İzmir, Aydın, Muğla, Manisa Özel Raporlar-Yorumlar

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Ben ise hala ayın 8 nden umutluyum Ecm gfs ye yakın verseydi 5 cm görürdük kar haritasında inşallah bu sefer tam tersi olur ve güzelleşecek gelir :thumbup:

  • Gfs bir tık soğuk gösterdiği için 100 metreye kadar düşürüyor kar yağışını. vade yaklaştıkça 850hpa da sıcaklığı arttıracak rakım sistemi belki anca yamanların tepesinde görebiliriz umutlanacak bir durum yok çok cılız bir sistem.

  • Gfs bir tık soğuk gösterdiği için 100 metreye kadar düşürüyor kar yağışını. vade yaklaştıkça 850hpa da sıcaklığı arttıracak rakım sistemi belki anca yamanların tepesinde görebiliriz umutlanacak bir durum yok çok cılız bir sistem.

    Teşekkürler hocam bilmiyordum :)

  • 2 Şubat 2022

    forum.havaforum.com/attachment/142067/

    1 Şubat 2021

    forum.havaforum.com/attachment/142068/

    2 Şubat 2021 üst seviyedeki trofun doğudaki yb yüzünden ilerleyememesiyle oluşan bant ;

    forum.havaforum.com/attachment/142069/

    Yer seviyesindeki siklon veya antisiklonlar ile yukarı seviyelerdeki siklon ve antisiklonların geriye doğru

    meyil yapan bir eksen üzerinde bulunmasıyla oluşan baroklinik yapıların hareketi yavaş/blokaja uğradığı için durağansa çok tehlikeli bir yapıya dönüşür, dün yer seviyesinde çıktılarda kararsızlık göremeyince özellikle yıldırım açısından iç kesimlerde bu denli bir beklentim yoktu donma seviyesinin düşük olmasından kaynaklı dolu ihtimali bölge genelinde mevcutdu, Kuşadası gibi zayıf hortum ihtimali mevcut olan bölgelerde rüzgar profili yüzünden updraft'ın kuvvetli olmasıyla hafif kararsızlığında etkisiyle yer yer iri doluda görüldü.Yer seviyesinde kararsızlık indeksleri düşük olsada üst seviyedeki soğuk havayı atlamamak gerekiyor,hava gayet iyi gürledi.

    (BAROKLİNİK (BAROCLINIC);
    Atmosfer içerisinde basınç yüzeyleri ile yoğunluk yüzeylerinin birbirleriyle kesişmeleri. En fazla kullanılan anlamıyla, kontur(eş yükseklik eğrisi) ve izotermlerin(eş sıcaklık eğrisi) birbirini kesmesi yani adveksiyonun var olduğu durumdur.

    Zitat

    Hocam teşekkürlerimi sunayım.. Böyle bilgilendirici ve bilimsel yazılarınız çok hoş dün hakkında ne olup bittiği hakkında bir bilgi sahibi oldum sayenizde.Meteorolojik hadiselerin bölgemizde etkin olduğu ve konunun hararetli olduğu zamanlarda yazılarınızı bekliyoruz, ben ve benim gibi amatör arkadaşların aklındaki soru işaretlerini giderebilirsiniz. PergamoN

    Einmal editiert, zuletzt von SomeSoon ()

  • Ecm 192h adeta çölde bir vaha gibi, 850hpa de sarı sarı tonlar üstümüzde.. :) bundan böyle ben ılıkçıyım arkadaşlar, umarım afaroz edilmem. ılık lodos yağmur, buyursun gelsin. kutup soğuğu da uzak dursun, nasılsa kar yapmayacak.

  • Şöyle düşünelim 8 Şubat tarihinde Doğu veya Orta Karadeniz üzerinden bir sistem gelebilir ve hızlıca doğular diyordum üstümüzdeki YB yüzünden.Yani herhangi bir sistem beklentim yoktu ama bana ve birçoğumuza batılı gelmesi sürpriz oldu ve kar yağabilir mi onu konuşuyoruz.Soğuk kıyı il ve ilçeler için şu anlık yeterli gözükmüyor. ama yağışlı olursa rakım baya bir düşeceği için kar için uzak mesafelere gitmemize gerek kalmayacak diye düşünüyorum. 100h ve altına düştüğü zaman yarın veya haftasonu soğuk az çok belli olur yağış konusunda ise öncekilere sistemlere nazaran daha iyi görünüyor hemen doğulamayan Batı Anadolu ağırlıklı bir sistem öngörüyor şu anlık modeller. Bakalım şöyle 1-2 gün daha geçsin soğuk kuvvetini arttıracak mı belli olsun sonrasında yağış kovalamaya bakarız.

  • Ecm 192h adeta çölde bir vaha gibi, 850hpa de sarı sarı tonlar üstümüzde.. :) bundan böyle ben ılıkçıyım arkadaşlar, umarım afaroz edilmem. ılık lodos yağmur, buyursun gelsin. kutup soğuğu da uzak dursun, nasılsa kar yapmayacak.

    Hocam şurda 1.5 ay sonra bahar gelecek zaten biraz daha katlanalım belli mi olur kış bitmeden sürprizini yapar ve öyle terkeder bizi. :)

  • Hocam şurda 1.5 ay sonra bahar gelecek zaten biraz daha katlanalım belli mi olur kış bitmeden sürprizini yapar ve öyle terkeder bizi. :)

    Hocam haklısın aslında ama şu son sistem öyle bir kazık attı ki bize, vallahi billahi yıldım yani :) bir de şöyle bir durum oldu yani geçtiğimiz senelerde sistem gelirdi, 3-5 gün soğuğunu yapardı ondan sonra pat bi lodos ısınırdık. Sonra tekrar sistem kovalardık. Bu sene saçma sapan anlamsız soğuklar 15 gün falan sürdü sıfır yağışla birlikte. Gel ortak noktada buluşalım, şimdi biraz ısınsın şöyle bi 10 gün falan sıcak tarafta kalalım ondan sonra şubat sonu efsane bir sistem alalım kar görelim :)

  • Hocam haklısın aslında ama şu son sistem öyle bir kazık attı ki bize, vallahi billahi yıldım yani :) bir de şöyle bir durum oldu yani geçtiğimiz senelerde sistem gelirdi, 3-5 gün soğuğunu yapardı ondan sonra pat bi lodos ısınırdık. Sonra tekrar sistem kovalardık. Bu sene saçma sapan anlamsız soğuklar 15 gün falan sürdü sıfır yağışla birlikte. Gel ortak noktada buluşalım, şimdi biraz ısınsın şöyle bi 10 gün falan sıcak tarafta kalalım ondan sonra şubat sonu efsane bir sistem alalım kar görelim :)

    10 gün fazla hocam haftasonu ve pazartesi 3 gün hava ılıman olacak yeterli bence :)

  • Yağışla soğuk az da olsa çakışıyor. Bu iyi

    Ab güzel konum aldı özellikle iç kesimlerimiz iyi yağış alacak gibi gözüküyor, kıyılar hala soğuk sınırında bence şu an. Tek korkum Ab nin Doğu Akdeniz'e kayması o zaman işimize yaramaz işte.