2021-22 Kışı

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Bu başlıkta 2021-22 kışına dair düşüncelerimi ve bazı tahminlerimi paylaşmak istiyorum.

    Karseverler, ne yazık ki Kasım - Kış sıcaklık tezinde ortalamalardan oldukça sıcak kasım geçirmemiz ılık bir kış için kapıyı tamamen açtı.

    Yüzey:

    51so51u.gif


    850 mb:

    s1zpk55.gif


    Türkiye'nin aşırı sıcak geçen kasım aylarından sonra(1967,2000,2010,2019) sıcak bir kış geçirmeye yatkın olduğunu gözlemliyoruz. Burada aşırı sıcak Kasım için TSS değerinin -2.5 altı olduğu kasım'lar seçilmiştir.


    qaozh5z.png


    nqtjn60.png


    Bu kışın öne çıkan verilerinden diğer ikisi ise Güçlü La Nina ve Pozitif AO.


    El Nino-La Nina Durumu


    Nino Index'in Ocak ayında -1.5 dolaylarında yani kuvvetli olması bekleniyor.


    nino34Mon.gif


    Pasifik Okyanusunun mevcut durumuna baktığımızda da belirgin La Nina'yı gözlemleyebiliyoruz.


    aencoys.png


    Peki forumda ve meteorolojide yeni olan arkadaşlarımız için El Nino Güney Salınımı(ENSO) nedir?


    Bu, tropikal Pasifik'te, her zaman sıcak ve soğuk evreler arasında değişen, El Nino ve La Nina olarak adlandırılan bir okyanus fenomenidir.

    ENSO, tropikal konveksiyon modelleri ve okyanus-atmosfer sisteminin karmaşık etkileşimi üzerinde büyük bir etkiye sahiptir. Her gelişen evrede tropik enlemlerde büyük ölçekli basınç kalıplarını gözlemleyebiliriz. Biraz gecikmeyle, bu değişiklikler dünyanın geri kalanındaki dolaşımı etkiler.

    Analiz ve tahminlerde Nino 3.4 bölgesindeki(haritada) deniz suyu sıcaklık anomalisi baz alınır.


    la-nina-watch-atmospheric-weather-circulation-pressure-pattern-winter-north-america.png


    Her ENSO aşamasının tropik bölgelerdeki hava durumu ve genel dolaşım üzerinde farklı bir etkisi vardır ve bu nedenle hava durumunu dünya çapında farklı şekilde etkiler. Belirli bir evre (soğuk/ılık) genellikle yaz sonunda ve sonbaharda gelişir ve bir sonraki yaza kadar, hatta bazı durumlarda iki yıla kadar sürebilir.

    Soğuk ENSO aşamasına 'La Nina' , sıcak aşamasına ise 'El Nino' denir . La Nina adı kelimenin tam anlamıyla "kız" anlamına gelir ve El Nino adı "oğlan" anlamına gelir, bu da evreler arasında zıt bir ilişki olduğunu gösterir.

    ENSO, tropikal yağış ve basınç düzenleri üzerinde büyük bir etkiye sahiptir ve okyanus-atmosfer geri bildirim sistemini etkiler. Bu okyanus-atmosfer sistemi aracılığıyla, ENSO etkisi küresel olarak dağıtılır. ENSO aşamalarının ortaya çıkışı ve süresi sırasında genellikle basınç modellerinde küresel bir değişim gözlemleriz.


    Evet konumuza dönersek Strong La Nina'nın görüldüğü Ocak aylarının kışlarında önce Avrupa'ya soğuk akışı, sonra Türkiye-Balkanlara sonra da Ortadoğu'ya doğru kayan soğuklar ve tamamen sıcak bir kıta Avrupası ile korele durumda. Bu korelasyon Aralık ayında düşük.


    Aralık:


    buibl3t.png


    Ocak:

    o2q6qpo.png


    Basınç:


    23sco7v.png


    Şubat:

    fz9fucs.png


    Basınç:


    jeo26gp.png


    Güçlü La Nina'lı Ocak aylarında Sibirya bölgesindeki soğukların Ortabatı Rusya'ya yerleştiğini ve Doğu Anadolu-Kafkaslar-Orta Asya hattına çalışabileceğini görüyoruz. Doğu Anadolu'nun Türkiye'nin geri kalanına göre soğuk bakımından daha şanslı olduğunu söyleyebiliriz.


    25k89hv.png


    AO-NAO Index


    Nino İndex dip yapana kadar AO İndexinin oldukça pozitif geçmesi muhtemel görünmektedir. Ocak ayının ilerleyen haftalarında zaman zaman negatife sarkmalar görülmesini ve pozitife çıkışlarda da Azorla sistem/sistemler almamızı bekliyorum.

    9fqfz15.gif


    NAO İndexide benzer şekilde hareket edecek ve belki Ocak ayında negatifliği biraz ayrışabilir. Ancak şu var ki her ne kadar pozitif NAO dönemine girsekte Kuzey Atlantik'te okyanuslar sıcak ve bu da jet akımlarının olması gerekende daha da güçlenmesine neden oluyor.


    7sbnc8a.png


    Kuzey Atlantik Okyanusunun normalden sıcak olması Avrupa'daki siklonların güney enleme indiğinde daha fazla derinleşmesine ve Türkiye sistem aldığında da daha kuvvetli rüzgarlar görmesine yol açacak. HavaForum olarak uyardığımız 28 Kasım lodos fırtınasına yol açan sinoptikte biraz bu ortamdan beslendi.


    QBO


    QBO Index 2018 kışının olduğu fazlarda dolanıyor. Ve en az 1-2 ay daha duracağı öngörülüyor. Bu yüzden Aralık ayında polar atakların Avrupa'ya gitmesi daha muhtemeldir. Ülkemizin batısı ise bu polar atakların kırıntılarından etkilenebilir.


