Sezonun son misafiri: Nenets Soğukları

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Sevgili dostlarım, değerli Havaforum takipçileri öncelikle hepinize sağlıklı, mutlu, umut dolu, başarılı ve mevsimine uygun bir kış sezonu diliyorum.

    Meteoroloji gündeminden yoğunluğum gereği belli ölçüde uzak kalmakla beraber 40 yıllık tutkum olan hava tahmini beni dürtüyor ve sizlerle naçizane fikir ve yorumlarımı paylaşmaya beni zorluyor.

    Bu sene aslında kış mevsimi takvim karşılığı olarak başladığı günlerde kendisini gerçek anlamda hissettirmeye başlayacak gibi görünüyor. Her senenin bir paterni vardır bir süre bu hakim patern devam eder genellikle kış ortasında değişime uğradığı anda fazını da değiştirir. Bu sene ise ülkemize inen soğuk ve yağışlı hava sistemleri genellikle Salı - Çarşamba günlerinde 7 şer günlük döngülerle salınım yapıyorlar.

    Kuzey enlemlerde özellikle batı Sibirya , archengelsk bölgesi ise kuzey Kara Denizi arasındaki bölgede sıcaklıklar mevsiminden nispeten önce sayılabilecek bir zamanda yer seviyesinde -30 lara geriledi.

    Azor’un İngiltere - Almanya arasını ana merkez belleyerek saat yönünde kah İskandinavya üzerine kah Doğu Avrupa üzerine yayılarak yaptığı ileri geri ve aşağı yukarı hareketler kuzeyde bugün Rusya federasyonuna ait Nenets bölgesindeki soğukları Baltık doğusundan önce Polonya- Ukrayna hattına ardından da yaklaşık 7-8 gün içinde Balkanlar’ın doğusundan ülkemize ulaştırmaya hazırlanıyor. Eğer bu koridorda herhangi bir bozulma olmazsa ( ki bunun üzerine konuşacağız) Marmara başta olmak üzere Kuzey Ege İç Ege, Göller Bölgesi, iç Anadolu’nun Güney ve batısı ile Batı ve Orta Karadeniz’de birkaç gün sürecek sonrasında doğuya doğru hareketi oldukça yavaş olmasını beklediğim kalıcı soğukları ve kar yağışlarını müjdelemek isterim.

    Ben bu sisteme Nenets ismini verdim. Geldiği coğrafya bence çok net.

    Hepinize tekrar sevgi ve selamlarımı iletiyorum.

    Kar ❄️ güzelliktir, saflıktır, temizliktir… :hfyeni (29):

  • Hayırlı olsun hocam, umarım bol yağışlı bir sezon geçiririz.

    "Gençliği yetiştiriniz. Onlara ilim ve irfanın müspet fikirlerini veriniz. Geleceğin aydınlığına onlarla kavuşacaksınız." -M.Kemal ATATÜRK

  • Konu hayırlı olsun hocam, elinize sağlık. Bol kar yağışlı bir sezon olur inşallah. hava-kars323

    İstikbal Göklerdedir -Mustafa Kemal Atatürk

  • hayırlı olsun hocam, birkaç salınım görünüyor, kısmetse güzel bir başlangıç yapalım güney marmara olarakta bu sistemden nasipleniriz diye düşünüyorum

    VATAN NE TÜRKİYE’DİR TÜRKLERE NE TÜRKİSTAN VATAN BÜYÜK VE MÜEBBET BİR ÜLKEDİR TÜRKLERE TURAN