülkemiz bu geceden itibaren yeni bir soğuk ve yağışlı havanın etkisi altına girmekte. Bu polar atakla birlikte önce Karadeniz'de yağmur/sulu kar(yükseklerde kar) ve Anadolu'nun iç kesimlerinde kar yapacak bir soğuk cephe ardından ise deniz etkili yağışları göreceğiz.


    ECMWF'nin tahminine göre bu geceden yarın gece geç saatlere kadar ki yağışın simülasyonu:

    oBtR3y.gif


    Sistemde 500 mb seviyesinin 35 derecenin altında olması, 500 mb rüzgarının kuzeyli ve güçlü olması ve 700 mb seviyesindeki nemliliğin istediğimiz seviyelerde olması deniz etkili gökgürültülü kar yağışını tetikleyecek. Batı Karadeniz sahillerinde fırtına hücrelerinin tepe yüksekliği 7 km'yi bulabilir. İstanbul-Sinop arasındaki hatta graupel/iri kar yağışlarını görebiliriz. Ve denizde sarı kütle dediğimiz 38 dBz eko'yu da görmemiz mümkün.


    500 mb rüzgarı:

    5034inu.gif


    500 mb'da -40 dereceyi bulan soğuk hava:

    t8ichpg.gif


    Ve 700 mb nemi:

    nys9mii.gif


    SALI


    Yarın akşam saatlerine kadar sıcaklığın İstanbul-Kocaeli-Sakarya ve Batı Karadeniz sahillerinde yağışsız 4-6 derece DEK yağışı anında da yağışın kuvvetin bağlı olarak 2-3 dereceye düşmesi bekleniyor.

    Bolu-Düzce hattında ve Batı Karadeniz'in iç kesimlerindeki yağışlar kar şeklinde olup zaman zaman yoğun kar yağışı görülecektir. Bölgedeki sürücülerimiz dikkatli olmalıdır.

    Akşam 7-8'den itibaren hava hızla soğumaya başlayacak ve Doğu Marmara ve Batı Karadeniz'de kar sınırı giderek aşağı doğru inecektir.

    Gece saatlerinde görülecek DEK'lerde İstanbulda yağış saf kara dönecek. Yani yarın gece sıcaklık sorunu olmayacak.


    fenp9s4.gif


    Gökgürültülü DEK kütlelerinde sınır hattı Avrupa Yakasının doğusu olarak görünüyor. Buranın batısı hem daha zayıf kütleler alacak hem de sahil şeridi DEK'lerdeki güçlü düşey akımın soğutma avantajını kaçıracak. Bu bakımdan sistem boyunca Çatalca'da yerler kupkuruyken Pendiğin kar örtüsü aldığını görme ihtimalimiz var.

    Bunun dışında Sakarya ve Kocaeli'de de gece ki DEK'lerle birlikte kar örtüsü oluşmasını bekliyorum. Sabaha kadar 200 metrede 8-12 cm'i bulan kar görmemiz mümkün.

    Sistemin yıldızı Düzce-Zonguldak-Bartın-Karabük olacak ve buralarda kar esnasında ciddi miktarda şimşek aktiviteside olacak. Görüş mesafesi 50 metreye düşecek. Hücrelerin tepe yüksekliği 6-7 km'yi bulacak. İç kesimlerde 50-100 cm kar örtüsü görmemiz mümkün olacak. Çarşamba sabahı bir çokyerde yollar kapanacaktır. Zonguldak ve Bartın kıyılarında bile Çarşamba sabah saatlerinde 15-20 cm kar görebiliriz. Daha sonra sıcaklık tekrar 0 derecenin üstüne çıkacak.

    Skew-t:

    4z8uyst.png



    Rüzgarın yönü karayel olacak. Karayelli sistemlerde daha iyi deniz etkisi yağış alan Bursa-Bilecik hattı da boş geçmeyecek. Bu şehirlerde de iyi bir örtü bekliyorum.


    kkx5wzm.png


    ÇARŞAMBA


    Çarşamba günü soğuk havanın doğuya doğru kaymasıyla Orta ve Karadeniz'de de yağışlar saf kara dönecek. Samsun-Ordu-Giresun-Trabzon-Rize-Artvinde 1-3 derece sıcaklığı ile kar yağışları görülecek. Akşam saatlerine kadar 300 metre üstü her yağış örtüye dönerken akşam saatlerinden itibaren sahillerde tutmaya başlayacak. Sahilde perşembe sabahına 2-8 cm kar örtüsü görülebilir. Yükseklerde ise 15-40 cm arası lokasyona göre değişecek şekilde kar görülecek. Rize ve Artvin DEK'lerden daha çok etkilenecek.


    a1jnk2j.png



    DOĞU VE GÜNEYDOĞU ANADOLU'DA ŞİDDETLİ KAR YAĞIŞLARI


    Yarın Doğu Akdeniz'de oluşacak olan tepki alçağı Doğu ve Güneydoğu Anadolu genelinde çok şiddetli kar yağışlarına neden olacak. Elazığ, Tunceli, Bingöl, Tunceli, Muş, Bitlis(Göl Etkisi Karda alacak), Van, Hakkari, Siirt, Şırnak, Mardin, Siirt, Batman, Diyarbakır ve Ardahan 30-200 cm arası değişen oranlarda kar yağışları alacak. Önlem alınmazsa köy yollarını geçtim şehir merkezleri bile ulaşıma kapanabilir.


    semm56o.png


    NOT: Haritadaki değerler inçdir. cm için 2,5 ile çarpılır.

  • Güneydogu icin tam aciklama olmamıs hocam g.antep, adiyaman, ş.urfa, k.maras gibi son 20 yılın en yoğun kar yağışıyla karşı karşıya ellerinize saglık

  • Güneydogu icin tam aciklama olmamıs hocam g.antep, adiyaman, ş.urfa, k.maras gibi son 20 yılın en yoğun kar yağışıyla karşı karşıya ellerinize saglık

    Kahraman Maraş'ın rekoru 2003 yılında bunun dışındakileri de Güneydoğu geneli olarak belirttim :)--