    2xj7o75.png


    Stratosfer Isınması: Aralık ayında bir SSW beklemiyorum. Ocak ayında sürpriz bir Displacement SSW Sibirya Yükseğini uyandırarak kışın kaderini etkileyebilir. Ancak bunu modellerde 20 gün içine almadıkça konuşmak doğru olmayacaktır.


    Kuzey Kutbu Deniz Buzu


    Barents-Kara Denizlerinde geçen seneye göre oldukça fazla buz görünüyor. Bu Avrupa Sibiryasını olumsuz etkileyecektir.


    75zquof.gif


    Sadede gelecek olursam özetle;


    Aralık ayında, polar atakların daha çok Avrupa'ya çalışacağını zaman zaman Portekiz-İspanya'ya kadar uzanacağını düşünüyorum. Batı Avrupa'nın polar atak aldığı esnada ülkemiz yine Afrika üzerinden sıcak hava dalgasına maruz kalabilir. Türkiye'nin batısının doğusundan daha az ılık geçmesini(Erzurum çevresi hariç) ve ortalama olarak normallerden oldukça sıcak bir Aralık ayının geçmesini bekliyorum. Orta Akdeniz'de sık sık siklon oluşumu ve bu kuvvetli siklonların ülkemize doğru gelmesiyle yağışlı bir ay geçireceğimizi düşünüyorum.

    İskandinav yükseğinin pozitif AO'ya rağmen aktifleşme ihtimali var. Bunun gerçekleşmesi durumunda Orta-Doğu Avrupa oldukça bol kar yağışı görecektir. Azor yüksek basıncı kendi çevresinde güçlü kalacak.


    Ocak ayında Azor yüksek basıncının Orta Avrupa'ya zaman zaman yerleşmesini ve bu sayede polar ataklar almamızı bekliyorum. Ayrıca Sibirya'nın normallerden soğuk olması sebebiyle Kafkaslar ve Doğu Anadolu'da şiddetli soğuklar görülebilir. Bu ayda SSW ihtimalinin de olmasından dolayı Türkiye'nin büyük bölümünün normallerden soğuk geçirme ihtimalinin bulunduğu tek ay. Yağışlarımız biraz azalabilir.


    Şubat ayında Azorun yan yatmasını ve yağışlarımızın G.Doğu-D.Karadeniz hattı dışında oldukça azalmasını bekliyorum. Avrupa'nın büyük bölümü ve ülkemizde normallerden sıcak geçebilir. Soğuk havalar Kafkaslar-İran hattına kayabilir.


    1_winter-season-weather-forecast-ecmwf-global-seasonal-precipitation-anomaly.png


    Kış geneli:

    Yağış anomalisi olarak beklentim ECMWF'ye yakın. Şubat ayında sert kuraklık nedeniyle ülkemizin bir kısmında hafif kuraklıkla kapatabilir.

    Sıcaklık anomalisi olarak beklentim D.Anadolu ve çevresi dışında normaller üzeri, D.Anadolu ve çevresinde normallerde.


    2e5vjvo.png

  • her kasımın sıcak geçtiği yıllarda kis ılık geçer diye bir kaide var mı bilmiyorum ancak eylül ekim aylarının da mevsim normallerinin altın da sıcaklıklar ile geçirmemizin kışa olumlu etki katacağına inancım yüksek umarım hayırlısı olur bende 2018 kışına benzer bi kış bekliyordum benzerlikler çok insallah böyle olmaz değerli yorumlariniz ve tahminleriniz için teşekkürler

  • Yanlis ifâde kullandım pardon . Aslinda demek istediğim yazın erken bitmesi ve geçen bir kaç yıla oranla eylül ve ekimin soğuk geçmesini kast ettim .

  • Eline emeğine sağlık hocam. Zamanında bazılarının yaptığı gibi verisi olmadan şöyle efsane olacak böyle efsane olacak diye sallayarak tecrübesiz kitle sayesinde prim kasmaya çalışmadığın için ayrıca teşekkürler. Şubat dışında fena bir tahmin değil umarım Şubat ayında da en azından bir Ull şansımız olur.

  • Elinize, emeğinize sağlık, yağış olsun da, yazı susuz geçirmeyelim, küresel ısınmanın pik yaptığı bu dönemde her dmla çok önemli..

  • Hocam hayırlı olsun. Ocak için beklentimiz genel hatlarıyla benzer. Aralık ile ilgili fikir ayrılığına düşmüşüz. Ben normallerde bir Aralık bekliyorum. En kötü ihtimalle, kuzey ve doğuda. Fakat yağış olarak düşük kalması muhtemel.

    İnşallah Ocak ayını tutturur, Aralık ve Şubat'ta yanılırsınız ;)

  • ücretli veriler varsa Aralık ocak şubat sıcaklık anomali paylaşır mısınız hocam

    Hocam zaten verileri paylaşarak çikarimda bulunmuş bahsettiği tezdeki verileri paylaşmış ama tabiki atmosferin bilinmezleri çok olduğundan ve uzun vadede tahminin fazlaca zor olmasından dolayı genel çerçevede bir yorumda bulunmuş o yüzdendir ki aylar için yapılan tahminler vakit yaklaştıkça tutarlılık kazanır umudumuz o ki ülke olarak kış ve kışın getirdiği nimetlerden zarar görmeden faydalanır ve güzelliklerinden nasipleniriz birde İzmire kar yağma ihtimalini sormuşsun bunun cevabı ancak sistemin sekillendigi ve ülkemize geleceği net olduğu zaman ve vade yaklaştığı zaman verilebilir