Yoğun Sis İhtimaline Dikkat

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Merhabalar. Ülkemiz, yarından itibaren kasım ayının ikinci haftasına kadar yüksek basınçlı hava neticesinde durgun hava ve özellikle gece ile sabah saatleri arasında yoğun sise maruz kalabilir.


    #### Sis Hakkında Özet Bilgi ####


    Yüksek basınçlı havalarda, hava akışı; yukarıdan aşağıya doğrudur; bunun neticesinde yukarıdaki görece soğuk hava, yeryüzüne kendi görece ağırlığından dolayı çökmeye başlar.

    Özellikle gece ve sabah saatlerinde yeryüzü, alt katmanlardan (genelde en fazla 900 hPa'ya kadar) daha soğuk olur; bir de havanın çökmesinden dolayı nem kazanımı da olursa ve yeryüzünde rüzgâr hızı düşükse, bulut yeryüzünde oluşabiliyor (stratus adlı bulut) ve buna sis olayı deniyor.


    Yeryüzünün, alt katmanlardan daha soğuk olması hâlinde oluşan bu farklılığa Sıcaklık Terselmesi (ingTur: enverziyon (ing: inversion) deniyor.


    Sis hakkında detaylı bir makale yazmayı planlıyorum, yakında paylaşacağım inşallah.


    #### Durum Değerlendirmesi ####


    Bu akşam saatlerinden itibaren özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi, Doğu Anadolu Bölgesi'nde ve Marmara Bölgesi'nin batısında çok yoğun sis oluşabilir.

    Sis,yarından itibaren ise etki alanını daha da genişleterek; Marmara, iç, Karadeniz ve Ege Bölgelerini de etkisi altına alabilir.


    Kazasız belasız ve topraklarımıza verimli olması dileğiyle...