Orta ve Doğu Karadeniz Raporlar-Yorumlar

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Yine aynı tezi öne sürüyorum soğuk sektörde kaldığımız sürece soğuma ve yağış sıkıntısı çekiyoruz şöyle okkalı bir yüksek basınç etkisine girmemiz lazım sonrası oluk gibi gelecek: )

    Katılmıyorum bütün sonbahar yüksek basınçla geçti kurudu her yer Karadeniz kıyıları iyi yağış alsa da dağlar bile boştu ayrıca yb demek kafadan 15-20 gün silmek demek ee şubat bitti? :)

  • yok bu grafiği neye göre yorumluyoruz nötrmi negatifmi pozitifmi bunu idrak edebiliyorum ancak gerisini yorumlayamıyorum bizim için en işyi görüntü nötr olmasımı hocam?

    Nao nötr takılmalı. Nötr nao doğu Akdeniz'de siklon demek. Fazla negatif batı Akdeniz siklonlarına yol açar. Genellikle Sicilya civarı ab patlaması yaşanır.

    Ao da nötr civarı olursa daha iyi olur. Ama Karadeniz, hafif pozitifi de sever. Mesela 2020 Şubat sistemi ao pozitif rekoru kırarken geldi. Yani bizim için kesinlik belirtmez bu endeksler. Sadece iki endekste fazla negatif olursa bütün akı batı Avrupa'ya olur.

  • Nao nötr takılmalı. Nötr nao doğu Akdeniz'de siklon demek. Fazla negatif batı Akdeniz siklonlarına yol açar. Genellikle Sicilya civarı ab patlaması yaşanır.

    Ao da nötr civarı olursa daha iyi olur. Ama Karadeniz, hafif pozitifi de sever. Mesela 2020 Şubat sistemi ao pozitif rekoru kırarken geldi. Yani bizim için kesinlik belirtmez bu endeksler. Sadece iki endekste fazla negatif olursa bütün akı batı Avrupa'ya olur.

    burda negatife inip tekrar pozitife çıkıyor :)

  • Katılmıyorum bütün sonbahar yüksek basınçla geçti kurudu her yer Karadeniz kıyıları iyi yağış alsa da dağlar bile boştu ayrıca yb demek kafadan 15-20 gün silmek demek ee şubat bitti? :)

    Bütün sonbahar yüksek basınçla geçti Evet ama sonra aldığımız ilk sistemde kıyılar örtüyü aldı:)Bu benim şahsi düşüncem 15-20 gün beklemeye de gerek yok ben bir sistem gelecekse öncesinde yb etkisi olmasından yanayım:)

  • burda negatife inip tekrar pozitife çıkıyor :)

    Klasik Balkan sistemini anlatır. Negatiften güçlü pozitife çıkarsa, vorteksle bağı keser, blokaj olur. Bu da adriyatikte kalan soğuklar demek. Ama az öncede yazdım, atmosfer için tek veri yetmez, bir harman, bir sentez gerekir. Bizim gördüğümüz her veri, hatta bilmediklerimiz bile zaten model algoritmalarına işlenir, model öyle senaryo üretir. Biz verileri sentezlerken biraz duygu, sezgi ve hislerimizi de katıyoruz, çünkü biz makine değiliz. Bazen modellerden önce bir dönemi o sayede kestirebiliyoruz.

  • forum.havaforum.com/attachment/141786/Günaydın arkadaşlar ,Yaz geldi kapatın gidiyoruz ^^


    forum.havaforum.com/attachment/141792/

    DoquKaradeniz28 aha atayım tayfun kardeşim 16 derece az mı yaz sayılır 8o :D

    Şimdi birbirimizi anlamak için konuşuyorum.Sabahki modelde mesela 12 şubatta yüksek basınç etkisinde iken 17 şubatta muazzam soğukları indirdi.Benim bahsettiğim yb bu şekilde idi.Sizin 15-20 günü anlayamadım mesela.Birşeyleri kaçırıyorsam,birşeyleri eksik biliyorsam seve seve dinlerim arkadaşlar :)

  • Ulen hesapta 8 sistemciği kuzeydoğudan kaçıyordu, bırak kaçmayı en batıdan girip eriyor, neyse potansiyel var şubat ortası ve sonrası içi ama ikidir gfs ters köşe ediyor, umarız bu verilere bu beklentilere uygun dönüşüm geçirir...

  • 5 şubatta +150 metrede örtü beklentim var kıyılardada yer yer olabilir belki kademe kademe büyüsün sistemler inşallah

    Uçurumun kenarında yıkık bir ülke.