Veri Paylaşım ve Değerlendirme Merkezi

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Son güncel Ecmwf haftalık tahminine göre pozitif Nao'ya devam demiş aşırıya kaçtığı zaman bizi sıkıntıya sokar.

    Mjo'da kararsızlık halen devam ediyor faz 2-4 arası biryerlerde takılıyor ağırlık 3 gibi görünüyor. Şubat 3-4 arası sistem var ama hızlı ve yüksek rakımlar için öfkeli bir sistem pekte dikkate alınacak bir sistem değil özetle. Şubat 3-9 arası Pv çok kuvvetli gözüküyor yani yeni olası sistem ötelenmiş gözüküyor bu tabloda. 2-3 Gün daha takip edelim Şubat ilk 9-10 günü belli eder kendini.

    qvks66e.png

    jifru9f.png
    7-14 Şubat arası

    j18d46o.png

    14-21 arası

    gcmlys3.png

  • ExcuseMe, hocam kısacası berbat görüntüler özellikle batı bölgeler adına.

    Daha çok erken olumlu veriler sunmak adına. Unutma avar gelmeden evvel 20 küsur gün azor pide gibi yatıp hiç gitmeyecek gibi gözüktü. Sonra 1/2 gün gitme emareleri sundu, sonra ki 5/6 gün sistemin gelişi ve gücü hakkında konuştuk ve ay sonunu bulduk. Şubat da böyle olacak bence. Artık iklim o kadar değişken ki haftalar günler değil saatler bazında değişkenlik sunuyor. Buna da tabi veri sunan programlar dahi ayak uyduramamaya başladı. En azından uzun vaadeler adına. Kaç kez mutabık olamadılar hiçbiri sen düşün. İstanbul değil biz Marmara doğusu beklerken İstanbul gömüldü. O yüzden ne negatif ne de pozitif, nötr olmalıyız

  • ExcuseMe, hocam kısacası berbat görüntüler özellikle batı bölgeler adına.

    Netlik yok çok uzun vadede şöyle olur demek yanıltır. Şu görüntüde BL yazan yerde pozitifte kümelenme olsa + Nao ile iskandinav yükseğine evrilme ihtimali olabilirdi patternin ama şuanlık iskandinav yükseği olası gözükmüyor. Yatay azor batı bölgeler için sıkıntı olabiliyor ama bunlarada %100 bağlı kalınamıyor çünkü değişiiyorlar. Bu sene güçlü girdap olduğu için pozitif Nao mevcut.

    j7pwjy7.png

    Bu grafikdende avrupada yüksek basınç ağırlıklı olacağı gözüküyor konumuna göre bizi ihyada edebilir.

    h0bbueg.png

  • Vorteksin güçlü olmasının yanı sıra Kanada-Kuzey Atlantik üzerinde ısrarcı olması da kötü bir durum bizim için en kötü senaryo. Ama bu görüntüler bana bir yerden tanıdık geliyor Ocak'ın başında da neredeyse tıpatıp aynı dizilimler vardı bakalım yine 4-5 gün içinde değişim görebilecek miyiz?

  • Son gelen sistem ile epey heyecanlandık ama Şubat ayında beklenti sanki giderek mevsim normallerinin üstünde sıcağa kayacaktı diye hatırlıyorum 1 ay önce ama son durum nedir ExcuseMe

    Yukarıda önümüzdeki gidişatı açıkladım belirsizlik var. Bir şekilde soğuk tarafta kalacağımız az çok belli fakat azorun nasıl konumlanacağı önemli yani buna dayalı olarakda yağış veya kuru soğuk durumu vesair devreye giriyor. Şubatın sıcak geçeceğini düşünmüyorum hiç bir modelde sıcak geçeceğini öngörmüyor zaten aylık tahminlerinde normaller ve yer yer altı gösteriyorlar. Bakma arada 2-3 günlük sıcakların olması normal bu süre 1 hafta 10 gün olmadığı sürece sıkıntı yok. Son modellere göre 2-3 günlük sıcaklık yükselişi var 5-8 arası sonrası tekrar düşüş, dalagalanma iyidir. Mjo faktörü büyük oranda belirleyici olacaktır faz durumu netleşsin daha net fikir üretebiliriz.

