23 Eylül'de Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ne Dikkat

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Merhabalar. Yarın öğle saatlerinden itibaren başta Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde kuvvetli oraj ve süper hücre olmak üzere, sonra daha zayıf olması kuvvetle muhtemel yer olan Doğu Akdeniz'de oraj ihtimali görünüyor;


    Saat 12.00 Olmak Üzere:


    Gaziantep


    48Kay.png


    # Açıklama #


    43lAe.png


    Tc = Yükselim Sıcaklığı ( konvektif ( Convective Temperature (Temperature of Convection ) ) ) = Yeryüzü sıcaklığı olduğundan dolayı, ısınan hava kolayca yükselip; yukarıdaki CAPE ( konvektif enerji ) boyunca daha da gelişebilir ( cumulonimbus bulutu)


    LCL = Yükselmiş Yoğunlaşma Seviyesi ( bulut tabanı denilebilir (Lifted Condensation Level ) )


    CCL = Yükselim Yoğunlaşma Seviyesi ( cumulonimbus veya cumulus gibi konvektif bulutların oluşma seviyesi ( Convective Condensation Level ) )


    EL = Denge Seviyesi ( Havanın, eğer yükselmişse ( cumulonimbus ) sıcaklığının çevreyle olan dengesi, yani bulutun zirvesi. ( Equilibrium Level ) )


    Peki bu yükselimin aynı saat için Adana'da Gaziantep kadar çok olamama ihtimali neden yüksek ona bakalım:


    48o9n.png


    # Açıklama #


    48BBY.png


    Yüzey, Tc kadar sıcak değil; ama alt-orta katmanlar arasında aşırı nem (kapalı hava) yok, yani güneşin iyi ısıttığı yerlerde (misal asfalt) bu sıcaklık Tc seviyesine ulaşır ve geçerse, CAPE boyunca (düşük olduğu için, hâliyle çok yükselemeyebilir (EL seviyesine dikkat = 550 mb; yani biraz alçak) Cumulonimbus oluşumu az da olsa gözlemlenebilir.


    Özetle, Güneydoğu'nun özellikle batısında ve ortasında aşırı hava olayları görülme ihtimali çok yüksek görünüyor. Kütlelerin yönü, tüm katman rüzgârlarının batı-güneybatıdan doğu-kuzeydoğu olabilmesiyle doğuya doğru zayıflayarak gitmesi görülüyor.


    Saygılarımla...