İstanbul Özel Raporlar-Yorumlar

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Önümüzdeki Süreç İçin Analiz Değerlendirme


    Ayın 3 civarı mini bir sistem ihtimali mevcut. Sistemin alt yapısına baktığımız zaman İzlanda-Balkan odaklı durmakta.


    Sistemin getirdiği soğuk doğal olarak İzlanda üzerinden olduğu için kuvvetli değil, daha çok sınırda gözüküyor.


    850hPa'ya baktığımız zaman maalesef bizler için -6/-7 yeterli değil. Ve özelikle alçak basınçlı sistemlerde yani Siklonik sistemlerde en azından -10/-11 civarına kadar düşmesi gerekli 850hPa'nın.


    Görüldüğü üzere 500hPa ve 850 yetersiz gözükmekte ayın 3 civarında ki sistem için.


    GFS

    forum.havaforum.com/attachment/140096/

    forum.havaforum.com/attachment/140097/



    GFS bugün ki Öğlen güncellemesinde yoğun kar vermişti lakin yanıltıcı bir yoğun kardı verdiği yağış haritası. Çünkü 850hPa yetersiz arkadaşlar.


    Nitekim bu akşam ki GFS güncellemesi İstanbul için Kar ihtimalini kaldırmış durumda. Ama belki yüksek kesimlerde ucundan bir yakalama durumu olabilir kar için. hava-kars323 


    forum.havaforum.com/attachment/140098/


    Sistem takip ederken sürekli tekrar ettiğim ve Hava Forumun bir atasözü olmuş bir cümle vardır:)


    "ECMWF'den şaşmayın" :) Güvenilir olan Ecmwf modelini daha çok dikkate alalım.


    Peki bu sistem için sıcaklıklar yeterli ve sinoptik düzelirse ne olur?


    Hızlı ve Öfkeli bir sistem yaşamış oluruz, güzel bir alçak basınç mevcut ve hızlı bir şekilde hareket ediyor. Eğer sıcaklıklar 850hPa'da -10/-11 bandında kadar düşerse kısa süreli de olsa kar yağışı görürüz.


    Bu sistem aslında daha çok Trakya ve Edirne için şanslı gözüküyor, İstanbul tam sınırda. Eğer ki düzelme trendine girerse belki İstanbul içinde şanslı olabilir. Bunu vakit gösterecek, alçak basınçlı sitemler son 24h e kadar değişim olabilir.


    Ay Ortasından Sonrası Daha Hareketli Geçebilir!


    Ay ortasına kadar Polar Vortex'de güçlenme artacak dün paylaştığım verilerde bunu destekler nitelikte. Yani kutup bölgesinde soğuklar depolanacak. Ay ortasından sonra 15-25 arası bir güzel sistem daha alabiliriz. Yakın zaman içerisinde ilerleyen günlerde bunun da ilk sinyallerini almaya başlayabiliriz. /scatisma2::341 


    Tekradan güzel sistem ihtimali ay ortasından sonra belirebilir Hali hazırda Sibirya bölgesinde bulunan kar örtüsü her an Termik Sibirya YB'sini tetikleyebilir. İskandinav-Azor ile bağlantısını sağlarsa unutulmaz bir sistem alıp kışı kapatabiliriz. hava-kars323 uzays3271653126 :hfyeni (29): 


    Takibindeyiz..


    İyi akşamlar, sağlıcakla kalın.

    İstikbal Göklerdedir -Mustafa Kemal Atatürk

    2 Mal editiert, zuletzt von Berkay34 ()

  • Selamlar herkese. Bir süredir yazmıyorum hatta çok fazla da takip edemiyorum. Sistem o kadar güzeldi ki kovalamak yerine anı yaşamayı tercih etmişim :) Bu sisteme Antalya'da denk geldim biliyorsunuz. Burada bile 3 gün boyunca kar gördük. (1993 yılından sonra ilk kez) Merkezde hafiften rakımlı yerlere çıktık derken, köye gittik derken oldukça keyif aldım ve kar gördüm. Herneyse konumuz bu değil :D İstanbul için yerel bazda bakarsak en zirvelere oynayacak ölçüde bir efsane yaşandı. Gitmek görmek istediğim bir sürü yer oldu. Geçen sene tulparda 1 metreden yüksek örtü gördüğüm Yassıören bölgesi, özellikle sistemin en ciddi yağışını alan noktalardan biri oldu. Hala o bölgeden tek bir fotoğraf göremediğim için üzgünüm :(

    Üzerinden yaklaşık 1 hafta geçtiği halde hala şehrin ciddi bir kısmında örtü olduğunu görüyorum. Keşke bu tecrübeye dahil olabilseydim :(


    Gelelim önümüzdeki hızlı ve öfkeli sistemciğe. Verilere bir iki gündür çok üstünkörü olarak bakıyorum ve görüğüm şey tipik bir İzlanda vur kaçı. Potansiyeli belli noktalar için oldukça heyecanlı seviyeye ulaşabilir. Şahsen Binkılıç bölgesinde (çevresindeki yüksek tepelik alanlar) 50cm'e varan örtü olabileceğini düşünüyorum. Şehrin geri kalanı için sadece kuvvetli lapa lapa sulu kar geçişi olabilir. En yüksek bir kaç yerde de sulu bir örtü yapabilir hepsi bu. Şartlar güzel olursa izlemesi keyifli (geçen sistemden sonra henüz buna aç olan varmıdır bilemem :) ) bir kaç saat olacaktır.

  • Olursa hava da olur. Sıcaklığın uygunlaştığı saatte yağış bitiyor.

    Her zaman ki hikaye yani.


    Avar gibi sistemin arkasına da hiç gitmiyor