    Vorteksin güçlü olmasının yanı sıra Kanada-Kuzey Atlantik üzerinde ısrarcı olması da kötü bir durum bizim için en kötü senaryo. Ama bu görüntüler bana bir yerden tanıdık geliyor Ocak'ın başında da neredeyse tıpatıp aynı dizilimler vardı bakalım yine 4-5 gün içinde değişim görebilecek miyiz?

    3-4 Güne olumlu değişimler bende bekliyorum bakalım tekrar ısrarcı avrupa blokajına dönmemiz olası gibi tabi azorun nasıl konumlanacağı detaylar.

  • 3-4 Güne olumlu değişimler bende bekliyorum bakalım tekrar ısrarcı avrupa blokajına dönmemiz olası gibi tabi azorun nasıl konumlanacağı detaylar.

    Aynı şekilde ben de Avrupa'daki muhtemel Azor hakimiyeti nedeniyle umutluyum aylık tahminlerde 30-35 gün vadeye kadar bile belirgin şekilde devam ettiği görülüyor. Zaten şu anki görüntü de fena değil yine zayıf-orta şeker salınımlar alabiliriz ama benim isteğim Vortexin de lehimize şekillenmesi ve geçtiğimiz Şubat'ta yarım kalan hesabı kapatmak olur mu olur bence :)--

  • Modeller mjo 4. fazdan şuanlık vazgeçmiş gözüküyor en azından bir süre. Gfs'de öncelik 3. faza yönlenmiş Ecmwf gibi. Enso linkli klasik bilinen analoga bakarsak böyle bir görüntü karşımıza çıkıyor ama bu analogda bazı etklenler saf dışı yani aam durumu yok, pv çok kuvvetli şimdi vesair vesair.

    rpv9kzc.gif


    kf42dtv.png

  • Yukarıda önümüzdeki gidişatı açıkladım belirsizlik var. Bir şekilde soğuk tarafta kalacağımız az çok belli fakat azorun nasıl konumlanacağı önemli yani buna dayalı olarakda yağış veya kuru soğuk durumu vesair devreye giriyor. Şubatın sıcak geçeceğini düşünmüyorum hiç bir modelde sıcak geçeceğini öngörmüyor zaten aylık tahminlerinde normaller ve yer yer altı gösteriyorlar. Bakma arada 2-3 günlük sıcakların olması normal bu süre 1 hafta 10 gün olmadığı sürece sıkıntı yok. Son modellere göre 2-3 günlük sıcaklık yükselişi var 5-8 arası sonrası tekrar düşüş, dalagalanma iyidir. Mjo faktörü büyük oranda belirleyici olacaktır faz durumu netleşsin daha net fikir üretebiliriz.

    3-4 Güne olumlu değişimler bende bekliyorum bakalım tekrar ısrarcı avrupa blokajına dönmemiz olası gibi tabi azorun nasıl konumlanacağı detaylar.

    Çok anlaşılır ve detaylı açıklaman için çok teşekkürler. Hayırlara vesile olması dileğimle.

  • ECMWF yeni tahminlerine linkten bakabilirsiniz. Sıcaklık anomali olarak harika gözükse de yağış açısından Şubat 2.hafta itibari ile kötü gözüküyor.


    Son Dakika: Gaziantep Emniyet Müdürlüğü önünde "Üzerimde bomba var" diyen kişi vurularak etkisiz hale getirildi - Haberler
    Son dakika: Gaziantep Emniyet Müdürlüğü önünde "Üzerimde bomba var" diye bağıran ve polisin ikazlarına rağmen uzaklaşmayarak "Lailahe illallah" diyen şahıs…
    www.haberler.com

    Bir gönüllünün yüreğinden daha güçlü bir yürek yoktur.